Skocz do zawartości

Kiełbasy z dziczyzną


krzychuzab

Rekomendowane odpowiedzi

Świąteczna kiełbasa

Wp I - 1,0 kg (szarpak)

Wp II - 2,5 kg (sitko 10)

Dzik II - ścinki - 5,5 kg (sitko 10)

Wołowina - Pręga- 1,0 kg (sitko 2,5)

 

Peklowanie w kawałkach 48 godzin.

18 g peklosoli na 1 kg farszu.

 

Pieprz czarny 2 g/kg

Czosnek 3 g/kg

Cukier 2 g/kg

Jałowiec 1 g/kg

 

Szklanka wody na 10 kg mięsa.

 

Przyprawy wymieszane w wodzie. Woda dolana do wołowiny i wymieszane.

Pozostałe mięso wyrobione. Na końcu dodana wołowiną z wodą i przyprawami.

Wyrabianie 20 minut.

Jelito wieprzowe. Osadzanie 12 godzin. Wędzenie 3,5 godziny, temp. 40-50 stopni. Drewno buk i czereśnia. 40 min pieczenie w temp 90-100 stopni. Zdjęcia po tygodniu suszenia kiełbasy na poddaszu.

post-82069-0-02524500-1545491705_thumb.jpg

post-82069-0-37708100-1545491729_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Świąteczna kiełbasa
Wygląda ładnie - ale widać wysokie podpieczenie - najważniejsze by była smaczna :thumbsup:  Zdrówka :D 
[Dodano: 22 gru 2018 - 17:09]

 

 

1,8% peklosoli w sam raz dla mnie.
  Też tyle daję - przy podpieczeniu może się wydać słonawa  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Naprawdę bardzo ładna, 1,8% peklosoli w sam raz dla mnie.

Nie napisałem, że jest bardzo dobra. A jest.

 

[Dodano: 22 gru 2018 - 18:09]

Wygląda ładnie - ale widać wysokie podpieczenie - najważniejsze by była smaczna :thumbsup: Zdrówka :D

 

Jako "zagrycha" przy stole najlepiej lubię pieczone.

Edytowane przez krzychuzab
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

lubię pieczone

To jest nas co najmniej dwóch

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dzik (szynka, boczek, łopatka, podgardle) 4 kg sitko 10

Wieprzowina (boczek) 2,5 kg sitko 10

Wołowina (pręga) 0,9 kg sitko 2,5 (mielone 2 razy)

Mięso pokrojone w kostkę i peklowane 24 h z użyciem 18 g peklosolo na 1 kg mięsa.

Przyprawy:

Pieprz 3g/kg

Czosnek 3g/kg

Kminek 2g/kg

Jałowiec 1g/kg

Przyprawy wymieszane z wodą (200 ml wody na całość mięsa).

Wieprzowina i dzik wymieszane.

Woda z przyprawami dodana do wołowiny i wymieszane.

Całość wymieszane i wyrobione 15 minut.

Osuszenie w 50-60 stopni.

Wędzenie 2,5 h w 45-55 stopni.

Pieczenie 0,5 h w 100 stopniach.

Zdjęcia po suszeniu kiełbasy 7 dni na poddaszu - okolo 10 stopni. Taka dla mnie jest najlepsza.

post-82069-0-45499300-1580030423_thumb.jpeg

post-82069-0-53346900-1580030432_thumb.jpeg

post-82069-0-75914900-1580030442_thumb.jpeg

post-82069-0-03303400-1580030451_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dzik (boczek, podgardle) 1,6 kg oczko 8 mm

Dzik (szynka, łopatka) 1,7 kg oczko 8 mm

Wp II 3,1 kg oczko 8 mm

Wp III golonka 0,85 kg (2 sztuki) oczko 2 mm 2 razy

Kminek 3 g/kg

Czosnek 3 g/kg

Pieprz 3 g/kg

Jałowiec 1,5 g/kg

Woda 40 ml/kg

PEKLOWANE 48 h NA SUCHO.

PRZYPRAWY WYMIESZANE Z WODA. WODA Z PRZYPRAWAMI DODANA DO WP III, WYMIESZANE.

POZOSTAŁE MIĘSO WYROBIONE. CAŁOŚĆ ZMIESZANE I WYROBIONE 15 MINUT.

OSADZANIE 10 h. WĘDZONE 3 h W TEMP. 45-50 STOPNI. KIEŁBASA PODPIECZONA 35 MINUT W 90-100 STOPNI.

ZDJĘCIE PO 8 DNIACH SUSZENIA NA PODDASZU.

post-82069-0-37554200-1585680278_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.