Gość Anonymous Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Maja 2008 witamKupilem maszynke elektryczna do miesa z kompletem sitek w liczbie 3 lecz moja radosc nie trwala dlugo bo okazalo sie ze najwieksze sitko ma oczka o srednicy tylko 6mm i tu problem sitko to jest nietypowe (z wypustkami ) i nigdzie nie dokupie sitek z oczkami wiekszymi (10 czy 15 mm) a wiadomo iz w bardzo wielu przypadkach uzywac nalezy sitak o oczkach 10mm lub wiekszych. Pytanie czy sa sposoby i szanse na to bym mogl rozwiercic oczka w sitkach ktore posiadam i jezeli sa to jak , dodam ze przeszukalem caly net a sitek do tej maszynki nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Maja 2008 Wniosek kupujmy maszynki o standartowych siatkach i nożach . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Maja 2008 a nie da sie nadspawać wypustków do tradycyjnych sitek ? chyba że nie ten rozmiar to patrz post wyżejPozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Maja 2008 Ja mając sitko o największych otworach 8 mm , tę część mięsa która ma być zmielona na sitku o większej średnicy po prostu kroję drobno ręcznie ( oczywiście można tak robić gdy się przerabia nie bardzo duże ilości mięsa) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Maja 2008 Ja mając sitko o największych otworach 8 mmWitaj Chudziaczku, dlaczego nie dokupisz brakujących sitek? Naprawdę sa przydatne. Szarpak również. Jaka maszynkę masz Olgo? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Maja 2008 Mam chyba 20-to letniego Zelmera :???: i właściwie sitka produkowane są niedaleko ode mnie we Wręczycy ale ciągle liczę na jakąś okazyjną :lol: alfę przynajmniej 22-kę. Przy niewielkiej ilości mięsa przetwarzanego na kiełbasy to mogę pobawić się w krojenie nożem.A poza tym teraz głównie robię albo szynki i balerony lub w szynkowarze boczek prasowany (nie wymagający krojenia ) lub wędlinę drobiową którą z kolei kroję w dość dużą kostkę. :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Maja 2008 kiedyś był poruszany temat sitek do maszynki 8 . Sitek większych niż 8-10 mm nie warto kupować bo slimak i tak bardziej zmiażdzy mięso niż je zmieli.Osobiscie robie jak Ola przy małych ilościach to kroję nożem i wspomagam się starym zelmerkiem, przy większych ilościch wyciągam maszynkę 32 +większość sitek. więc i krojenia wtedy nie ma za to ile zmywania :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Maja 2008 Sitek większych niż 8-10 mm nie warto kupować bo slimak i tak bardziej zmiażdzy mięso niż je zmieli. Od kilku miesięcy jestem posiadaczem Zelmera 8-mki. Mam sitka 16, 8, 4, 2,5. Nie jest prawdą, że ślimak zmiażdży mięso i sitek powyżej 8 nie opłaca się kupować. Mięso zmielome na sitku 16 i 8 wykazuje wyraźną różnicę w grubości. Gdyby było tak jak pisze Jasiu, a wcześniej pisał Abratek to różnic by nie było. Jednorazowo robię ok. 15 kg kiełbasy i taki Zelmerek doskonale sobie radzi, a i zmywania po robocie niewiele. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Maja 2008 Pedro nie wiem jak mieli maszynka z sitkiem 16 bo takiego sitka nie kupowałemdo zelmerka ale można domniemywać że mięsko może i będzie zmielone jako 16 tylko czy konsystencja będzie równie dobra jak przy dużym ślimaku np 22 -32?Kiedyś miałeś (do awarii) 22 jakbyś porównał obie maszynki z sitkiem 16 czy efekt mielenia jest identyczny?co do zmywania zgadzam się z Tobą w 100% , cholera mnie bierze jak mam umyć 32 :lol: Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Maja 2008 32 używam sporadycznie, najczęściej mielę mięso na 8. Zakładam do niej sitka od 2,5 do szarpaka. Mięso mielone na 8 przy pomocy dużych sitek (szarpak, 14) już po samym mieleniu jest kleiste. Stosowanie takiej, małej maszynki z sitkiem o dużych otworach skraca nam później czas wyrabiania farszu. Może jest to niezgodne ze sztuką masarską ale wyroby wychodzą mi smaczne i o odpowiednim wyglądzie.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Maja 2008 Mięso mielone na 8 przy pomocy dużych sitek (szarpak, 14) już po samym mieleniu jest kleiste. Zgadzam się z tym. Jest to niewątpliwie zaleta mielenia na takiej maszynce. Mniej wysiłku przy wyrabianiu farszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Maja 2008 co do zmywania zgadzam się z Tobą w 100% , cholera mnie bierze jak mam umyć 32ja z tego wzgledu pozbylem sie maszynki 32 na duza korzysc 22-ki, ktorej dorobilem naped na silnik,wymienilem nozyk na noz z nierdzewki o niebo lepszy od tych z alfy i jak do tej pory mielenie 80 kg bylo frajda, oczywiscie po usunieciu termika z uzwojenia,co powodowolo zadyszki silnika.no i maszynke 22 fajnie sie myje w zmywaku,nie jest takim duzym koniem jak 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Maja 2008 Marek z Bielska, czy to prawda gdzieś czytałem, że nożyki i sitka z nierdzewki są samostrzące ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Maja 2008 dokladnie tak jest,ja na razie mam dwa nozyki z nierdzewki firmy tre spadeoraz 3 sitka z nierdzewki ktore kupilem z usa,jak na razie miele pieknie i rowno noz z sitkiem wspolpracuje,jedyny minus to cena ktora jest wiekszaod samej maszynki,jak na razie jestem bardzo zadowolony z calego zestawuktory przerosl moje oczekiwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Maja 2008 Witam,Od dwu tygodni mam Zelmera 8, jak narazie raz go używałem do mielenia i do nadziewania i jestem bardzo zadowolony (poprzednio używałem starą Jagę 5 masakra), ale mam inny dylemat. Po mieleniu moja żona umyła sitka i nożyk i położyła do suszarki, na drugi dzień na sitkach i nożyku pojawiły się ogniska korozji, boję się że w ten sposób szybko się zniszczą. Czy macie jakieś sposoby żeby temu zapobiec? Może zaraz po myciu wysuszyć i posmarować olejem? Gdzie można kupić sitka z nierdzewki? Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Maja 2008 Marko sitka i noze kupisz w tej firmie ja tam kupilem noze sa naprawde super i towynadgradza te wysokie ceny i koszty wysylki http://www.cfpe.de/Documente/Was%20Sie%20zu%20unseren%20Fleischw%F6lfe%20wissen%20sollten.pdf?ViewUserPage&userid=cfpe a sitka najtaniej w http://www.sausagemaker.com/index.asp?PageAction=VIEWPROD&ProdID=362Pan Tomek Fecko na dzien dzisiejszy nie posiada z nierdzewkigatunkowo super nie rdzewieja super wspolpracuja z nozem.problem to cena p.s. ja mam tez zelmerka 8 do siekanych i orginalnie mial 3 noze z nierdzewki czemu ty masz zwykle?aby nie rdzewialy umyte wytrzepac wode z otworow o scierke nastepnie osuszycsciereczka i polozyc na parapet na slonce oparte o olowek lub dlugopis,sucheprzechowywac w suchym miejscu w specijalnej sciereczce z recznika.jabym niczym nie mazal czy oliwil.teraz mam problem z glowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Maja 2008 Marek z Bielska, dzięki za odpowiedź. Nie wiem dlaczego mam takie sitka, kupowałem go dwa lub trzy tygodnie temu w Makro i takie dostałem w kartonie. Dzięki za poradę jak się z nimi obchodzić.Pozdrawiam Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Maja 2008 Nie jest prawdą, że ślimak zmiażdży mięso i sitek powyżej 8 nie opłaca się kupować. Mięso zmielome na sitku 16 i 8 wykazuje wyraźną różnicę w grubości. Gdyby było tak jak pisze Jasiu, a wcześniej pisał Abratek to różnic by nie było.niestety, nasze opinie wywodzą się z obserwacji co najmniej kilku osób, możliwe jednak że przyczyną są maszynki starszego typu - przypomnijcie sobie opis MirkaB, gdzie po wymianie sprężynki dociskowej na zwykły pierścień efekty mielenia uległy zdecydowanej poprawie, po prostu sitko z nożem nadążają z mieleniem dostarczanego mięska a zatem nie "oczekuje" ono w ślimaku będąc jednocześnie miażdżone maszynke 22 fajnie sie myje w zmywaku,nie jest takim duzym koniem jak 32eee... tam... wszystko zależy od pojemności zmywaka (zlewu, basenu, wanny etc.), ja osobiście wolę myć tę 32 bo można swobodnie ręką wszędzie dotrzeć - tyle tylko że faktycznie, jeszcze w zwykłym kuchennym zlewozmywaku jeszczem jej nie mył :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Maja 2008 po wymianie sprężynki dociskowej na zwykły pierścień W moim Zelmerku nie ma sprężynki dociskowej. Czy to błąd, czy nowsza konstrukcja. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Maja 2008 W moim Zelmerku nie ma sprężynki dociskowej.no właśnie te nowe nie mają już tej spężynki i jak już wspomniałem, z doświadczeń MirkaB wynika że taki "sztywny" układ lepiej działa (ja jakoś na razie nie mam czasu sprawdzić :mellow: ) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Maja 2008 witamJednak nikt nie odpowiedzial czy da rade sitko rozwiercic czy nie ? Wydaje mi sie ze pozostaje mi kupic reczna maszynke 22 plus ze 3 sitka z nierdzewki i jakis extra nozyk a tego elektrycznego bubla to chyba uzywal bede do mielenia ziemniakow na kopytka . Ps gdy mielilem lopatke na tej niewielkiej maszynce elektrycznej sitko o oczkach 6mm to co chwile sitko bylo zpchane a wokol mozyka pelno sciegien , mieso bylo kl 2 . Mieso wygladalo nie jak zmielone ale jak wycisniete przez ta maszynke . Co sadzicie czy to wina maszynki czy to moze te swinie amerykanskie jakies trefne sa. Czy myslicie ze maszynka reczna nr 22 bedzie ok dla poczatkujacego zadymiarza i czy nie bede mial takich klopotow z mieleniem zwyklej lopatki z amerykanskiej swini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Maja 2008 Sitko i nóz trzeba co pewien czas ostrzyć ,żeby maszynka mieliła a nie miażdzyła ,kiedy ostatnio ostrzyłeś???????? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Maja 2008 maszynke kupilem tydzien temu w markecie (nowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Maja 2008 No to powinna mielić a nie miażdzyć!!!!!!!!!!! Przynajmnie na początku ,chyba że w Stanach kiepsko im idzie nawet ostrzenie :wink: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Maja 2008 Witam. witam Jednak nikt nie odpowiedzial czy da rade sitko rozwiercic czy nie ? Pewnie, że się da.Zrobić większy otwór zawsze możesz gorzej w drugą stronę :wink: .Tylko musi to zrobić ktoś kto ma odpowiednie maszyny ( frezarka, a przynajmniej wiertarka stołowa) w zależności jak chcesz powiększyć. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.