kokos Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Witam, jak widać na załączonej fotce, moja wędzarnia niezbyt równo obdymia wsad. W tej konkretnej sytuacji w wędzarni było około 39 kg kiełbasy. Wyraźnie widać, że odcinki kiełbasy w górnej strefie komory są bardziej / równo uwędzone niż te niżej ( zaznaczone czerwonymi liniami ). Czy przyczyną może być to, iż u góry komory jest jednak troszkę cieplej i dym inaczej reaguje na ciepły wsad? Niestety troszkę czasu musi minąć, aby całe mięso nabrało jednakowej temperatury. Czy może przyczyną jest za dużo powietrza, wpompowane razem z dymem i powoduje to zbyt szybki przepływ tego dymu do góry? Staram się panować nad tym i przekładam często kije, zamieniam miejscami itp. Nie powiem jest to mocno absorbujące i mimo tego, że fajnie wędzi się dymogeneratorem, to jeżeli nie uda mi się tego wyeliminować to będę powoli skłaniał się do budowy ,,kibelka" Pozdrawiam Fotka: https://zapodaj.net/24a840cacd556.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Taka sytucja u mnie zachodziła w przypadku przeładowania komory, ja radzę sobie w ten sposób, ze przekładam kije w wędzarni zarówno miejscami jak okręcaniem o 180 stopni, być może trzeba popracować nad szybkością przepływu ale to sam musisz pokombinować bo Ty to widzisz Edytowane 18 Grudnia 2018 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Też miałem ten problem i w sumie (u mnie) problem nie był ze zbyt gęsto powieszoną kiełbasą tylko z jej formą. Nie robię już jednej długiej kiełbasy i okręconej na kiju w formie sprężyny tylko pojedyncze pędka w formie okręgów. Niby tyle samo miejsca zajmuje a owędza się o wiele lepiej. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Taka sytucja u mnie zachodziła w przypadku przeładowania komory Kokos, zgadzam się z Bacą. Wg mnie problem tkwi w przeładowanej komorze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Grudnia 2018 U mnie tak się też zdarzyło jak (moim zdaniem) źle wykonałem obsychanie (baaardzo krótkie) i dodatkowo pominąłem osadzanie (tzn. leżały całą noc w lodówce) i nie wiem czy temp. nie zrobiła też swoje (wędlina była zbyt zimna).Kiełbasy mogła wtedy reklamować krowa Milka Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Potwierdziliście moje podejrzenia: - przeładowana komora - być może ..., ale dlaczego jak jest gęściej to dym słabiej ,,penetruje" Być może trzeba zbudować nakładaną nadstawkę na wędzarnie, wtedy będzie wyżej i zarazem luźniej. - wydaje mi się też, że dym ładowany do komory wędzarniczej razem z powietrzem z dymogeneratora, też jakoś tam go napędza i wtedy dym szybciej leci do góry. Gdyby był naturalny ciąg ( wolniejszy ) wtedy byłoby pewnie inaczej. Wydaje mi się, że to nie jest moja ostatni wędzarnia. Chciałbym kiedyś zbudować jakiś ,,kombajn ", który miałby ogrzewanie z grzałek, a dym naturalnie powiedzmy ze zrębek, ale bez pompki. Pomyśle i podumam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Grudnia 2018 (edytowane) Dym i temperatura równiej rozchodzi się w wędzarni "szczuplejszej" i wyższej niż w szerokiej i niskiej.Co masz na myśli , że wdmuchujesz dym ? To jaki masz DG i jaką pompkę . Normalnie w "rogerowych" DG to dymek leci sobie "normalnie" nie pod jakimś wielkim ciśnieniem. Edytowane 19 Grudnia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Grudnia 2018 binio1111 wydaje mi się, że problem tkwi też we wstrzeliwaniu dymu do komory. Z jednej strony jest strzał, dym leci do drugiej ścianki i jest to w jakiś sposób zakłócone. Myślałem, żeby zrobić jakiś nadmuch dymu centralnie od dołu na środku komory. Wtedy deflektor w tym miejscu miał by mniejsze dziurki z racji mocnego uderzenia dymu i proporcjonalnie w każdą stronę te dziurki by się powiększały. Mogło by to dać efekt równego rozchodzenia się dymu do samej góry. Mogło by to poprawić sytuację. Taki mam pomysł i zanim zdecyduje się być może na montaż innej wędzarni muszę ten pomysł latem przetestować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Kije w wedzarni domowej trzeba przekładać i nie na zmiłuj.Jest różny rozkład dymu i temperatury.W mojej, elektrycznej mini atmosie, teoretycznie nie ma takiej potrzeby, a jednak nie jest 100% równomiernie.Po około 2h przekładam i jest ok. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Kije w wedzarni domowej trzeba przekładać i nie na zmiłuj. Nie koniecznie .......... ja tego nie robię . Należy znać swoją wędzarnię . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Nigdy nie przekładam. Wyregulowane deflektorem przy paleniu tradycyjnym i odpowiednio zrobiona "osłona" grzałek przy wędzeniu na DG + odpowiedni dolot powietrza od dołu = równy rozkład dymu i temp w całej komorze. Trzeba było 4ech termometrów i kilka prób. (Gitarę trzeba dostroić ☺) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Grudnia 2018 @binio1111, Można i tak tylko nie zawsze to wydaje natomiast u kolegi tak na gorąco to tylko to mi się nasuneło, wiesz wszystko wymaga dopieszczenia no nie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Jak to Andrzej napisał - trzeba znać własną wędzarnię. A w tym przypadku doszło jeszcze przeładowanie Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Napiszę tylko z doświadczenia, miewałem problemy z nierównym "kolorowaniem" wędlin wówczas gdy przedobrzyłem z załadunkiem. Od kiedy ładuję mniejsze ilości jest ok. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Grudnia 2018 tylko z doświadczenia, miewałem problemy z nierównym "kolorowaniem" wędlin wówczas gdy przedobrzyłem z załadunkiem. od podobnego doświadczenia wędze czasem nawet na 3 razy - ale lepiej . I się zastanawiam kiedy Borniak wypuści wedzerynke np 250 Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piski77 Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Lutego 2019 Mnie Borniak zaczyna denerwować. Górna część kiełbasy ładnie pokolorowana a reszta nie równo jak ktoś opisał "krowa milka". Raczej wszystko wykonałem prawidłowo. W garażu wisiała 8 godzin osuszałem godzinę w 45 stopniach, wędzi się już 4 godziny w 50/60 stopni i nierówno uwedzona. Na całego borniaka włożyłem 4 kg kiełbasy więc komora nie jest przeładowana i kominek otwarty na 1/4. Jak ktoś wie jakie błędy popełniam to czekam na krytykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Lutego 2019 garażu wisiała 8 godzin osuszałem godzinę w 45 stopniach Ok czy sprawdziłeś jej suchość ? czy była sucha w dotyku ? zdarza mi się osuszać 30 min ale i 2 godziny . 4 kg na borniaka to niewiele nie wiem ile swobodnie wchodzi do małego- czy nie stykają się ? i a propo otwarcia kominka - trochę kisisz - u mnie przymknięty na 1/4 - na swobodny przepływ Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piski77 Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Lutego 2019 Była naprawdę sucha, nie wiem nawet czy nie za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Lutego 2019 nie wiem nawet czy nie za bardzo. - może to jest przyczyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Lutego 2019 Jeśli była dobrze osuszoną to jest efekt braku swobodnego przepływu dymu czyli za ciasno wisiały.Kije trzeba przekładać Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Lutego 2019 Przyczyną może być zbyt ścisłe rozwieszenie wędlin na kijach w czasie osadzania. Niezauważalne różnice osuszenia uwidaczniają się w czasie wędzenia. Drugą przyczyną może być nie równomierny rozkład temperatur w wędzarni. Podsumowując- zewnętrzne strony u góry batonów osuszą się szybciej niż te na dole, tak samo w czasie wędzenia. Rozwieszone batony w czasie osadzania - oczekiwania na wędzenie nie mogą się ze sobą stykać . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.