Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleb pszenny - jak z GS-u


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27384 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 sty 2019 - 18:07

Chleb pszenny - jak z GS-u


Załączony plik  001.jpg   53,85 KB   6 Ilość pobrań

Ten chlebek zawsze mi pęka (mimo wyrastania, temperatury wyższej lub niższej i spryskiwania piekarnika), ale smakuje bardzo, a pęknięcia nie przeszkadzają mi zbytnio, gdyż nie przeszkadzają ani w krojeniu ani w konsumpcji.
Myślę że przepis wart jest uwagi, bo chlebek jest smaczny, aromatyczny, a produkcja nie wymaga ani dużo czasu, ani pracy, ani też zbyt wielkiego doświadczenia w pieczeniu chlebów na zakwasie. Myślę, że wyjdzie nawet początkującemu piekarzowi.
Dodatkowym jego atutem jest to, że piecze się go bez dodatku drożdży i smakiem przypomina dawne babcine chleby.

Zatem do dzieła.

 
Składniki na jeden bochenek:

 

230 g zakwasu żytniego lub pszennego (ja dałam żytni)
325 g maślanki wymieszanej z wodą (lub jogurtu albo samej wody)
300 g mąki pszennej chlebowej lub pszennej
100 g mąki pszennej razowej
100 g mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki soli

dodatkowo wsypałam ok 8-10 g słodu pszennego lekko palonego (tego w przepisie nie było)

 

Sposób wykonania:

 

Wieczorem wszystkie składniki włożyłam do automatu do chleba i zagniotłam luźne ciasto (program ciasto rosnące -  przerwałam po drugim zagniataniu). Po wyrobieniu ciasto przełożyłam do miski wysmarowanej olejem. Wierzch ciasta posmarowałam również olejem; całość przykryłam folią i odstawiłam na noc w niezbyt ciepłe miejsce (ja zostawiłam po prostu na szafce).

Rano wyrzuciłam ciasto na blat wysypany mąką i jeszcze raz zagniotłam (ciasto jest dość luźne, ale nie klejące).
Ciasto włożyłam do koszyka wiklinowego wyłożonego tetrą. Zostawiłam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 1h)

 

Załączony plik  002.jpg   53,75 KB   5 Ilość pobrań

 

Piekarnik nagrzewamy do 250 st. Chleb wrzucamy do piekarnika na rozgrzany kamień lub rozgrzaną blachę.

 

Załączony plik  chleb01.jpg   59,95 KB   6 Ilość pobrań

 

Ścianki piekarnika szybko spryskujemy spryskiwaczem ( trzy razy co ok. 30 sekund), następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st C i pieczemy przez 20 minut.

 

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i dopiekamy kolejne 20 minut.

 

Załączony plik  chleb02.jpg   65,44 KB   5 Ilość pobrań

 

Smacznego

bena

18.10.2010 r.



#2 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4998 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 sty 2019 - 20:57

Mirku przepis bardzo dobry. Jedyna uwaga to ,ze chleb powinien byc przykryty wilgotna sciereczka , poniewaz patrzac na odlna czesc boku widac, ze w czasie rosniecia utworzyla sie zucha skorka na chlebie przed pieczeniem. Dlatego w czasie wyrastania juz chleb dostal pekniecia.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych