Skocz do zawartości

[Uwaga] Dlaczego nie peklujemy na tzw. jajko? Eksperyment Dziadka


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Ku przestrodze.

Przypominam dzisiaj Państwu eksperyment przeprowadzony kilka lat temu przez Dziadka, a dotyczący przygotowywania solanki peklującej na tzw. jajko.

Eksperyment ten udowania, że absolutnie nie powinniśmy używać jajek jako mierników stężenia soli w solance peklującej. Dlaczego? Proszę popatrzeć:

 

Przy użyciu 0,05 kg (5 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

 post-39694-0-84779100-1546440032_thumb.jpgpost-39694-0-17204000-1546440040_thumb.jpg

 

Przy użyciu 0,08 kg (8 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

post-39694-0-76051300-1546440051_thumb.jpgpost-39694-0-10619300-1546440074_thumb.jpg

 

Przy użyciu 0,10 kg (10 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

post-39694-0-90859600-1546440084_thumb.jpgpost-39694-0-47786900-1546440092_thumb.jpg

 

Przy użyciu 0,11 kg (11 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

post-39694-0-06060000-1546440100_thumb.jpgpost-39694-0-04777200-1546440111_thumb.jpg

 

Przy użyciu 0,12 kg (12 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

post-39694-0-08707700-1546440118_thumb.jpg

 

Przy użyciu 0,13 kg (13 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

post-39694-0-96073800-1546440125_thumb.jpgpost-39694-0-12469300-1546440135_thumb.jpg

 

Przy użyciu 0,14 kg (14 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

post-39694-0-47841500-1546440142_thumb.jpgpost-39694-0-14250500-1546440151_thumb.jpg

 

Przy użyciu 0,15 kg (15 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

post-39694-0-83548500-1546440161_thumb.jpgpost-39694-0-33264400-1546440169_thumb.jpg

 

Przy użyciu 0,16 kg (16 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

post-39694-0-53311100-1546440179_thumb.jpgpost-39694-0-89945400-1546440192_thumb.jpg

 

Przy użyciu 0,17 kg (17 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

post-39694-0-46642800-1546440202_thumb.jpgpost-39694-0-40959900-1546440214_thumb.jpg

 

Przy użyciu 0,20 kg (20 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

 

post-39694-0-30188200-1546440223_thumb.jpgpost-39694-0-46620500-1546440231_thumb.jpg

 

Przy użyciu 0,20 kg (20 dkg) peklosoli na 1 litr wody, przy użyciu innych jajek:

 

post-39694-0-63339600-1546440240_thumb.jpg

 

 

Opracowanie i zdjęcia: Dziadek

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I zaraz ktoś się odezwie ,że u niego Dziadek lub Babcia robili solankę na jajko i było dobre.Przecież to taki domowy dobry sposób czyli wg. kogoś. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

I zaraz ktoś się odezwie ,że u niego Dziadek lub Babcia robili solankę na jajko i było dobre.

 

 

I wcale bym się nie zdziwił , ponieważ próg słoności jest tak szeroki i  dla każdego inny ,  ze taka sytuacja może zaistnieć .   Znam takie osoby , co podane danie w restauracji  zaraz na początek solą bo są pewni że jest za mało słone . :D 

 

 Odniosłem się do smaku a nie do jakości i pewności  zapeklowanego mięsa .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku, nie przesadzajmy, aż takich "smakoszy" chyba nie ma. :D Stężenie soloanki jest pod koniec kilka razy wyższe niz na początku, a jajka zachowuja sie tak samo. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj tam oj tam można robić na jajko tylko wiedzieć jak :devil:

 

dla słonolubnych

Przy użyciu 0,20 kg (20 dkg) peklosoli na 1 litr wody, przy użyciu innych jajek:

następnie rozcieńczyć  1:1 i będzie okay

 

dla mniej słonolubnych

Przy użyciu 0,17 kg (17 dkg) peklosoli na 1 litr wody:

i też rozcieńczyć 1:1 i będzie okay

 

Ps

Koniecznie trzeba mieć te jajka  w wersja dla mniej słonolubnych  i inne wersja dla bardziej słonolubnych

