Skocz do zawartości

Wędzonki na sucho 1amatora


1amator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum. Przedstawię się najładniej jak umiem :)

 

Oto moje wędzonki. Są już po porzeniu i studzeniu dlatego troszkę ciemniejszy kolor mają na zdjęciu.

Jest to mój debiut w produkcji wędlin peklowanych na sucho. Moje spostrzeżenia ?

Do mokrego nie wrócę już nigdy prze nigdy ! 

Używam swojej autorskiej mieszanki peklującej w ilości 27g/kg. Do grubszych kawałków dostrzykuję solankę. Wędze ok 3h i parzę zawsze 2 h ( po godzinie wędzonki mają już zalecane 70 stopni). Nie widzę różnicy w smaku. Wędzonki są soczyste, apetyczne i równo zapeklowane. 

 

+ jedna dawka soli do nacierania, bez kalkulatorów itp

+ nie trzeba dokładnie ustalać dnia wędzenia

+ wędzonki zajmują połowe mniej miejsca w lodówce

+ szybsze ociekanie i schnięcie

 

- nie stwierdzono..... :)

 

PS polędwicę parzyłem do 62 stopni.

post-95609-0-97595600-1545504703_thumb.jpg

Edytowane przez 1amator
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A w sumie, ja tego jadł nie będę, to po kiego marnuję swój czas.

A peklujecie sobie jak chcecie... na zdrowie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A w sumie, ja tego jadł nie będę, to po kiego marnuję swój czas. A peklujecie sobie jak chcecie... na zdrowie.

Po co się nakręcasz, skoro widzisz, że gościa wywaliłem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba miał parę "osobowości-żyć" na forum. Maxell padał parę nicków.

To raz, a dwa, ten post jakiś taki troszkę prowokująco-dziwny, jak na dzień po nocnych rozmowach Polaków. :D 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Chyba miał parę "osobowości-żyć" na forum. Maxell padał parę nicków.

To raz, a dwa, ten post jakiś taki troszkę prowokująco-dziwny, jak na dzień po nocnych rozmowach Polaków. :D

 

Ja podejrzewam ze go nie lubisz  :D  :laugh:  :angel:    Ale ilość soli mnie powaliła ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja podejrzewam ze go nie lubisz

Nigdy tak się nie ustawiam. Staram się być obiektywnym. Zastanowił mnie po prostu jakiś dziwny przepis wklejony w dodatku niecałą dobę po tym, kiedy właśnie w takiej kwestii mieliśmy na forum małe "poruszenie". :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ja podejrzewam ze go nie lubisz

Nigdy tak się nie ustawiam. Staram się być obiektywnym. Zastanowił mnie po prostu jakiś dziwny przepis wklejony w dodatku niecałą dobę po tym, kiedy właśnie w takiej kwestii mieliśmy na forum małe "poruszenie". :D

 

Maxell nie denerwuj się... Rączki na stół i odłóż ten młotek... Po co Ci on ;)   Ja już sobie idę   fiu fiu ;)    p.s. Wiem wiem... nigdy Cię nie podejrzewałem o brak obiektywizmu... A na banicje tegoż rycerza i do lochów... Nie posmakuje kata bata ;)   O i nawet mi sie zrymowało. Może zacznę pisać poezję ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie denerwuję się. :D W sprawie tej banicji to tak naprawde jeszcze nic pewnego. Może sie okazać, choć to sytuacja jedna na sto tysięcy, że Ci użytkownicy niebawem  wrócą na forum. Tak właściwie to wolałbym zmienić jedynie niektóre parametry przedstawionego przepisu, niż blokować autora. Wyrzuty sumienia świadczą o tym, że pewnie przekroczyłem już na ten rok limit nałożonych kar. :D Miejmy nadzieję, że sprawa się wyjaśni, jak podejrzewam. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.