Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Uwaga] Dlaczego nie peklujemy na tzw. jajko? Eksperyment Dziadka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25781 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sty 2019 - 15:59

Ku przestrodze.

Przypominam dzisiaj Państwu eksperyment przeprowadzony kilka lat temu przez Dziadka, a dotyczący przygotowywania solanki peklującej na tzw. jajko.

Eksperyment ten udowania, że absolutnie nie powinniśmy używać jajek jako mierników stężenia soli w solance peklującej. Dlaczego? Proszę popatrzeć:

 

Przy użyciu 0,05 kg (5 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

 Załączony plik  Obraz 01peklosol- 5 dkg.jpg   71,72 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  Obraz 02peklosol- 5 dkg.jpg   50,68 KB   10 Ilość pobrań

 

Przy użyciu 0,08 kg (8 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

Załączony plik  Obraz 04peklosol-8 dkg.jpg   63,92 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  Obraz 05peklosol- 8 dkg.jpg   51,97 KB   10 Ilość pobrań

 

Przy użyciu 0,10 kg (10 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

Załączony plik  Obraz 06peklosol-10 dkg.jpg   50,19 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  Obraz 07 peklosol- 10dkg.jpg   59,55 KB   8 Ilość pobrań

 

Przy użyciu 0,11 kg (11 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

Załączony plik  Obraz 08 peklosol- 11 dkg.jpg   47,69 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  Obraz 09 peklosol- 11 dkg.jpg   47,54 KB   9 Ilość pobrań

 

Przy użyciu 0,12 kg (12 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

Załączony plik  Obraz 10 peklosol- 12 dkg.jpg   46,55 KB   9 Ilość pobrań

 

Przy użyciu 0,13 kg (13 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

Załączony plik  Obraz 11 peklosol-13 dkg.jpg   49,27 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  Obraz 12 peklosol-13dkg.jpg   68,11 KB   10 Ilość pobrań

 

Przy użyciu 0,14 kg (14 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

Załączony plik  Obraz 13 peklosol- 14 dkg.jpg   57,27 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  Obraz 14 peklosol-14 dkg.jpg   29 KB   10 Ilość pobrań

 

Przy użyciu 0,15 kg (15 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

Załączony plik  Obraz 15 peklosol-15 dkg.jpg   48,19 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  Obraz 16 peklosol- 15 dkg (.jpg   29,38 KB   9 Ilość pobrań

 

Przy użyciu 0,16 kg (16 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

Załączony plik  Obraz 17 peklosol-16 dkg (22).jpg   61,06 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  Obraz 18 peklosol- 16 dkg (23).jpg   29,91 KB   8 Ilość pobrań

 

Przy użyciu 0,17 kg (17 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

Załączony plik  Obraz 19 peklosol- 17 dkg.jpg   64,57 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  Obraz 20 peklosol- 17 dkg.jpg   30,15 KB   7 Ilość pobrań

 

Przy użyciu 0,20 kg (20 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

Załączony plik  Obraz 21 peklosol-20 dkg.jpg   55,37 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  Obraz 22 peklosol-20 dkg.jpg   30,88 KB   9 Ilość pobrań

 

Przy użyciu 0,20 kg (20 dkg) peklosoli na 1 litr wody, przy użyciu innych jajek:

 

Załączony plik  Obraz 24 peklosol-20 dkg inne jajka.jpg   31,38 KB   9 Ilość pobrań

 

 

Opracowanie i zdjęcia: Dziadek


Użytkownik Maxell edytował ten post 02 sty 2019 - 16:00


#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10217 postów

Napisano 02 sty 2019 - 16:19

I zaraz ktoś się odezwie ,że u niego Dziadek lub Babcia robili solankę na jajko i było dobre.Przecież to taki domowy dobry sposób czyli wg. kogoś. :cool:



#3 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12191 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 02 sty 2019 - 17:04

I zaraz ktoś się odezwie ,że u niego Dziadek lub Babcia robili solankę na jajko i było dobre.

 

 

I wcale bym się nie zdziwił , ponieważ próg słoności jest tak szeroki i  dla każdego inny ,  ze taka sytuacja może zaistnieć .   Znam takie osoby , co podane danie w restauracji  zaraz na początek solą bo są pewni że jest za mało słone . :D 

 

 Odniosłem się do smaku a nie do jakości i pewności  zapeklowanego mięsa .



#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25781 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sty 2019 - 17:10

Andrzejku, nie przesadzajmy, aż takich "smakoszy" chyba nie ma. :D Stężenie soloanki jest pod koniec kilka razy wyższe niz na początku, a jajka zachowuja sie tak samo. 



