krzychuzab Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Świąteczna kiełbasaWp I - 1,0 kg (szarpak)Wp II - 2,5 kg (sitko 10)Dzik II - ścinki - 5,5 kg (sitko 10)Wołowina - Pręga- 1,0 kg (sitko 2,5) Peklowanie w kawałkach 48 godzin. 18 g peklosoli na 1 kg farszu. Pieprz czarny 2 g/kgCzosnek 3 g/kgCukier 2 g/kgJałowiec 1 g/kg Szklanka wody na 10 kg mięsa. Przyprawy wymieszane w wodzie. Woda dolana do wołowiny i wymieszane. Pozostałe mięso wyrobione. Na końcu dodana wołowiną z wodą i przyprawami.Wyrabianie 20 minut. Jelito wieprzowe. Osadzanie 12 godzin. Wędzenie 3,5 godziny, temp. 40-50 stopni. Drewno buk i czereśnia. 40 min pieczenie w temp 90-100 stopni. Zdjęcia po tygodniu suszenia kiełbasy na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Naprawdę bardzo ładna, 1,8% peklosoli w sam raz dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Świąteczna kiełbasa Wygląda ładnie - ale widać wysokie podpieczenie - najważniejsze by była smaczna Zdrówka [Dodano: 22 gru 2018 - 17:09] 1,8% peklosoli w sam raz dla mnie. Też tyle daję - przy podpieczeniu może się wydać słonawa Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 22 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Grudnia 2018 (edytowane) Naprawdę bardzo ładna, 1,8% peklosoli w sam raz dla mnie.Nie napisałem, że jest bardzo dobra. A jest. [Dodano: 22 gru 2018 - 18:09] Wygląda ładnie - ale widać wysokie podpieczenie - najważniejsze by była smaczna Zdrówka Jako "zagrycha" przy stole najlepiej lubię pieczone. Edytowane 22 Grudnia 2018 przez krzychuzab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Grudnia 2018 (edytowane) lubię pieczoneTo jest nas co najmniej dwóch Edytowane 22 Grudnia 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Dzik (szynka, boczek, łopatka, podgardle) 4 kg sitko 10Wieprzowina (boczek) 2,5 kg sitko 10Wołowina (pręga) 0,9 kg sitko 2,5 (mielone 2 razy)Mięso pokrojone w kostkę i peklowane 24 h z użyciem 18 g peklosolo na 1 kg mięsa.Przyprawy:Pieprz 3g/kgCzosnek 3g/kgKminek 2g/kgJałowiec 1g/kgPrzyprawy wymieszane z wodą (200 ml wody na całość mięsa).Wieprzowina i dzik wymieszane.Woda z przyprawami dodana do wołowiny i wymieszane.Całość wymieszane i wyrobione 15 minut.Osuszenie w 50-60 stopni.Wędzenie 2,5 h w 45-55 stopni.Pieczenie 0,5 h w 100 stopniach.Zdjęcia po suszeniu kiełbasy 7 dni na poddaszu - okolo 10 stopni. Taka dla mnie jest najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 26 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Podoba mi sie .. chetnie sprobowalbym.. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Marca 2020 Dzik (boczek, podgardle) 1,6 kg oczko 8 mmDzik (szynka, łopatka) 1,7 kg oczko 8 mmWp II 3,1 kg oczko 8 mmWp III golonka 0,85 kg (2 sztuki) oczko 2 mm 2 razyKminek 3 g/kgCzosnek 3 g/kgPieprz 3 g/kgJałowiec 1,5 g/kgWoda 40 ml/kgPEKLOWANE 48 h NA SUCHO. PRZYPRAWY WYMIESZANE Z WODA. WODA Z PRZYPRAWAMI DODANA DO WP III, WYMIESZANE.POZOSTAŁE MIĘSO WYROBIONE. CAŁOŚĆ ZMIESZANE I WYROBIONE 15 MINUT.OSADZANIE 10 h. WĘDZONE 3 h W TEMP. 45-50 STOPNI. KIEŁBASA PODPIECZONA 35 MINUT W 90-100 STOPNI.ZDJĘCIE PO 8 DNIACH SUSZENIA NA PODDASZU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Dziczyzna ścinki różne, boczek, szynka, łopatka - 65% SITO 8Wp II - 25 % SITO 8Wp III - 10 % SITO 2,4Przyprawa do dziczyzny 8 g/kgKminek 5 g/kgKiełbasa wędzona, następnie pieczona do 70 stopni w środku.7 dni suszona w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Piękna. Co to za przyprawa do dziczyzny konkretnie?. Pod koniec zimy planuję zrobić kiełbasę z dzikiem więc pozwolę sobie zapisać ten przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Piękna. Co to za przyprawa do dziczyzny konkretnie?. Pod koniec zimy planuję zrobić kiełbasę z dzikiem więc pozwolę sobie zapisać ten przepis. Poszedłem na łatwiznę tym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.