Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Skrzydełka panierowane według Andrzeja M-ce


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27644 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sty 2019 - 16:39

Skrzydełka panierowane Andrzeja M-ce.

 

Ilość skrzydełek - 20 sztuk

Sposób wykonania:

- skrzydełka czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą,

 

Załączony plik  01.jpg   63,11 KB   5 Ilość pobrań

 

- wypłukane skrzydełka przekładamy do naczynia i moczymy w solance przez około 60 minut (/solanka składa się z 1,5 litra wody + 160 g soli)  

 

Załączony plik  02.jpg   58,46 KB   5 Ilość pobrań

 

- w czasie kiedy skrzydełka są w solance przygotowujemy panierkę "płynną" i "sypką",
- panierkę płynną robimy z wymieszania następujących składników:

 

Załączony plik  05.jpg   57,09 KB   5 Ilość pobrań

 

  • - jajka nie gotowane - 6 sztuk dużych
  • - mleko 3,2 % - 125 ml
  • - sól - 5 g
  • - przyprawa curry - 7 g
  • - papryka mielona ostra  - 7 g

- wygląd panierki płynnej po wymieszaniu składników mikserem na małych obrotach

 

Załączony plik  10.jpg   60,87 KB   5 Ilość pobrań

 

- panierkę sypką robimy z następujących składników: 

 

Załączony plik  06.jpg   75,29 KB   5 Ilość pobrań

 

  • - zmielone płatki kukurydziane - 9 pełnych łyżek stołowych
  • - mąka - 9 łyżek stołowych
  • - bułka tarta - 26 łyżek stołowych.

- panierka sypka (sucha) po wymieszaniu składników:

 

Załączony plik  09.jpg   78,84 KB   5 Ilość pobrań

 

- czas moczenia w solance minął,
- solankę usuwamy z naczynia a skrzydełka delikatnie płuczemy pod bieżącą woda,

 

Załączony plik  07.jpg   57,87 KB   5 Ilość pobrań

 

- teraz skrzydełka

 

Załączony plik  01.jpg   63,11 KB   5 Ilość pobrań

 

należy pociąć na trzy części

 

Załączony plik  03.jpg   68,03 KB   5 Ilość pobrań

 

- pozostawiamy dwie mięsiste części skrzydełka

 

Załączony plik  04.jpg   68,77 KB   5 Ilość pobrań

 

a lotki należy odłożyć np. na rosół

 

Załączony plik  08.jpg   60,33 KB   5 Ilość pobrań

 

- mamy już przygotowane obie panierki /płynną i suchą/ i pocięte skrzydełka  

 

Załączony plik  11.jpg   63,31 KB   5 Ilość pobrań

 

- teraz przystępujemy do nakładania panierki. W tym celu jeszcze lekko wilgotne skrzydełko obtaczamy panierką suchą,
- następnie to samo skrzydełko zanurzam całkowicie  w panierce płynnej (ja to robię przy pomocy pensety),
- dalej to samo skrzydełko jeszcze raz obtaczam panierką suchą,
- tak postępujemy kolejno z każdym skrzydełkiem (częścią skrzydełka),
- obtoczone dość grubą warstwą panierki skrzydełka układam delikatnie na płaskich talerzach

 

Załączony plik  12.jpg   81,57 KB   5 Ilość pobrań

 

- po obtoczeniu wszystkich skrzydełek panierką, odstawiam je na około 30 minut w temperaturze pokojowej celem lekkiego scementowania się panierki,
- w tym czasie, kiedy panierka podsycha w naczyniu do frytek rozgrzewam olej w ilości 1,5 litra z dodatkiem kostki masła,
- skrzydełka wkładamy do naczynia na mocno rozgrzany olej tak, aby całkowicie były zanurzone w oleju

 

Załączony plik  14.jpg   110,74 KB   5 Ilość pobrań

 

- czas pieczenia ustaliłem  około 23 minut na średnim ogniu

 

Załączony plik  13.jpg   62,15 KB   5 Ilość pobrań

 

- po 23 minutach mięsko łatwo odchodzi od kości - skrzydełka są gotowe do konsumpcji

 

Załączony plik  15.jpg   71,3 KB   5 Ilość pobrań

Smacznego

wyk. Andrzej M-ce


Użytkownik Maxell edytował ten post 02 sty 2019 - 16:44





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych