Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Poskromienie bestii, czyli ubijamy i oprawiamy indyka według Tim'a


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26079 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 sty 2019 - 21:19

Podczas przeglądania archiwum wyszperałem bardzo ciekawy materiał Kolegi Tim'a, który pomyłkowo (Tim podsyłał całą fotorelację z uboju i oprawiania gęsi) tam utknął. Nadrabiam zatem zaległość. :D

 

Witam

 

Dzisiaj przedstawię sposób na indyka - czyli jak poskromić bestię.

Zadanie pierwsze, to wyprowadzenie indyka z gródki, w której był chowany.


Załączony plik  indyk (00).jpg   98,36 KB   7 Ilość pobrań

 

Następnie związujemy mu nogi i wkładamy do worka w którym to odcięty został jeden róg. Przez ten otwór przekładamy głowę indyka, natomiast do nóg dowiązujemy sznurek za którym będzie wisiał podczas uboju. Worek trzeba tak "zakręcić" na indyku, aby nie miał on możliwości trzepania skrzydłami, gdyż wówczas dochodzi do uszkodzenia mięśnia piersiowego (przekrwienia).


Załączony plik  indyk (01).JPG   65,98 KB   7 Ilość pobrań

 

Gdy indyk zostanie już skrępowany i wisi za nogi, wtedy do jego głowy trzeba dowiązać dodatkowy sznurek (dla własnego bezpieczeństwa) dzięki któremu naciągniemy szyję indyka podczas ucinania głowy (trzeba użyć obu rąk).

 

Załączony plik  indyk (02).JPG   109,45 KB   7 Ilość pobrań

 

Pomocny również okazuje się taki "gnotek" na którym indyk podczas wiszenia opiera szyję (nie mając odpowiednio wysokiego "gnotka" możemy wysokość regulować długością sznurka dowiązanego do nóg na którym wisi indyk)


Załączony plik  indyk (03).JPG   102,66 KB   7 Ilość pobrań

 

Po ubiciu i ocieknięciu, indyka wieszamy np na drabinie i skubiemy na sucho te pióra które da się wyskubać, następnie polewamy indyka wrzątkiem i wyskubujemy pozostałe pióra.

 

Załączony plik  indyk (04).JPG   93,75 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (05).JPG   65,26 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (06).JPG   73,22 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (07).JPG   66,9 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (08).jpg   75,58 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (09).JPG   77,58 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (10).JPG   72,32 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (11).JPG   87,38 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (12).JPG   93,39 KB   7 Ilość pobrań

 

Po oskubaniu odcinamy końcówki skrzydeł i pazury, a następnie patroszymy.

 

Załączony plik  indyk (13).JPG   64,72 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (14).JPG   52,82 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (15).JPG   45,63 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (16).JPG   67,93 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (17).JPG   76,81 KB   6 Ilość pobrań

 

Po wyjęciu żołądka trzeba go przeciąć i wyczyścić oraz zerwać wewnętrzną błonę.


Załączony plik  indyk (18).JPG   62,71 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (19).JPG   50,12 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (20).JPG   48,04 KB   7 Ilość pobrań

 

Teraz czas na wycięcie wątroby i serca. Musimy bardzo uważać, aby podczas wykonywania tej czynności nie uszkodzić woreczka żółciowego. Zalecam wycięcie woreczka wraz z kawałkiem wątroby.


Załączony plik  indyk (21).JPG   63,16 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (22).JPG   69,21 KB   7 Ilość pobrań

 

Wyjmujemy pozostałe wnętrzności. Wycinając je przy kuprze uważamy, aby nie przeciąć jelit. Dokładnie myjemy tuszkę.


Załączony plik  indyk (23).JPG   50,75 KB   7 Ilość pobrań

 

Następnie przechodzimy do porcjowania indyka. W pierwszej kolejności odcinam nogi i skrzydła, które następnie dzielę.


Załączony plik  indyk (24).JPG   62,31 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (25).JPG   65,92 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (26).JPG   50,09 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (27).JPG   51,02 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (28).JPG   65,6 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (29).JPG   63,27 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (30).JPG   61,86 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (31).JPG   70,69 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (32).JPG   78,65 KB   7 Ilość pobrań

 

Pierś wycinam razem z kością nacinając po obu stronach i pociągając, odłamuję ją od krzyża i odcinam.


Załączony plik  indyk (33).JPG   62,65 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (34).JPG   63,29 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (35).JPG   78,77 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (36).JPG   92,32 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (37).JPG   67,8 KB   6 Ilość pobrań

 

Aby rozebrać indyczą pierś, najpierw zdejmujemy skórę, a następnie wycinamy mięsień główny pod którym znajduje się mięsień mniejszy zwany również "polędwiczką", "sopelkiem" lob "filetem".


Załączony plik  indyk (38).JPG   58,78 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (39).JPG   65,91 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (40).JPG   70,13 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (41).JPG   66,69 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (42).JPG   75,8 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (43).JPG   87,21 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (44).JPG   72,1 KB   8 Ilość pobrań

 

Po przekrojeniu mięśnia głównego piersi wewnątrz znajdziemy "fiszbin", który usuwamy.


Załączony plik  indyk (45).JPG   71,18 KB   8 Ilość pobrań

 

Został nam jeszcze krzyż który dzielimy na mniejsze części jako wkładka do przygotowania wywaru pod zupę.


Załączony plik  indyk (46).JPG   91,78 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (47).JPG   89,88 KB   8 Ilość pobrań

 

Oczywiście mięso trzeba dobrze wypłukać i poczekać aż wystygnie przed dalszą obróbką.
A oto kilka wyrobów z indyka.

 

Załączony plik  indyk (48).JPG   79,42 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (49).JPG   65,92 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (50).JPG   91,65 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  indyk (51).JPG   94,33 KB   8 Ilość pobrań

 

Więcej informacji uzyskacie na naszym forum wedlinydomowe.pl.

Pozdrawiam
Tim


Użytkownik Maxell edytował ten post 01 sty 2019 - 21:20


#2 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4932 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 sty 2019 - 21:23

MAxell piekna relacja . :clap:  :clap: Dziekuje Tobie i Tim'owi  :D



#3 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2146 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 02 sty 2019 - 08:11

Piękna fotorelacja,coś na wzór akademi Dziadka,Tim dobra robota,dzięki Maxell za udostępnienie materiału.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#4 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 940 postów

Napisano 03 sty 2019 - 16:31

Fajna korepetycja!  Tyle roboty ale w końcu warto.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych