Skocz do zawartości

Kiełbasa domowa parzona


jacekw21

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-44709600-1545754087_thumb.jpg

 

Surowiec

Kupujemy :

-3,5 kg łopatki przed klasyfikacją

-3,5 kg karkówki przed klasyfikacją

-2 kg boczku w miarę chudy

 

Przyprawy i materiały pomocnicze

-peklosól 17-19 g/kg

-pieprz kolorowy świeżo mielony 3 g/kg

-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg (jest to mieszanka przypraw w skład mieszanki wchodzi:gorczyca,kminek,majeranek,kolendra,lubczyk,jałowiec oraz papryka ostra i słodka.

-czosnek świeżo wyciśnięty przez praskę 7 g/kg

-gorczyca ziarno biała i czarna po 2 g/kg

-woda 250 mil dodana podczas dodania przypraw i 150 mil przed napełnianiem w jelita.

-jelita wieprzowe grube

-sznurek do wiązania jelit

Wykonanie

Z łopatki pozyskałem 3 kg mięsa 1 klasy które tniemy na większe kawałki aby zapeklować a 0,5 kg tłustych kawałków odkładamy do boczku.

Z karkówki również pozyskujemy mięso kl.1 pozyskałem 3 kg. resztę 0.5 kg odkładam do boczku.

Boczek tniemy w większe kawałki do tego dodajemy tłuste części z łopatki i karkówki i peklujemy.

Czas peklowania 48 godz. Po tym czasie łopatkę tniemy w kostkę 1,5-2 cm natomiast karkówkę traktujemy szarpakiem, a boczek i ścinki z łopatki i karkówki mielimy na sitku 8 mm. Rozdrabnianie było na maszynce nr.8

Łopatkę i karkówkę kl.1  łączymy dodajemy wszystkie przyprawy i wodę 250 ml gdy dobrze wymieszamy dodajemy boczek i ścinki z karkówki i łopatki. I ponownie dokładnie mieszamy. Wyrabiamy długo do kleistości.

Odstawiamy do lodówki na 8-12 godz.

Po tym czasie jeszcze raz dobrze mieszamy i dodajemy 150 ml wody. Napełniamy jelita ściśle.

Odwieszamy na kije na około 2-3 godz. w przewiewnym pomieszczeniu ja wykorzystałem wentylator.

 

Osuszanie i wędzenie 

Osuszamy w wędzarni temp 40-45 stopni bez dymu przy dużym ruchu powietrza.

Wędzimy  3-3,5 godz w temp 50-55

.

Parzenie 

Woda 75 do uzyskania w wyrobie 68 stopni następnie studzimy w zimnej wodzie 5 min.

Odwieszamy do ostygnięcia i chowamy do lodówki

 

SMACZNEGO

Edytowane przez Maxell
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.