Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Ku przestrodze.Przypominam dzisiaj Państwu eksperyment przeprowadzony kilka lat temu przez Dziadka, a dotyczący przygotowywania solanki peklującej na tzw. jajko.Eksperyment ten udowania, że absolutnie nie powinniśmy używać jajek jako mierników stężenia soli w solance peklującej. Dlaczego? Proszę popatrzeć: Przy użyciu 0,05 kg (5 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,08 kg (8 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,10 kg (10 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,11 kg (11 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,12 kg (12 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,13 kg (13 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,14 kg (14 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,15 kg (15 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,16 kg (16 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,17 kg (17 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,20 kg (20 dkg) peklosoli na 1 litr wody: Przy użyciu 0,20 kg (20 dkg) peklosoli na 1 litr wody, przy użyciu innych jajek: Opracowanie i zdjęcia: Dziadek Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Stycznia 2019 I zaraz ktoś się odezwie ,że u niego Dziadek lub Babcia robili solankę na jajko i było dobre.Przecież to taki domowy dobry sposób czyli wg. kogoś. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Stycznia 2019 I zaraz ktoś się odezwie ,że u niego Dziadek lub Babcia robili solankę na jajko i było dobre. I wcale bym się nie zdziwił , ponieważ próg słoności jest tak szeroki i dla każdego inny , ze taka sytuacja może zaistnieć . Znam takie osoby , co podane danie w restauracji zaraz na początek solą bo są pewni że jest za mało słone . Odniosłem się do smaku a nie do jakości i pewności zapeklowanego mięsa . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Andrzejku, nie przesadzajmy, aż takich "smakoszy" chyba nie ma. Stężenie soloanki jest pod koniec kilka razy wyższe niz na początku, a jajka zachowuja sie tak samo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Ha ha jajko jajku nie równe. A może te co wypłynęły były od kur które biegają sobie po ogrodzie.Oczywiście żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Oj tam oj tam można robić na jajko tylko wiedzieć jak dla słonolubnych Przy użyciu 0,20 kg (20 dkg) peklosoli na 1 litr wody, przy użyciu innych jajek:następnie rozcieńczyć 1:1 i będzie okay dla mniej słonolubnych Przy użyciu 0,17 kg (17 dkg) peklosoli na 1 litr wody:i też rozcieńczyć 1:1 i będzie okay PsKoniecznie trzeba mieć te jajka w wersja dla mniej słonolubnych i inne wersja dla bardziej słonolubnychPrawidłowy dobór jajek zapewnia sukces przecież wiadome to nie od dziś Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zaraz zacznie sie dyskusja o wyższości jaj chłopskich, nad sklepowymi i wpływie pochodzenia jaj na słoność wędzonek. :D Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Prawidłowy dobór jajek zapewnia sukces przecież wiadome to nie od dziś To lubie - najbardziej prawidłowa chyba forma do peklowania na jajko ...to jajecznica i to na miękko Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) jaj chłopskich, ......................... na słoność wędzonek. :D i od baby :D Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zaraz zacznie sie dyskusja o wyższości jaj chłopskich, nad sklepowymi i wpływie pochodzenia jaj na słoność wędzonek. :D i się zaczęło Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Ale gdyby wziąć wskaźnik przenikania solanki przez skorupę i pomnożyć to przez wagę żółtka w każdym jajku i podzielimy to przez iloczyn pola powierzchni skorupki przez jej przenikalność to otrzymamy idealne jajko do robienia solanki i już nie musimy trzymać się technologii wyrobu wędlin rozdrobnionych. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Żarty, żartami ale aż ciarki przechodzą kiedy, w dobie tanich i dobrych wag, czyta się na np. FB wskazówki "miszczów masarstwa" zalecających sporządzanie solanek na jajko lub ziemniaka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Mirku, a jak masz mięso zapeklować a ukradli Ci wagi - wszystkie!Wtedy zostało Ci tylko jajko Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Stycznia 2019 czyta się na np. FB wskazówki "miszczów masarstwa" zalecających sporządzanie solanek na jajko lub ziemniaka Z tym między innymi walczyłem ,ale poległem . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Arku, na naszej grupie nie spotkałem się z takimi praktykami i mam nadzieję, że się nie spotkam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Oj były ,były.Były też inne kwiatki,ale to już historia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Na pewno nie ma i nie będzie. Uważam że teraz, kiedy większość zapytań i niejasności linkujemy do forum, nasza grupa jest najlepszą pod względem merytorycznym grupą na FB w zakresie domowej produkcji masarskiej. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zaraz tu mnie opier papier,ale zanim znalazłem to forum też peklowałem na jajko. Co prawda było później maczanie wielogodzinne i próbowanie słoności,ale wędlinka była wyśmienita.Trwało to naprawdę ładnych kilkanaście lat.Także cosik w tym jajku oprócz żółtka musi być.Znam wiele osób,które do tej pory tak przygotowują solankę peklującą. Konsumuję czasami ich wyroby i nie mogę złego słowa o ich smaku i jakości powiedzieć. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Znam jedną osobę , która robi na ...jajko i będę prostował , aż ją "wyprostuję" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Stycznia 2019 No proszę a nie mówiłem.Odezwali się zwolennicy jajek. [Dodano: 02 sty 2019 - 19:47]Na pewno nie ma i nie będzie. Uważam że teraz, kiedy większość zapytań i niejasności linkujemy do forum, nasza grupa jest najlepszą pod względem merytorycznym grupą na FB w zakresie domowej produkcji masarskiej. Mirku nie wiem bo nie bywam .Zniechęciłem się do zaglądania na nasze FB. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Stycznia 2019 No to serdecznie zapraszam. Na pewno zmienisz zdanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Stycznia 2019 ArkadiuszuCzy jest w tym coś złego ze jedni wolą blondynki,a inni rude.Tak robili moi Dziadkowie i długo żyli. To samo tyczy temperatury wędzenia,nie mieli cyfrowych termometrów tylko sprawdzali temp. w wodzarce za pomocą dłoni.To im wystarczyło żeby zrobić naprawdę wyśmienitą kiełbasę. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Tylko mieli długoletnie doświadczenie,ale zanim go nabrali to zapytaj ile kiełbas śpię.......Teraz po 10 latach jestem w stanie na upartego zrobić solankę na smak i co z tego.A jak ktoś ma inny próg słoności to mam poleć ten sposób?.Żeby sprawdzić temperaturę wewnątrz kiełbasy po parzeniu nie potrzebuję już termometru.Też mam to polecać.?.To jest forum na które zagladają głównie osoby niedoświadczone i to dla nich głównie są te zasady. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) ,ale poległem . Pędzę * z odsieczą * znaczy się biegnę bo pędzę to w parniku Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Spoko.Ja mam 9 żyć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.