Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleb pszenny - jak z GS-u


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29519 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 sty 2019 - 18:07

Chleb pszenny - jak z GS-u


Załączony plik  001.jpg   53,85 KB   11 Ilość pobrań

Ten chlebek zawsze mi pęka (mimo wyrastania, temperatury wyższej lub niższej i spryskiwania piekarnika), ale smakuje bardzo, a pęknięcia nie przeszkadzają mi zbytnio, gdyż nie przeszkadzają ani w krojeniu ani w konsumpcji.
Myślę że przepis wart jest uwagi, bo chlebek jest smaczny, aromatyczny, a produkcja nie wymaga ani dużo czasu, ani pracy, ani też zbyt wielkiego doświadczenia w pieczeniu chlebów na zakwasie. Myślę, że wyjdzie nawet początkującemu piekarzowi.
Dodatkowym jego atutem jest to, że piecze się go bez dodatku drożdży i smakiem przypomina dawne babcine chleby.

Zatem do dzieła.

 
Składniki na jeden bochenek:

 

230 g zakwasu żytniego lub pszennego (ja dałam żytni)
325 g maślanki wymieszanej z wodą (lub jogurtu albo samej wody)
300 g mąki pszennej chlebowej lub pszennej
100 g mąki pszennej razowej
100 g mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki soli

dodatkowo wsypałam ok 8-10 g słodu pszennego lekko palonego (tego w przepisie nie było)

 

Sposób wykonania:

 

Wieczorem wszystkie składniki włożyłam do automatu do chleba i zagniotłam luźne ciasto (program ciasto rosnące -  przerwałam po drugim zagniataniu). Po wyrobieniu ciasto przełożyłam do miski wysmarowanej olejem. Wierzch ciasta posmarowałam również olejem; całość przykryłam folią i odstawiłam na noc w niezbyt ciepłe miejsce (ja zostawiłam po prostu na szafce).

Rano wyrzuciłam ciasto na blat wysypany mąką i jeszcze raz zagniotłam (ciasto jest dość luźne, ale nie klejące).
Ciasto włożyłam do koszyka wiklinowego wyłożonego tetrą. Zostawiłam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 1h)

 

Załączony plik  002.jpg   53,75 KB   10 Ilość pobrań

 

Piekarnik nagrzewamy do 250 st. Chleb wrzucamy do piekarnika na rozgrzany kamień lub rozgrzaną blachę.

 

Załączony plik  chleb01.jpg   59,95 KB   11 Ilość pobrań

 

Ścianki piekarnika szybko spryskujemy spryskiwaczem ( trzy razy co ok. 30 sekund), następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st C i pieczemy przez 20 minut.

 

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i dopiekamy kolejne 20 minut.

 

Załączony plik  chleb02.jpg   65,44 KB   10 Ilość pobrań

 

Smacznego

bena

18.10.2010 r.



#2 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 sty 2019 - 20:57

Mirku przepis bardzo dobry. Jedyna uwaga to ,ze chleb powinien byc przykryty wilgotna sciereczka , poniewaz patrzac na odlna czesc boku widac, ze w czasie rosniecia utworzyla sie zucha skorka na chlebie przed pieczeniem. Dlatego w czasie wyrastania juz chleb dostal pekniecia.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych