Maxell Posted January 2, 2019 Report Share #1 Posted January 2, 2019 (edited) Ku przestrodze.Przypominam dzisiaj Państwu eksperyment przeprowadzony kilka lat temu przez Dziadka, a dotyczący przygotowywania solanki peklującej na tzw. jajko.Eksperyment ten udowania, że absolutnie nie powinniśmy używać jajek jako mierników stężenia soli w solance peklującej. Dlaczego? Proszę popatrzeć: Przy użyciu 0,05 kg (5 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,08 kg (8 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,10 kg (10 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,11 kg (11 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,12 kg (12 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,13 kg (13 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,14 kg (14 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,15 kg (15 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,16 kg (16 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,17 kg (17 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,20 kg (20 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,20 kg (20 dkg) peklosoli na 1 litr wody, przy użyciu innych jajek: Opracowanie i zdjęcia: Dziadek Edited January 2, 2019 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/ Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 2, 2019 Report Share #2 Posted January 2, 2019 I zaraz ktoś się odezwie ,że u niego Dziadek lub Babcia robili solankę na jajko i było dobre.Przecież to taki domowy dobry sposób czyli wg. kogoś. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619362 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 2, 2019 Report Share #3 Posted January 2, 2019 I zaraz ktoś się odezwie ,że u niego Dziadek lub Babcia robili solankę na jajko i było dobre. I wcale bym się nie zdziwił , ponieważ próg słoności jest tak szeroki i dla każdego inny , ze taka sytuacja może zaistnieć . Znam takie osoby , co podane danie w restauracji zaraz na początek solą bo są pewni że jest za mało słone . Odniosłem się do smaku a nie do jakości i pewności zapeklowanego mięsa . Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619368 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 2, 2019 Author Report Share #4 Posted January 2, 2019 Andrzejku, nie przesadzajmy, aż takich "smakoszy" chyba nie ma. Stężenie soloanki jest pod koniec kilka razy wyższe niz na początku, a jajka zachowuja sie tak samo. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619371 Share on other sites More sharing options...
Tomek101082 Posted January 2, 2019 Report Share #5 Posted January 2, 2019 Ha ha jajko jajku nie równe. A może te co wypłynęły były od kur które biegają sobie po ogrodzie.Oczywiście żart Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619386 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted January 2, 2019 Report Share #6 Posted January 2, 2019 (edited) Oj tam oj tam można robić na jajko tylko wiedzieć jak dla słonolubnych Przy użyciu 0,20 kg (20 dkg) peklosoli na 1 litr wody, przy użyciu innych jajek:następnie rozcieńczyć 1:1 i będzie okay dla mniej słonolubnych Przy użyciu 0,17 kg (17 dkg) peklosoli na 1 litr wody:i też rozcieńczyć 1:1 i będzie okay PsKoniecznie trzeba mieć te jajka w wersja dla mniej słonolubnych i inne wersja dla bardziej słonolubnychPrawidłowy dobór jajek zapewnia sukces przecież wiadome to nie od dziś Edited January 2, 2019 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619388 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 2, 2019 Author Report Share #7 Posted January 2, 2019 Zaraz zacznie sie dyskusja o wyższości jaj chłopskich, nad sklepowymi i wpływie pochodzenia jaj na słoność wędzonek. :D Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619389 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 2, 2019 Report Share #8 Posted January 2, 2019 Prawidłowy dobór jajek zapewnia sukces przecież wiadome to nie od dziś To lubie - najbardziej prawidłowa chyba forma do peklowania na jajko ...to jajecznica i to na miękko Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619391 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted January 2, 2019 Report Share #9 Posted January 2, 2019 (edited) jaj chłopskich, ......................... na słoność wędzonek. :D i od baby :D Edited January 2, 2019 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619392 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 2, 2019 Report Share #10 Posted January 2, 2019 Zaraz zacznie sie dyskusja o wyższości jaj chłopskich, nad sklepowymi i wpływie pochodzenia jaj na słoność wędzonek. :D i się zaczęło Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619393 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 2, 2019 Report Share #11 Posted January 2, 2019 Ale gdyby wziąć wskaźnik przenikania solanki przez skorupę i pomnożyć to przez wagę żółtka w każdym jajku i podzielimy to przez iloczyn pola powierzchni skorupki przez jej przenikalność to otrzymamy idealne jajko do robienia solanki i już nie musimy trzymać się technologii wyrobu wędlin rozdrobnionych. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619394 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 2, 2019 Author Report Share #12 Posted January 2, 2019 Żarty, żartami ale aż ciarki przechodzą kiedy, w dobie tanich i dobrych wag, czyta się na np. FB wskazówki "miszczów masarstwa" zalecających sporządzanie solanek na jajko lub ziemniaka Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619396 Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted January 2, 2019 Report Share #13 Posted January 2, 2019 Mirku, a jak masz mięso zapeklować a ukradli Ci wagi - wszystkie!Wtedy zostało Ci tylko jajko Quote W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619397 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 2, 2019 Report Share #14 Posted January 2, 2019 czyta się na np. FB wskazówki "miszczów masarstwa" zalecających sporządzanie solanek na jajko lub ziemniaka Z tym między innymi walczyłem ,ale poległem . Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619398 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 2, 2019 Author Report Share #15 Posted January 2, 2019 Arku, na naszej grupie nie spotkałem się z takimi praktykami i mam nadzieję, że się nie spotkam. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619402 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 2, 2019 Report Share #16 Posted January 2, 2019 Oj były ,były.Były też inne kwiatki,ale to już historia. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619403 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 2, 2019 Author Report Share #17 Posted January 2, 2019 (edited) Na pewno nie ma i nie będzie. Uważam że teraz, kiedy większość zapytań i niejasności linkujemy do forum, nasza grupa jest najlepszą pod względem merytorycznym grupą na FB w zakresie domowej produkcji masarskiej. Edited January 2, 2019 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619404 Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted January 2, 2019 Report Share #18 Posted January 2, 2019 Zaraz tu mnie opier papier,ale zanim znalazłem to forum też peklowałem na jajko. Co prawda było później maczanie wielogodzinne i próbowanie słoności,ale wędlinka była wyśmienita.Trwało to naprawdę ładnych kilkanaście lat.Także cosik w tym jajku oprócz żółtka musi być.Znam wiele osób,które do tej pory tak przygotowują solankę peklującą. Konsumuję czasami ich wyroby i nie mogę złego słowa o ich smaku i jakości powiedzieć. Quote Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619406 Share on other sites More sharing options...
piurko Posted January 2, 2019 Report Share #19 Posted January 2, 2019 Znam jedną osobę , która robi na ...jajko i będę prostował , aż ją "wyprostuję" . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619407 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 2, 2019 Report Share #20 Posted January 2, 2019 No proszę a nie mówiłem.Odezwali się zwolennicy jajek. [Dodano: 02 sty 2019 - 19:47]Na pewno nie ma i nie będzie. Uważam że teraz, kiedy większość zapytań i niejasności linkujemy do forum, nasza grupa jest najlepszą pod względem merytorycznym grupą na FB w zakresie domowej produkcji masarskiej. Mirku nie wiem bo nie bywam .Zniechęciłem się do zaglądania na nasze FB. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619408 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 2, 2019 Author Report Share #21 Posted January 2, 2019 No to serdecznie zapraszam. Na pewno zmienisz zdanie. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619410 Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted January 2, 2019 Report Share #22 Posted January 2, 2019 ArkadiuszuCzy jest w tym coś złego ze jedni wolą blondynki,a inni rude.Tak robili moi Dziadkowie i długo żyli. To samo tyczy temperatury wędzenia,nie mieli cyfrowych termometrów tylko sprawdzali temp. w wodzarce za pomocą dłoni.To im wystarczyło żeby zrobić naprawdę wyśmienitą kiełbasę. Quote Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619411 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 2, 2019 Report Share #23 Posted January 2, 2019 (edited) Tylko mieli długoletnie doświadczenie,ale zanim go nabrali to zapytaj ile kiełbas śpię.......Teraz po 10 latach jestem w stanie na upartego zrobić solankę na smak i co z tego.A jak ktoś ma inny próg słoności to mam poleć ten sposób?.Żeby sprawdzić temperaturę wewnątrz kiełbasy po parzeniu nie potrzebuję już termometru.Też mam to polecać.?.To jest forum na które zagladają głównie osoby niedoświadczone i to dla nich głównie są te zasady. Edited January 2, 2019 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619414 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted January 2, 2019 Report Share #24 Posted January 2, 2019 (edited) ,ale poległem . Pędzę * z odsieczą * znaczy się biegnę bo pędzę to w parniku Edited January 2, 2019 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619415 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 2, 2019 Report Share #25 Posted January 2, 2019 Spoko.Ja mam 9 żyć. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15774-uwaga-dlaczego-nie-peklujemy-na-tzw-jajko-eksperyment-dziadka/#findComment-619416 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.