Gość Anonymous Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Maja 2008 hm no czyli domowymi sposobami (wiertarka) nie da rady , sitka chyba sa z hartowanej stali wiec rozwiercic trzeba by bylo w zakladzie tokarskim . No coz wykorzystac to sitko chyba moge doo przemielenia ale ziemniakoww na kluchy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Maja 2008 nr 22 spokojnie Ci wystarczy potryeb na kilka kg kiełbasy do całej świnki , jeśli nie zamierzasz się bardzo angażować w wyroby to polecam nawet nr 8 z sitkami do 8mm a wypadku potrzeby zastosowania większego sitka użyjesz noża do pokrojenia.NIech dym będzie z nami Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Maja 2008 nr 22 spokojnie Ci wystarczy potryeb na kilka kg kiełbasy do całej świnki , jeśli nie zamierzasz się bardzo angażować w wyroby to polecam nawet nr 8 z sitkami do 8mm a wypadku potrzeby zastosowania większego sitka użyjesz noża do pokrojenia. NIech dym będzie z nami Jasiu właśnie chodzi o to, że kolega marcinct ma maszynkę nr.8 tylko ma kłopot dostania sitek większych, niż te które są na wyposażeniu fabrycznym - max 6mm. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Maja 2008 tylko że nie mielącą , myślałem o zakupie np keenwoda, kitchen aid,czy bosha na usa ten sprzęt jest dostępny zawsze można się pokusić o zelmerka + przesyłka ale to już koszta 140 dolarów zelmerek +100 przesyłka :grin: :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Maja 2008 tylko że nie mielącą , myślałem o zakupie np keenwoda, kitchen aid,czy bosha na usa ten sprzęt jest dostępny Tylko, że chłopina tydzień temu kupił ósemeczkę, jak jeszcze zrobi ze 2 razy takie zakupy to i mesko by wyszło :wink: W USA teź pewnie są zelmerki, całkiem nie tak dawno widziałem na ebayu zelmerka 8 - w Australii ktoś sprzedawał nowego bez ceny minimalnej, licytacja stała wtedy na 20 dol. Pozdrawiam. P.S. a propo boscha - czytałem w opiniach użytkowników jednego sklepu internetowego, że z boscha to pozostała tylko nazwa.Może teź sitek i noża nie naostrzyli :grin: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Maja 2008 Wydaje mi sie ze pozostaje mi kupic reczna maszynke 22 plus ze 3 sitka z nierdzewki i jakis extra nozyk a tego elektrycznego bubla to chyba uzywal bede do mielenia ziemniakow na kopytkawitam dokladnie tak zrob kup maszynke 22 z dobrymi sitkami i nozykiem i masz po problemie.ja mam tez 8" diane i powiem wprost nadaje sie ona na robienie miesa mielonego na tzw.siekane i robienie tatara,a napelnianie dla mnie oslonek ta maszynka to koszmar chyba ze ktos ma duzo czasu i lubi sie bawic.mialem wczesniej 32 i przeszedlem na 22 gwarantuje ci ze nawet jak robisz duzo to wystarczy,nawet nadziewanie oslonek idzie sprawnie procz kabanosow,lejek do tych maszynek na kabanosy to wielka pomylka idzie farsz przez niego koszmarnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Maja 2008 witam Och zebym wczesniej trafil na wasze forum ,to bym pewnie odrazu kupil sobie maszynke 22 z jakimis sitkami, no ale coz za niewiedze trzeba placic . Ta moja maszynka elektryczna nosi nazwe back to basics i to nawet nie osemka , bo srednica sitka wynosi 2 i jedna osma cala a sitka do osemek to cos kolo 2 i pol cala , wiec to moje cos to poprostu jakas atrapa maszynki do mielenia nie miesa a moze jakis innych produktow . Kosztowala 71usd , wiec moze nie strasznie duzo ale za ta cene mialbym reczna maszynke 22 plus ze 3 sitka lub 1 z kwasowki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Maja 2008 Kosztowala 71usd , wiec moze nie strasznie duzo ale za ta cene mialbym reczna maszynke 22 plus ze 3 sitka lub 1 z kwasowki.brakłoby i to sporo dolar dziś taniutki , a maszynki drogie Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Maja 2008 brakłoby i to sporo dolar dziś taniutki , a maszynki drogie Jasiu nie tak sporo a z żeliwnej to by jeszcze zostało. http://www.sausagemaker.com/index.asp?PageAction=VIEWCATS&Category=133 Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 31 Maja 2008 no ja policzyłem polską alfę + trzy sitka z nierdzewki to już by się nazbierało :lol: Widać w stanach mało zarabiają to i tanie sprzęta mają , ceny wg. zarobków :grin: :grin: :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 31 Maja 2008 W moim Zelmerku nie ma sprężynki dociskowej.no właśnie te nowe nie mają już tej spężynki i jak już wspomniałem, z doświadczeń MirkaB wynika że taki "sztywny" układ lepiej działa (ja jakoś na razie nie mam czasu sprawdzić :mellow: ) Informuję, że w zestawie ze sprężynką mielenie nie jest tak skuteczne ja na sztywnym połączeniu bez. Piszę z praktyki bo posiadam i jedną i drugą. Sprężyna zawsze się podda i nie mieli tylko nawija to mięso przy sitku. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 31 Maja 2008 Sprężyna zawsze się podda i nie mieli tylko nawija to mięso przy sitku.Jednak przy dobrze naostrzonych nożach i sitku maszynka "8" Zelmer miele b. dobrze, nawet miesa ścięgniste. Wiem to z praktyki. Jeżeli chodzi o szarpak, to mięso faktycznie wychodzi poszarpane. Gdy chcę mieć na przekroju kiełbasy tzw. sztanglówki duże, ładne kawałki mięsa, to kroję ręcznie całą "1". Również przy wyrobie Krakowskiej w tzw. wersji retro, całą słoninę kroję ręcznie w kosteczkę 1x1 cm. Wtedy słonina jest dobrze widoczna na przekroju i tak ma być. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Mam maszynkę 8 kę. Jest to zelmerowska chinka. Mam też sitka: od najmniejszego do szarpaka.Kiedyś Waldi1961 radził, by jeden nożyk, przeznaczony do sitek o dużych oczkach, pozbawić dwóch ostrzy. Przy dostępnych powszechnie szlifierkach kątowych zabieg taki można wykonać samodzielnie.Po takiej przeróbce noża ostrza dwa razy rzadziej przejeżdżają po sitku. Możnaby obrazowo powiedzieć, że nie kroją wtedy mięsa w drobne, cienkie plastry, lecz w dwa razy grubsze kromki.Pomysł ten uznałem za bardzo sensowny i zrobiłem taki nożyk. Jest dużo lepiej! Polecam! Pomysł Waldiego1961! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Jestem ciekawy jak taka przeróbka noża wpłynie na trwałość jego naostrzenia(może się "kiwać na boki". Napisz, proszę, jak to się sprawuje po dłuższym użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Czerwca 2008 To ma sens w przypadku kiedy dwa pozostałe przytnie się tak by została część ostrza do najbliższego otworu. Będzie stanowić prowadzenie. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Czerwca 2008 No tak! Za dużo przyciąłem! zibi187, tak to rozumiem, że będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Czerwca 2008 No tak! Za dużo przyciąłem! zibi187, tak to rozumiem, że będzie dobrze! Andy, też mam przerobione noźyki z 4 na 2 ostrza i przy szarpaku (dziś zakładałem na ślimaka nożyk + szarpak i kręciłem z 15 min obserwując co się dzieje) i doszedłem do wniosku , że nie liczy się ile przytniesz od srony zewnętrznej bo i tak prowadzenie daje ta część ostrza od strony środka(przy ośce) a to jest zaledwie 1 -0,5 mm.Tak, że wystarczy zostawić 2mm ostrza - mając na myśli caly czas współpracę z szarpakiem. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.