jacekw21 Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Grudnia 2018 (edytowane) SurowiecKupujemy :-3,5 kg łopatki przed klasyfikacją-3,5 kg karkówki przed klasyfikacją-2 kg boczku w miarę chudy Przyprawy i materiały pomocnicze-peklosól 17-19 g/kg-pieprz kolorowy świeżo mielony 3 g/kg-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg (jest to mieszanka przypraw w skład mieszanki wchodzi:gorczyca,kminek,majeranek,kolendra,lubczyk,jałowiec oraz papryka ostra i słodka.-czosnek świeżo wyciśnięty przez praskę 7 g/kg-gorczyca ziarno biała i czarna po 2 g/kg-woda 250 mil dodana podczas dodania przypraw i 150 mil przed napełnianiem w jelita.-jelita wieprzowe grube-sznurek do wiązania jelitWykonanieZ łopatki pozyskałem 3 kg mięsa 1 klasy które tniemy na większe kawałki aby zapeklować a 0,5 kg tłustych kawałków odkładamy do boczku.Z karkówki również pozyskujemy mięso kl.1 pozyskałem 3 kg. resztę 0.5 kg odkładam do boczku.Boczek tniemy w większe kawałki do tego dodajemy tłuste części z łopatki i karkówki i peklujemy.Czas peklowania 48 godz. Po tym czasie łopatkę tniemy w kostkę 1,5-2 cm natomiast karkówkę traktujemy szarpakiem, a boczek i ścinki z łopatki i karkówki mielimy na sitku 8 mm. Rozdrabnianie było na maszynce nr.8Łopatkę i karkówkę kl.1 łączymy dodajemy wszystkie przyprawy i wodę 250 ml gdy dobrze wymieszamy dodajemy boczek i ścinki z karkówki i łopatki. I ponownie dokładnie mieszamy. Wyrabiamy długo do kleistości.Odstawiamy do lodówki na 8-12 godz.Po tym czasie jeszcze raz dobrze mieszamy i dodajemy 150 ml wody. Napełniamy jelita ściśle.Odwieszamy na kije na około 2-3 godz. w przewiewnym pomieszczeniu ja wykorzystałem wentylator. Osuszanie i wędzenie Osuszamy w wędzarni temp 40-45 stopni bez dymu przy dużym ruchu powietrza.Wędzimy 3-3,5 godz w temp 50-55.Parzenie Woda 75 do uzyskania w wyrobie 68 stopni następnie studzimy w zimnej wodzie 5 min.Odwieszamy do ostygnięcia i chowamy do lodówki SMACZNEGO Edytowane 25 Grudnia 2018 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Grudnia 2018 Jak to mówia młodzi? Brawo Ty. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 25 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Grudnia 2018 Jak to mówia młodzi? Brawo Ty. Wesołych zdrowych wspaniałych świąt życzę .Masz racje z ty młodzi jak ja chciałbym być trochę młodszy nawet żona już mówi do mnie stary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Grudnia 2018 3,5 kg karkówki przed klasyfikacją kl.1 pozyskałem 3 kg Ładna karkówka. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walker125 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Szukam ciekawego posmaku dla kiełbasy parzonej. Coś mi się wydaje że ten przepis może mi go rozwiązać.Muszę tylko rozejrzeć się za tym pieprzem białowieskim. Dzięki Jacku za super przepis ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.