Prawidłowy dobór jajek  zapewnia sukces :thumbsup: przecież wiadome to nie od dziś  :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaraz zacznie sie dyskusja o wyższości jaj chłopskich, nad sklepowymi i wpływie pochodzenia jaj na słoność wędzonek. :D :D :D 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prawidłowy dobór jajek zapewnia sukces przecież wiadome to nie od dziś
To lubie - najbardziej prawidłowa chyba forma do peklowania na jajko ...to jajecznica i to na miękko  :D  :thumbsup:  :facepalm: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaraz zacznie sie dyskusja o wyższości jaj chłopskich, nad sklepowymi i wpływie pochodzenia jaj na słoność wędzonek. :D :D :D

 

i się zaczęło  :D  :D  :D

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale gdyby wziąć wskaźnik przenikania solanki przez skorupę i pomnożyć to przez wagę żółtka w każdym jajku  i podzielimy to przez iloczyn pola powierzchni skorupki przez jej przenikalność to otrzymamy idealne jajko do robienia solanki i już nie musimy trzymać się technologii wyrobu wędlin rozdrobnionych. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żarty, żartami ale aż ciarki przechodzą kiedy, w dobie tanich i dobrych wag, czyta się na np. FB wskazówki "miszczów masarstwa" zalecających sporządzanie solanek na jajko lub ziemniaka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mirku, a jak masz mięso zapeklować a ukradli Ci wagi - wszystkie!

Wtedy zostało Ci tylko jajko :laugh::D

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czyta się na np. FB wskazówki "miszczów masarstwa" zalecających sporządzanie solanek na jajko lub ziemniaka

Z tym między innymi walczyłem ,ale poległem . :(

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arku, na naszej grupie nie spotkałem się z takimi praktykami i mam nadzieję, że się nie spotkam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj były ,były.Były też inne kwiatki,ale to już historia. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno nie ma i nie będzie. Uważam że teraz, kiedy większość zapytań i niejasności linkujemy do forum, nasza grupa jest najlepszą pod względem merytorycznym grupą na FB w zakresie domowej produkcji masarskiej. 

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaraz tu mnie opier papier,ale zanim znalazłem to forum też peklowałem na jajko. Co prawda było później maczanie wielogodzinne i próbowanie słoności,ale wędlinka była wyśmienita.Trwało to naprawdę ładnych kilkanaście lat.Także cosik w tym jajku oprócz żółtka musi być.Znam wiele osób,które do tej pory tak przygotowują solankę peklującą. Konsumuję czasami ich wyroby i nie mogę złego słowa o ich smaku i jakości powiedzieć.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No proszę a nie mówiłem.Odezwali się zwolennicy jajek. :laugh:


[Dodano: 02 sty 2019 - 19:47]

Na pewno nie ma i nie będzie. Uważam że teraz, kiedy większość zapytań i niejasności linkujemy do forum, nasza grupa jest najlepszą pod względem merytorycznym grupą na FB w zakresie domowej produkcji masarskiej. 

Mirku nie wiem bo nie bywam :) .Zniechęciłem się do zaglądania na nasze FB.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu

Czy jest w tym coś złego ze jedni wolą blondynki,a inni rude.

Tak robili moi Dziadkowie i długo żyli. To samo tyczy temperatury wędzenia,nie mieli cyfrowych termometrów tylko sprawdzali temp. w wodzarce za pomocą dłoni.To im wystarczyło żeby zrobić naprawdę wyśmienitą kiełbasę.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko mieli długoletnie doświadczenie,ale zanim go nabrali to zapytaj ile kiełbas śpię.......Teraz po 10 latach jestem w stanie na upartego zrobić solankę na smak i co z tego.A jak ktoś ma inny próg słoności to mam poleć ten sposób?.Żeby sprawdzić temperaturę wewnątrz kiełbasy po parzeniu nie  potrzebuję już termometru.Też mam to polecać.?.To jest forum na które zagladają głównie osoby niedoświadczone i to dla nich głównie są te zasady.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spoko.Ja mam 9 żyć. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.