#5 Tomek101082

Tomek101082

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 164 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 02 sty 2019 - 18:09

Ha ha jajko jajku nie równe. A może te co wypłynęły były od kur które biegają sobie po ogrodzie.
Oczywiście żart

#6 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2404 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 02 sty 2019 - 18:17

Oj tam oj tam można robić na jajko tylko wiedzieć jak :devil:

 

dla słonolubnych

Przy użyciu 0,20 kg (20 dkg) peklosoli na 1 litr wody, przy użyciu innych jajek:

następnie rozcieńczyć  1:1 i będzie okay

 

dla mniej słonolubnych

Przy użyciu 0,17 kg (17 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

i też rozcieńczyć 1:1 i będzie okay

 

Ps

Koniecznie trzeba mieć te jajka  w wersja dla mniej słonolubnych  i inne wersja dla bardziej słonolubnych

Prawidłowy dobór jajek  zapewnia sukces :thumbsup: przecież wiadome to nie od dziś  :)


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 02 sty 2019 - 18:19


#7 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25781 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sty 2019 - 18:21

Zaraz zacznie sie dyskusja o wyższości jaj chłopskich, nad sklepowymi i wpływie pochodzenia jaj na słoność wędzonek. :D :D :D 



#8 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5973 postów

Napisano 02 sty 2019 - 18:22

Prawidłowy dobór jajek zapewnia sukces przecież wiadome to nie od dziś
To lubie - najbardziej prawidłowa chyba forma do peklowania na jajko ...to jajecznica i to na miękko  :D  :thumbsup:  :facepalm: 

#9 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2404 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 02 sty 2019 - 18:23

jaj chłopskich, ......................... na słoność wędzonek. :D :D :D

i od baby :D :D :D


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 02 sty 2019 - 18:28


#10 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5973 postów

Napisano 02 sty 2019 - 18:24

Zaraz zacznie sie dyskusja o wyższości jaj chłopskich, nad sklepowymi i wpływie pochodzenia jaj na słoność wędzonek. :D :D :D

 

i się zaczęło  :D  :D  :D



#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10217 postów

Napisano 02 sty 2019 - 18:27

Ale gdyby wziąć wskaźnik przenikania solanki przez skorupę i pomnożyć to przez wagę żółtka w każdym jajku  i podzielimy to przez iloczyn pola powierzchni skorupki przez jej przenikalność to otrzymamy idealne jajko do robienia solanki i już nie musimy trzymać się technologii wyrobu wędlin rozdrobnionych. :D



#12 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25781 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sty 2019 - 18:30

Żarty, żartami ale aż ciarki przechodzą kiedy, w dobie tanich i dobrych wag, czyta się na np. FB wskazówki "miszczów masarstwa" zalecających sporządzanie solanek na jajko lub ziemniaka



#13 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1900 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 02 sty 2019 - 18:32

Mirku, a jak masz mięso zapeklować a ukradli Ci wagi - wszystkie!

Wtedy zostało Ci tylko jajko :laugh: :D



#14 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10217 postów

Napisano 02 sty 2019 - 18:33

czyta się na np. FB wskazówki "miszczów masarstwa" zalecających sporządzanie solanek na jajko lub ziemniaka

Z tym między innymi walczyłem ,ale poległem . :(



#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25781 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sty 2019 - 19:10

Arku, na naszej grupie nie spotkałem się z takimi praktykami i mam nadzieję, że się nie spotkam.



#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10217 postów

Napisano 02 sty 2019 - 19:20

Oj były ,były.Były też inne kwiatki,ale to już historia. :)



#17 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25781 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sty 2019 - 19:30

Na pewno nie ma i nie będzie. Uważam że teraz, kiedy większość zapytań i niejasności linkujemy do forum, nasza grupa jest najlepszą pod względem merytorycznym grupą na FB w zakresie domowej produkcji masarskiej. 


Użytkownik Maxell edytował ten post 02 sty 2019 - 19:35


#18 krzysio59

krzysio59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Ustka

Napisano 02 sty 2019 - 19:39

Zaraz tu mnie opier papier,ale zanim znalazłem to forum też peklowałem na jajko. Co prawda było później maczanie wielogodzinne i próbowanie słoności,ale wędlinka była wyśmienita.Trwało to naprawdę ładnych kilkanaście lat.Także cosik w tym jajku oprócz żółtka musi być.Znam wiele osób,które do tej pory tak przygotowują solankę peklującą. Konsumuję czasami ich wyroby i nie mogę złego słowa o ich smaku i jakości powiedzieć.



#19 piurko

piurko

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 71 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 02 sty 2019 - 19:40

Znam jedną osobę , która robi na ...jajko  :facepalm:   i będę prostował , aż ją "wyprostuję" . 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10217 postów

Napisano 02 sty 2019 - 19:47

No proszę a nie mówiłem.Odezwali się zwolennicy jajek. :laugh:


[Dodano: 02 sty 2019 - 19:47]

Na pewno nie ma i nie będzie. Uważam że teraz, kiedy większość zapytań i niejasności linkujemy do forum, nasza grupa jest najlepszą pod względem merytorycznym grupą na FB w zakresie domowej produkcji masarskiej. 

Mirku nie wiem bo nie bywam :) .Zniechęciłem się do zaglądania na nasze FB.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych