Skocz do zawartości

klopot z sitkami


Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

witam

Kupilem maszynke elektryczna do miesa z kompletem sitek w liczbie 3 lecz moja radosc nie trwala dlugo bo okazalo sie ze najwieksze sitko ma oczka o srednicy tylko 6mm i tu problem sitko to jest nietypowe (z wypustkami ) i nigdzie nie dokupie sitek z oczkami wiekszymi (10 czy 15 mm) a wiadomo iz w bardzo wielu przypadkach uzywac nalezy sitak o oczkach 10mm lub wiekszych.

 

Pytanie czy sa sposoby i szanse na to bym mogl rozwiercic oczka w sitkach ktore posiadam i jezeli sa to jak , dodam ze przeszukalem caly net a sitek do tej maszynki nie ma.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mając sitko o największych otworach 8 mm , tę część mięsa która ma być zmielona na sitku o większej średnicy po prostu kroję drobno ręcznie ( oczywiście można tak robić gdy się przerabia nie bardzo duże ilości mięsa)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mając sitko o największych otworach 8 mm

Witaj Chudziaczku,

dlaczego nie dokupisz brakujących sitek? Naprawdę sa przydatne. Szarpak również. Jaka maszynkę masz Olgo?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam chyba 20-to letniego Zelmera :???: i właściwie sitka produkowane są niedaleko ode mnie we Wręczycy ale ciągle liczę na jakąś okazyjną :lol: alfę przynajmniej 22-kę. Przy niewielkiej ilości mięsa przetwarzanego na kiełbasy to mogę pobawić się w krojenie nożem.A poza tym teraz głównie robię albo szynki i balerony lub w szynkowarze boczek prasowany (nie wymagający krojenia ) lub wędlinę drobiową którą z kolei kroję w dość dużą kostkę. :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kiedyś był poruszany temat sitek do maszynki 8 . Sitek większych niż 8-10 mm nie warto kupować bo slimak i tak bardziej zmiażdzy mięso niż je zmieli.

Osobiscie robie jak Ola przy małych ilościach to kroję nożem i wspomagam się starym zelmerkiem, przy większych ilościch wyciągam maszynkę 32 +większość sitek. więc i krojenia wtedy nie ma za to ile zmywania :grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sitek większych niż 8-10 mm nie warto kupować bo slimak i tak bardziej zmiażdzy mięso niż je zmieli.

Od kilku miesięcy jestem posiadaczem Zelmera 8-mki. Mam sitka 16, 8, 4, 2,5. Nie jest prawdą, że ślimak zmiażdży mięso i sitek powyżej 8 nie opłaca się kupować. Mięso zmielome na sitku 16 i 8 wykazuje wyraźną różnicę w grubości. Gdyby było tak jak pisze Jasiu, a wcześniej pisał Abratek to różnic by nie było. Jednorazowo robię ok. 15 kg kiełbasy i taki Zelmerek doskonale sobie radzi, a i zmywania po robocie niewiele. :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pedro nie wiem jak mieli maszynka z sitkiem 16 bo takiego sitka nie kupowałemdo zelmerka ale można domniemywać że mięsko może i będzie zmielone jako 16 tylko czy konsystencja będzie równie dobra jak przy dużym ślimaku np 22 -32?

Kiedyś miałeś (do awarii) 22 jakbyś porównał obie maszynki z sitkiem 16 czy efekt mielenia jest identyczny?

co do zmywania zgadzam się z Tobą w 100% , cholera mnie bierze jak mam umyć 32 :lol:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

32 używam sporadycznie, najczęściej mielę mięso na 8. Zakładam do niej sitka od 2,5 do szarpaka. Mięso mielone na 8 przy pomocy dużych sitek (szarpak, 14) już po samym mieleniu jest kleiste. Stosowanie takiej, małej maszynki z sitkiem o dużych otworach skraca nam później czas wyrabiania farszu. Może jest to niezgodne ze sztuką masarską ale wyroby wychodzą mi smaczne i o odpowiednim wyglądzie.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięso mielone na 8 przy pomocy dużych sitek (szarpak, 14) już po samym mieleniu jest kleiste.

Zgadzam się z tym. Jest to niewątpliwie zaleta mielenia na takiej maszynce. Mniej wysiłku przy wyrabianiu farszu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

co do zmywania zgadzam się z Tobą w 100% , cholera mnie bierze jak mam umyć 32

ja z tego wzgledu pozbylem sie maszynki 32 na duza korzysc 22-ki,

ktorej dorobilem naped na silnik,wymienilem nozyk na noz z nierdzewki

o niebo lepszy od tych z alfy i jak do tej pory mielenie 80 kg bylo frajda,

oczywiscie po usunieciu termika z uzwojenia,co powodowolo zadyszki

silnika.no i maszynke 22 fajnie sie myje w zmywaku,nie jest takim

duzym koniem jak 32

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dokladnie tak jest,ja na razie mam dwa nozyki z nierdzewki firmy tre spade

oraz 3 sitka z nierdzewki ktore kupilem z usa,jak na razie miele pieknie i

rowno noz z sitkiem wspolpracuje,jedyny minus to cena ktora jest wieksza

od samej maszynki,jak na razie jestem bardzo zadowolony z calego zestawu

ktory przerosl moje oczekiwania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Od dwu tygodni mam Zelmera 8, jak narazie raz go używałem do mielenia i do nadziewania i jestem bardzo zadowolony (poprzednio używałem starą Jagę 5 masakra), ale mam inny dylemat. Po mieleniu moja żona umyła sitka i nożyk i położyła do suszarki, na drugi dzień na sitkach i nożyku pojawiły się ogniska korozji, boję się że w ten sposób szybko się zniszczą. Czy macie jakieś sposoby żeby temu zapobiec? Może zaraz po myciu wysuszyć i posmarować olejem? Gdzie można kupić sitka z nierdzewki?

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marko sitka i noze kupisz w tej firmie ja tam kupilem noze sa naprawde super i to

wynadgradza te wysokie ceny i koszty wysylki

 

http://www.cfpe.de/Documente/Was%20Sie%20zu%20unseren%20Fleischw%F6lfe%20wissen%20sollten.pdf?ViewUserPage&userid=cfpe

 

a sitka najtaniej w

http://www.sausagemaker.com/index.asp?PageAction=VIEWPROD&ProdID=362

Pan Tomek Fecko na dzien dzisiejszy nie posiada z nierdzewki

gatunkowo super nie rdzewieja super wspolpracuja z nozem.problem to cena

 

p.s. ja mam tez zelmerka 8 do siekanych i orginalnie mial 3 noze z nierdzewki

czemu ty masz zwykle?

aby nie rdzewialy umyte wytrzepac wode z otworow o scierke nastepnie osuszyc

sciereczka i polozyc na parapet na slonce oparte o olowek lub dlugopis,suche

przechowywac w suchym miejscu w specijalnej sciereczce z recznika.ja

bym niczym nie mazal czy oliwil.teraz mam problem z glowy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jest prawdą, że ślimak zmiażdży mięso i sitek powyżej 8 nie opłaca się kupować. Mięso zmielome na sitku 16 i 8 wykazuje wyraźną różnicę w grubości. Gdyby było tak jak pisze Jasiu, a wcześniej pisał Abratek to różnic by nie było.

niestety, nasze opinie wywodzą się z obserwacji co najmniej kilku osób, możliwe jednak że przyczyną są maszynki starszego typu - przypomnijcie sobie opis MirkaB, gdzie po wymianie sprężynki dociskowej na zwykły pierścień efekty mielenia uległy zdecydowanej poprawie, po prostu sitko z nożem nadążają z mieleniem dostarczanego mięska a zatem nie "oczekuje" ono w ślimaku będąc jednocześnie miażdżone

 

maszynke 22 fajnie sie myje w zmywaku,nie jest takim

duzym koniem jak 32

eee... tam... wszystko zależy od pojemności zmywaka (zlewu, basenu, wanny etc.), ja osobiście wolę myć tę 32 bo można swobodnie ręką wszędzie dotrzeć - tyle tylko że faktycznie, jeszcze w zwykłym kuchennym zlewozmywaku jeszczem jej nie mył :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W moim Zelmerku nie ma sprężynki dociskowej.

no właśnie te nowe nie mają już tej spężynki i jak już wspomniałem, z doświadczeń MirkaB wynika że taki "sztywny" układ lepiej działa (ja jakoś na razie nie mam czasu sprawdzić :mellow: )
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

witam

Jednak nikt nie odpowiedzial czy da rade sitko rozwiercic czy nie ?

 

Wydaje mi sie ze pozostaje mi kupic reczna maszynke 22 plus ze 3 sitka z nierdzewki i jakis extra nozyk a tego elektrycznego bubla to chyba uzywal bede do mielenia ziemniakow na kopytka .

 

 

Ps gdy mielilem lopatke na tej niewielkiej maszynce elektrycznej sitko o oczkach 6mm to co chwile sitko bylo zpchane a wokol mozyka pelno sciegien , mieso bylo kl 2 .

 

Mieso wygladalo nie jak zmielone ale jak wycisniete przez ta maszynke .

 

Co sadzicie czy to wina maszynki czy to moze te swinie amerykanskie jakies trefne sa.

 

Czy myslicie ze maszynka reczna nr 22 bedzie ok dla poczatkujacego zadymiarza i czy nie bede mial takich klopotow z mieleniem zwyklej lopatki z amerykanskiej swini.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sitko i nóz trzeba co pewien czas ostrzyć ,żeby maszynka mieliła a nie miażdzyła ,kiedy ostatnio ostrzyłeś????????

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to powinna mielić a nie miażdzyć!!!!!!!!!!! Przynajmnie na początku ,chyba że w Stanach kiepsko im idzie nawet ostrzenie :wink:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

witam

Jednak nikt nie odpowiedzial czy da rade sitko rozwiercic czy nie ?

 

Pewnie, że się da.Zrobić większy otwór zawsze możesz gorzej w drugą stronę :wink: .Tylko musi to zrobić ktoś kto ma odpowiednie maszyny ( frezarka, a przynajmniej wiertarka stołowa) w zależności jak chcesz powiększyć.

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.