Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Uwaga] Dlaczego nie peklujemy na tzw. jajko? Eksperyment Dziadka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#21 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27002 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sty 2019 - 20:04

No to serdecznie zapraszam. Na pewno zmienisz zdanie.



#22 krzysio59

krzysio59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 182 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Ustka

Napisano 02 sty 2019 - 20:23

Arkadiuszu

Czy jest w tym coś złego ze jedni wolą blondynki,a inni rude.

Tak robili moi Dziadkowie i długo żyli. To samo tyczy temperatury wędzenia,nie mieli cyfrowych termometrów tylko sprawdzali temp. w wodzarce za pomocą dłoni.To im wystarczyło żeby zrobić naprawdę wyśmienitą kiełbasę.



#23 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11043 postów

Napisano 02 sty 2019 - 20:43

Tylko mieli długoletnie doświadczenie,ale zanim go nabrali to zapytaj ile kiełbas śpię.......Teraz po 10 latach jestem w stanie na upartego zrobić solankę na smak i co z tego.A jak ktoś ma inny próg słoności to mam poleć ten sposób?.Żeby sprawdzić temperaturę wewnątrz kiełbasy po parzeniu nie  potrzebuję już termometru.Też mam to polecać.?.To jest forum na które zagladają głównie osoby niedoświadczone i to dla nich głównie są te zasady.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 02 sty 2019 - 20:45


#24 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2737 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 02 sty 2019 - 20:58

,ale poległem . :(

 

Pędzę * ;)  z odsieczą :devil:

Załączony plik  Pomoc.jpg   7,93 KB   6 Ilość pobrań

 

*  znaczy się biegnę bo pędzę to w parniku  :D


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 02 sty 2019 - 21:06


#25 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11043 postów

Napisano 02 sty 2019 - 21:07

Spoko.Ja mam 9 żyć. :D



#26 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3341 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 03 sty 2019 - 07:06

Tu trzeba by jeszcze zaznaczyć wiek jajka , bo jednodniowe , tygodniowe albo po miesiącu w lodówce typu no frost całkiem inaczej się zachowają . 

 

Ja na spotkaniach unikam tematu peklowania , wedzenia i parzenia bo nie przetłumaczysz , "saletrujemy" na jajko , wędzimy mokrym drewnem z dodatkiem liści a na koniec duuużo jałowca no i wędzarnia ma być przykryta mokrym workiem by dym nie uciekał . O parzeniu a raczej gotowaniu wędzonek słyszeli ale nie stosują bo wystarczy ubrać szynkę w rajtuzy i jak się zdejmie te czarne to wędzonka ma taka być .



#27 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6802 postów

Napisano 03 sty 2019 - 09:26

wedzenia i parzenia bo nie przetłumaczysz
Wyobraz sobie ,że moja żona kupiła kawałek wędzonego jesiotra  ( 20 dekagramów) - by porównać z moimi wędzonymi  - i po spróbowaniu go po prostu wyrzuciła z komentarzem jak można cos takiego sprzedawać :thumbsup:

#28 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 976 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 03 sty 2019 - 10:31

czyta się na np. FB wskazówki "miszczów masarstwa" zalecających sporządzanie solanek na jajko lub ziemniaka

Z tym między innymi walczyłem ,ale poległem . :(
Z takimi nie wygrasz, nie przekonasz. To jak że słodziakami z pewnego dyskontu. Nie do pomyślenia żeby kupić po prostu maskotkę za 5 dych, należy zbierać naklejki za 1200 zł i dostać za "darmo"
Jest takie powiedzenie. Na niewiedzę książka, na głupotę sztucer i szpadel.

#29 Ted50

Ted50

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 143 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 04 sty 2019 - 11:01

Jajko w solance-a co z salmonellą?



#30 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 04 sty 2019 - 11:47

Dziwie się ze ten temat nie został zamknięty po opublikowaniu bezsensowności stosowania tej metody.

Z tego co wiem, forum ma raczej status profesjonalny, a metoda "na jajko" do takich z cala pewnością nie należy.

Jeżeli jednak ktos uważa ze jest inaczej, to po prosu skończonym ignorantem technicznym i powinien wrócić do szkoły podstawowej i przerobić temat z fizyki, tym razem ze zrozumieniem.

Jeżeli nadal to nic nie da, to raczej powinien sprzedawać "marchewkę na rynku", a nie zajmować się obróbką mięsa.


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 04 sty 2019 - 11:54


#31 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27002 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 sty 2019 - 14:00

Z tego co wiem, forum ma raczej status profesjonalny, a metoda "na jajko" do takich z cala pewnością nie należy.

Dlatego też przypomniałem temat. Poza tym, spotkałem się ostatnio na FB z kilkoma komentarzami dotyczącymi peklowania na jajko. W związku z tym, ze dyskutowanie na FB jest niepraktyczne (zbyt szybko przesuwające się tematy - w dodatku przed świętami), administracja naszej grupy linkuje prawie wszystkie zapytania grupowiczów do naszego forum. Odświeżenie tematu pomoże w zrozumieniu negatywnych skutków peklowania tą metodą, osobom, które maja wątpliwości.   



#32 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 04 sty 2019 - 20:38

Maxell

Przypomnienie tematu ze świata 1000 bajek OK

Ale po co dyskusja? Równie dobrze można by podyskutować o fazach księżyca i wpływu pełni na peklownie  :laugh:



#33 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27002 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 sty 2019 - 20:52

Ale po co dyskusja? Równie dobrze można by podyskutować o fazach księżyca i wpływu pełni na peklownie

To nie przyzwyczaiłeś się jeszcze? :D 



#34 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 04 sty 2019 - 20:59

To nie przyzwyczaiłeś się jeszcze?  
 

Staram się odzwyczajic  :laugh:  :laugh:



#35 grim_reefer

grim_reefer

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 46 postów

Napisano 20 kwi 2019 - 11:32

Dziś rano w RFM FM pojawiła się audycja na temat peklowania - wywiad z uczestnikiem Master Chef Junior.
Szynkę pekluje się w ciągu jednego dnia (a przynajmniej można tak wywnioskować), mieszanką soli i peklosoli i metodą na jajko 😁

https://www.rmf.fm/m...ie-pekluje.html

I już całą Polska wie jak się powinno peklować 😭

#36 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 20 kwi 2019 - 13:13

Porażka.

#37 wiejas

wiejas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 429 postów
  • MiejscowośćPawłowice

Napisano 20 kwi 2019 - 16:14

Jeżeli chodzi o jaja chłopskie to ja bym nie polecał takich eksperymentów. Do tego mają być wyłącznie jaja kurze nie chłopskie.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#38 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3341 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 20 kwi 2019 - 16:42

jaja kurze nie chłopskie.
 

 

Jaja chłopskie włożone do lodowatej wody przed stosunkiem się topią , ale  po pływają , pewnie to wina ciążenia i dla tego się mówi że kobieta jest w ciąży .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych