Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Bułka wrocławska według Zbója Madeja


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27431 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 sty 2019 - 21:07

Bułka wrocławska

 

Załączony plik  1.jpg   48,11 KB   10 Ilość pobrań

 

Składniki:

 

500 g mąki pszennej tortowej typ 450
4 łyżki maki ziemniaczanej (ja daję 3łyżki)
125 ml ciepłej wody
125 ml ciepłego mleka
25 g drożdży (ja daję 1 op. Drożdży 7g Dr.Oetker’a)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cukru
2/3 łyżeczki soli.

 

Sposób wykonania:

 

1. Drożdże rozpuścić ( rozmieszać) w ciepłym mleku z wodą, dodać szczyptę cukru i wsypać 1/3 mąki. wymieszać, zostawić na ok. 20 min, aż drożdże zaczną pracować i całość się ładnie podwoi.

2. Dodać łyżeczkę soli, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki zakwasu, łyżeczkę cukru, łyżeczkę miękkiego masła oraz resztę mąki pszennej i wyrobić ciasto.
Odstawić do wyrastanie na 30 min pod przykryciem.

3. Ciasto ponownie wyrobić, odgazować, uformować bochenek, ułożyć na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posmarowanym oliwą ( można oczywiście piec w keksówce lub innej foremce).
Bochenek smarujemy rozmąconym jajkiem i nacinamy pod skosem, aby uzyskać ładne "pęknięcia".

 

Załączony plik  2.jpg   56,63 KB   10 Ilość pobrań

Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.

4. Pieczemy 10 min w 200 st., następnie obniżamy temperaturę do 180 st i pieczemy jeszcze 20 min. W czasie pieczenia dwukrotnie spryskuję pieczywo wodą ( ze specjalnie do tego celu nabytego zraszacza do kwiatów), co zapobiega utworzeniu się twardej skórki.

 

Załączony plik  3.jpg   79,33 KB   9 Ilość pobrań

 

Zbój Madej życzy smacznego.



#2 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 713 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 04 sty 2019 - 21:19

 Drożdże rozpuścić 1.( rozmieszać) w ciepłym mleku z wodą, dodać szczyptę cukru i wsypać 1/3 mąki. wymieszać, zostawić na ok. 20 min, aż drożdże zaczną pracować i całość się ładnie podwoi. 2. Dodać łyżeczkę soli, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki zakwasu, łyżeczkę cukru, łyżeczkę miękkiego masła oraz resztę mąki pszennej i wyrobić ciasto.

 

Zbóju w jakim celu dajesz i drożdze i zakwas?

A może to tylko błąd w przepisie? 


Użytkownik Alinka edytował ten post 04 sty 2019 - 21:19


#3 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 sty 2019 - 11:41

niescislosci sa nie tylko w zakwasie , w spisie skladnikow jest 2/3 lyzeczki soli dalej jest lyzeczka soli



#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27431 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 sty 2019 - 14:14

Spokojnie. :D Popatrzcie na datę. ;) Na pewno Zbójaszek wprowadzi swoje poprawki.



#5 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 sty 2019 - 15:05

Ja juz dostalam odp , przepis juz dosc dawno robiony i stad troche zmian i niescislosci  w tygodniu bede robic probe bez zakwasu , :thumbsup:



#6 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7181 postów

Napisano 05 sty 2019 - 16:43

Co do przepisu na bułkę, to ja już nie pamiętam o co było kaman z tą solą i zakwasem. Ja te bułki robiłem z 10 lat temu, zanim jeszcze na forum trafiłem. Później kombinowałem z przepisem, ale po co i na co kombinowałem to ja nie pamiętam.

Przepis oryginalny pochodził z internetu, niestety już go nie mam, jest tylko wersja kombinowana.

Zakwas jest niepotrzebny, chyba, że ktoś lubi posmak kwaskowy,

Przepisów na bułkę wrocławską w sieci jest mnóstwo.

Do ciasta polecam cebulkę prażoną.

 

 

Jeszcze co do zakwasu. Na forum trafiłem właśnie jak kombinowałem z pieczywem, szukałem przepisu na zakwas i poprzez google tak tu trafiłem :D



#7 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12685 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 05 sty 2019 - 23:08

szukałem przepisu na zakwas i poprzez google tak tu trafiłem :D

 

 

Wojtek to tak jak  woda i ogień ........ czyli zakwas a wędliny domowe . :D



#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 sty 2019 - 10:38

@Zbój Madej,  czy z tej ilosci 500g robiles 2 foremki czy jedna?



#9 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7181 postów

Napisano 09 sty 2019 - 12:41

2 foremki czy jedna?

Jedna forma keksówka.



#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 sty 2019 - 12:57

Dzieki Wojtku ..juz sie piecze ale bez formy ( Nwyciagac mi si enie chcialo ) :facepalm:



#11 caro70

caro70

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • Miejscowośćśląskie ,Cieszyn

Napisano 10 sty 2019 - 13:47

Moje bułki z tego przepisu wyjete z piekarnika zapach poezja a smak zobaczymy

Załączone pliki



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#12 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 10 sty 2019 - 16:52

Ja zrobilam jedna , bardzo smaczna nawet 2 dnia a wyglad tu:

https://wedlinydomow...uchni/?p=620103






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych