Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

klopot z sitkami


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 29 maj 2008 - 22:05

witam
Jednak nikt nie odpowiedzial czy da rade sitko rozwiercic czy nie ?

Wydaje mi sie ze pozostaje mi kupic reczna maszynke 22 plus ze 3 sitka z nierdzewki i jakis extra nozyk a tego elektrycznego bubla to chyba uzywal bede do mielenia ziemniakow na kopytka .


Ps gdy mielilem lopatke na tej niewielkiej maszynce elektrycznej sitko o oczkach 6mm to co chwile sitko bylo zpchane a wokol mozyka pelno sciegien , mieso bylo kl 2 .

Mieso wygladalo nie jak zmielone ale jak wycisniete przez ta maszynke .

Co sadzicie czy to wina maszynki czy to moze te swinie amerykanskie jakies trefne sa.

Czy myslicie ze maszynka reczna nr 22 bedzie ok dla poczatkujacego zadymiarza i czy nie bede mial takich klopotow z mieleniem zwyklej lopatki z amerykanskiej swini.

#22 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5348 postów

Napisano 29 maj 2008 - 22:09

Sitko i nóz trzeba co pewien czas ostrzyć ,żeby maszynka mieliła a nie miażdzyła ,kiedy ostatnio ostrzyłeś????????

#23 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 29 maj 2008 - 22:14

maszynke kupilem tydzien temu w markecie (nowa)

#24 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5348 postów

Napisano 29 maj 2008 - 22:32

No to powinna mielić a nie miażdzyć!!!!!!!!!!! Przynajmnie na początku ,chyba że w Stanach kiepsko im idzie nawet ostrzenie :wink:

#25 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 29 maj 2008 - 23:03

Witam.

witam
Jednak nikt nie odpowiedzial czy da rade sitko rozwiercic czy nie ?


Pewnie, że się da.Zrobić większy otwór zawsze możesz gorzej w drugą stronę :wink: .Tylko musi to zrobić ktoś kto ma odpowiednie maszyny ( frezarka, a przynajmniej wiertarka stołowa) w zależności jak chcesz powiększyć.

Pozdrawiam.

#26 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 30 maj 2008 - 04:02

hm no czyli domowymi sposobami (wiertarka) nie da rady , sitka chyba sa z hartowanej stali wiec rozwiercic trzeba by bylo w zakladzie tokarskim .

No coz wykorzystac to sitko chyba moge doo przemielenia ale ziemniakoww na kluchy .

#27 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 30 maj 2008 - 04:43

nr 22 spokojnie Ci wystarczy potryeb na kilka kg kiełbasy do całej świnki , jeśli nie zamierzasz się bardzo angażować w wyroby to polecam nawet nr 8 z sitkami do 8mm a wypadku potrzeby zastosowania większego sitka użyjesz noża do pokrojenia.
NIech dym będzie z nami

#28 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 30 maj 2008 - 04:56

nr 22 spokojnie Ci wystarczy potryeb na kilka kg kiełbasy do całej świnki , jeśli nie zamierzasz się bardzo angażować w wyroby to polecam nawet nr 8 z sitkami do 8mm a wypadku potrzeby zastosowania większego sitka użyjesz noża do pokrojenia.
NIech dym będzie z nami


Jasiu właśnie chodzi o to, że kolega marcinct ma maszynkę nr.8 tylko ma kłopot dostania sitek większych, niż te które są na wyposażeniu fabrycznym - max 6mm.

Pozdrawiam.

#29 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 30 maj 2008 - 05:45

tylko że nie mielącą , myślałem o zakupie np keenwoda, kitchen aid,czy bosha na usa ten sprzęt jest dostępny zawsze można się pokusić o zelmerka + przesyłka ale to już koszta 140 dolarów zelmerek +100 przesyłka :grin: :grin:

#30 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 30 maj 2008 - 06:03

tylko że nie mielącą , myślałem o zakupie np keenwoda, kitchen aid,czy bosha na usa ten sprzęt jest dostępny



Tylko, że chłopina tydzień temu kupił ósemeczkę, jak jeszcze zrobi ze 2 razy takie zakupy to i mesko by wyszło :wink:

W USA teź pewnie są zelmerki, całkiem nie tak dawno widziałem na ebayu zelmerka 8 - w Australii ktoś sprzedawał nowego bez ceny minimalnej, licytacja stała wtedy na 20 dol.

Pozdrawiam.

P.S. a propo boscha - czytałem w opiniach użytkowników jednego sklepu internetowego, że z boscha to pozostała tylko nazwa.Może teź sitek i noża nie naostrzyli :grin:

#31 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2262 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 30 maj 2008 - 10:29

Wydaje mi sie ze pozostaje mi kupic reczna maszynke 22 plus ze 3 sitka z nierdzewki i jakis extra nozyk a tego elektrycznego bubla to chyba uzywal bede do mielenia ziemniakow na kopytka

witam
dokladnie tak zrob kup maszynke 22 z dobrymi sitkami i nozykiem i masz
po problemie.ja mam tez 8" diane i powiem wprost nadaje sie ona na
robienie miesa mielonego na tzw.siekane i robienie tatara,a napelnianie
dla mnie oslonek ta maszynka to koszmar chyba ze ktos ma duzo czasu
i lubi sie bawic.mialem wczesniej 32 i przeszedlem na 22 gwarantuje ci
ze nawet jak robisz duzo to wystarczy,nawet nadziewanie oslonek idzie
sprawnie procz kabanosow,lejek do tych maszynek na kabanosy to
wielka pomylka idzie farsz przez niego koszmarnie

#32 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 30 maj 2008 - 15:06

witam

Och zebym wczesniej trafil na wasze forum ,to bym pewnie odrazu kupil sobie maszynke 22 z jakimis sitkami, no ale coz za niewiedze trzeba placic .

Ta moja maszynka elektryczna nosi nazwe back to basics i to nawet nie osemka , bo srednica sitka wynosi 2 i jedna osma cala a sitka do osemek to cos kolo 2 i pol cala , wiec to moje cos to poprostu jakas atrapa maszynki do mielenia nie miesa a moze jakis innych produktow .

Kosztowala 71usd , wiec moze nie strasznie duzo ale za ta cene mialbym reczna maszynke 22 plus ze 3 sitka lub 1 z kwasowki.

pozdrawiam

#33 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 30 maj 2008 - 15:32

Kosztowala 71usd , wiec moze nie strasznie duzo ale za ta cene mialbym reczna maszynke 22 plus ze 3 sitka lub 1 z kwasowki.

brakłoby i to sporo dolar dziś taniutki , a maszynki drogie

#34 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 30 maj 2008 - 15:34

brakłoby i to sporo dolar dziś taniutki , a maszynki drogie


Jasiu nie tak sporo a z żeliwnej to by jeszcze zostało.

http://www.sausagema...TS&Category=133

Pozdrawiam.

#35 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 31 maj 2008 - 04:16

no ja policzyłem polską alfę + trzy sitka z nierdzewki to już by się nazbierało :lol:
Widać w stanach mało zarabiają to i tanie sprzęta mają , ceny wg. zarobków :grin: :grin: :grin:

#36 zibi187

zibi187

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1419 postów
  • MiejscowośćStargard Szczec.

Napisano 31 maj 2008 - 16:19

W moim Zelmerku nie ma sprężynki dociskowej.

no właśnie te nowe nie mają już tej spężynki i jak już wspomniałem, z doświadczeń MirkaB wynika że taki "sztywny" układ lepiej działa (ja jakoś na razie nie mam czasu sprawdzić :mellow: )

Informuję, że w zestawie ze sprężynką mielenie nie jest tak skuteczne ja na sztywnym połączeniu bez. Piszę z praktyki bo posiadam i jedną i drugą. Sprężyna zawsze się podda i nie mieli tylko nawija to mięso przy sitku.

#37 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9944 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 maj 2008 - 17:42

Sprężyna zawsze się podda i nie mieli tylko nawija to mięso przy sitku.

Jednak przy dobrze naostrzonych nożach i sitku maszynka "8" Zelmer miele b. dobrze, nawet miesa ścięgniste. Wiem to z praktyki.
Jeżeli chodzi o szarpak, to mięso faktycznie wychodzi poszarpane. Gdy chcę mieć na przekroju kiełbasy tzw. sztanglówki duże, ładne kawałki mięsa, to kroję ręcznie całą "1". Również przy wyrobie Krakowskiej w tzw. wersji retro, całą słoninę kroję ręcznie w kosteczkę 1x1 cm. Wtedy słonina jest dobrze widoczna na przekroju i tak ma być.

#38 sokoz

sokoz

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 565 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 02 cze 2008 - 16:41

Mam maszynkę 8 kę. Jest to zelmerowska chinka. Mam też sitka: od najmniejszego do szarpaka.
Kiedyś Waldi1961 radził, by jeden nożyk, przeznaczony do sitek o dużych oczkach, pozbawić dwóch ostrzy. Przy dostępnych powszechnie szlifierkach kątowych zabieg taki można wykonać samodzielnie.
Po takiej przeróbce noża ostrza dwa razy rzadziej przejeżdżają po sitku. Możnaby obrazowo powiedzieć, że nie kroją wtedy mięsa w drobne, cienkie plastry, lecz w dwa razy grubsze kromki.
Pomysł ten uznałem za bardzo sensowny i zrobiłem taki nożyk. Jest dużo lepiej! Polecam! Pomysł Waldiego1961!

#39 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 02 cze 2008 - 17:42

Jestem ciekawy jak taka przeróbka noża wpłynie na trwałość jego naostrzenia(może się "kiwać na boki". Napisz, proszę, jak to się sprawuje po dłuższym użytkowaniu.

#40 zibi187

zibi187

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1419 postów
  • MiejscowośćStargard Szczec.

Napisano 02 cze 2008 - 21:39

To ma sens w przypadku kiedy dwa pozostałe przytnie się tak by została część ostrza do najbliższego otworu. Będzie stanowić prowadzenie.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych