Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak często ubój?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Weasley55

Weasley55

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 02 sty 2019 - 21:54

Witam

Jestem tylko studentem, który poszukuje tej informacji do swojej pracy. Wiem, że forum dotyczy bardziej kulinariów, ale dosłownie nie ma gdzie zadać tego rodzaju pytania, więc może będziecie w stanie mi pomóc

 

Jak często w małej ubojni prowadzony jest ubój? Jak rozumiem, nie jest to codzienna praca i zależy od ilości zamówień w przypadku takiego przedsiębiorstwa?



#2 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8829 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 sty 2019 - 22:46

nie ma gdzie zadać tego rodzaju pytania,................... Jak często w małej ubojni prowadzony jest ubój?
 

Takie pytania powinieneś zadać sam, osobiście w kilku ubojniach a odpowiedzi zestawić z jakimś parametrem definiującym wielkość ubojni.

Twoja praca niewiele będzie warta, jeżeli piszesz na podstawie nie sprawdzonych informacji z netu.

Nawet wykonane kilka telefonów to już jest coś.



#3 Weasley55

Weasley55

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 02 sty 2019 - 23:19

Nie mam właśnie możliwości, jest to szczerze mówiąc projekt poboczny, chodziło mi o zdementowanie wegepropagandy.... długa historia :)

 

Jestem osobą z porażeniem mózgowym i dzwonienie jest dla mnie kłopotliwe. Projekt jest na tyle mały, że nie chciałem sięgać po dzwonienie, gdyż nie znam takich zakładów, danych kontaktowych itd, przeczucie mówi mi, że nie jest to codzienny biznes i chciałem się po prostu dowiedzieć :)


[Dodano: 02 sty 2019 - 23:10]

Prowadzę własne badania na temat propagandy w internecie i w mediach, wziąłem na cel to całe PETA i innych, którzy ostatnio prowadzą właśnie wojnę propagandową odnośnie wegańskiego stylu życia. Sprawa jest o tyle niepoważna, że krępuję się zadzwonić do firmy i prosić o, bądź co bądź poufne dane odnośnie jej osiągów, a niepełnosprawność utrudnia mi sprawę.

 

Dlatego ma to wymiar taki, a nie inny, nie zależy mi na oficjalnych danych firmy itd, wprost przeciwnie, na opiniach zwykłego szarego człowieka :)


[Dodano: 02 sty 2019 - 23:19]

Za pośrednictwem członków rodziny nieopodal pewnego zakładu potwierdziłem już część swoich przypuszczeń, ale przeszukuję też inne nieoficjalne źródła informacji :)


Użytkownik Weasley55 edytował ten post 02 sty 2019 - 23:11


#4 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8829 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 sty 2019 - 00:54

Kupuję mięso na targu w środy i soboty. Pochodzi z tzw. własnych ubojni, które pracują w poniedziałek i środę, jako początek cyklu.

Przy takich ubojniach jest też rozbiór mięsa po jego wychłodzeniu.



#5 Weasley55

Weasley55

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 03 sty 2019 - 11:52

Dobrze, dziękuję, także, jak mniemam ubój sam w sobie nie jest codzienną częścią pracy takiego zakładu, wszystko zależy od ilości zwierząt, liczby zamówień i cyklu produkcyjnego.



#6 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3324 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 03 sty 2019 - 15:31

Ubój z zasady jest jeden raz , no chyba że lubisz golonkę to nie musisz w tym celu zabijać całej świnki . 



#7 walker125

walker125

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 03 sty 2019 - 16:53

Ze znajomej małej masarni wiem że ubój wykonywany jest dwa razy w tygodniu. O ilościach sztuk niestety nie wiem



#8 Weasley55

Weasley55

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 03 sty 2019 - 22:13

Ok, dziękuję wszystkim, ale raczej słusznie podejrzewam, że zależy to od sezonu.



#9 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 sty 2019 - 14:03

Głownym parametrem częstotliwosi uboju jest technologia produkcji stosowana w zakładzie połączona z asortymentem, oraz popyt na produkty.  



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 AleksanderB

AleksanderB

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 101 postów
  • MiejscowośćPoland

Napisano 18 sty 2019 - 13:46

Jako, ze przez ostatnie 6 miesiecy pracowalem w wielu ubojniach (tylko ze we Francji) to ci moge powiedziec, ze uboj byl tam prowadzony codziennie poza niedziela i poniedzialkiem. Bylem w ubojniach gdzie ubijali krowy, owce i swinie i wszedzie bylo tak samo. Co do wielkosci to byly rozne. Od powiedzmy 15 az do 200 np krow dziennie.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych