Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

'Ślimaki" Tomka Zająca


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27419 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sty 2019 - 17:16

"Ślimaki" Tomka Zająca

 

Załączony plik  DSC01112.JPG   71,36 KB   1 Ilość pobrań

 

 

Składniki:

 

  • 0,5 kg "ślimaków" czyli pieczarki
  • 3 jajka
  • ok.4 łyżek mąki
  • olej do smażenia

Zalewa pomidorowa:

  • 200-300 g. cebuli
  • 2 szk. wody
  • 4-5 łyżek octu
  • 4-5 łyżek cukru
  • 4 łyżki ketchupu 
  • 1 słoiczek koncentratu (200g)
  • 1 łyżka soli (około)
  • 15 szt. pieprz ziarnisty
  • 5 szt. ziele angielskie
  • 1 listek laurowy

Sposób wykonania:

 

Jajka wybijamy do miski i rozmącamy mikserem tak aby sie spieniły następnie dodajemy maki i nasze ciasto należy lekko osolić. Ciasto ma mieć konsystencję jak na naleśniki, następnie maczamy w cieście "ślimaki" i podpiekamy na złotawy kolor na głębokim oleju. Do smażenia potrzebne są tylko główki więc ogonek przycinamy równo z główka. Najlepiej nadają się małe sztuki natomiast te duże to przecinam na połowę i wtedy obtaczam w cieście. Następnie na tym oleju pieczemy cebulę pokrajaną w piórka.

 

Załączony plik  DSC01102.JPG   90,75 KB   1 Ilość pobrań

 

W osobnym garnku gotujemy zalewę z podanych ilości oczywiście dodając octu, cukru i soli według własnych doznań smakowych. Do garnka wrzucamy podsmażoną cebulę razem z tłuszczem w którym była smażona i wszystko zagotowujemy.
Do miski wkładamy nasze upieczone "ślimaki" i wszystko zalewamy gotującą zalewą, odstawiamy czekając aż wszystko wystygnie i wszystkie składniki sie "przegryzą"

 

Załączony plik  DSC01108.JPG   92,67 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC01111.JPG   71,64 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC01113.JPG   72,27 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC01116.JPG   65,12 KB   1 Ilość pobrań

Smacznego
Tomek






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych