Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Zbój Madej piecze. Chleb mieszany na zakwasie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27436 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 sty 2019 - 21:22

Chleb mieszany na zakwasie

 

Załączony plik  005.jpg   59,42 KB   10 Ilość pobrań

 

Składniki:

 

35-40 dag zakwasu*
25 dag mąki pszennej typ 550 (ja daję typ 450-mąka tortowa)
25 dag mąki żytniej chlebowej (typ 720)
200-250 g letniej wody
1 łyżka soli (ja daję łyżkę płaską)

 

Wykonanie:

 

Do odmierzonego zakwasu dodać mąkę. Mieszając, wlewać wodę o temperaturze pokojowej. Jeśli doda się więcej mąki pszennej, ciasto będzie gęstsze i można formować bochenek. Jeśli jest więcej mąki razowej, lepiej dodać trochę więcej wody, żeby ciasto dało się mieszać łyżką. Nie formować wtedy bochenka. Ciasto mieszać łyżką lub mikserem, aż do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodać sól rozpuszczoną w odrobinie wody i dokładnie wymieszać. Przykryć ciasto i odstawić na 40 minut.
Formę keksową posmarować olejem, posypać mąką lub otrębami. Przełożyć ciasto łyżką do połowy wysokości formy, lekko ugnieść, wierzch wyrównać mokrą łyżką.

 

Załączony plik  002.jpg   86,89 KB   10 Ilość pobrań

 

Formę szczelnie przykryć, odstawić na 4-5 godzin do wyrośnięcia (ma wyrosnąć aż do brzegów formy). Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni C i naparować (spryskiwaczem do kwiatów).
Wyrośnięty chleb naciąć, szybko włożyć do piekarnika. Po 15 minutach temperaturę obniżyć do 200 stopni C i piec dalej 20-30 minut, aż skórka będzie brązowa.
Chleb wyjąć z formy, sprawdzić, czy jest upieczony: podczas stukania od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk. Jeśli jest niedopieczony, można go dopiec już bez formy na ruszcie piekarnika.

 

Załączony plik  003.jpg   80,88 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  004.jpg   87,3 KB   10 Ilość pobrań

 

Zbój Madej życzy smacznego.

 

* Zakwas na chleb

 

Garść (około 1/2 szklanki) mąki razowej wymieszać z taką ilością letniej wody, aby papka miała konsystencję gęstej śmietany.
Postawić słoik w ciepłe miejsce. Naczynia nigdy szczelnie nie przykrywać.
Co 24 godziny dodawać 2-3 łyżki mąki przez 4-5 dni.
Po tym czasie na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
Już około 3 dnia powinna się zacząć fermentacja zakwasu, co można wyczuć po kwaskowatym zapachu.
Piątego dnia otrzymuje się 1/2 l gęstego zakwasu, którego można użyć od razu do pieczenia chleba. Ale przedtem warto odłożyć z niego 2-3 łyżki do czystego słoika i odstawić do lodówki. Posłuży do dalszych wypieków, skracając czas przygotowania o około 3 dni.
Nowy zaczyn: do odłożonego zakwasu wystarczy dodać wieczorem świeżą mąkę i wodę, a rano już będzie bąbelkujący zaczyn do następnego chleba.
Jeśli piecze się chleb z mąki razowej z ziarnami, lepiej powtórzyć dodawanie mąki i wody 2-3 razy (jak przy hodowaniu zakwasu), co 8-12 godzin.


Użytkownik Maxell edytował ten post 04 sty 2019 - 21:23


#2 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 899 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 04 sty 2019 - 22:43

A czy to Zboj Madej jest zbanowany czy co innego ze wstawiony jest jego przepis (i inne - na napoleonke i bulke wroclawska) i wykonanie rekoma Maxela a nie osobiscie?? 


Użytkownik StefanS edytował ten post 04 sty 2019 - 22:45


#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27436 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 sty 2019 - 22:49

A czy to Zboj Madej jest zbanowany czy co innego ze wstawiony jest jego przepis (i inne - na napoleonke i bulke wroclawska) i wykonanie rekoma Maxela a nie osobiscie??

Tak. Walnąłem mu bana tan profilaktycznie na nowy rok.



#4 Blues

Blues

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 04 sty 2019 - 23:18

 

A czy to Zboj Madej jest zbanowany czy co innego ze wstawiony jest jego przepis (i inne - na napoleonke i bulke wroclawska) i wykonanie rekoma Maxela a nie osobiscie??

Tak. Walnąłem mu bana tan profilaktycznie na nowy rok.

 

ale super , to ja też poproszę  Jaśnie Pana o tego bana na rok za NIC …….. będzie  SUPER … a można na dwa lata ?   z poważaniem ….?



#5 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2865 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 05 sty 2019 - 07:58

[/quote]
profilaktycznie na nowy rok.[/quote]

Na nick zobowiązuje pewnie myśli i knuje zbójowanie 😀 nasz drogi Zbój. A może nawet gorzej stał się rewolucjonistą i myśli w kuchni lub salonie o rewolucji w wędzarni.😀
Siby więcej pogody ducha radości i uśmiechu.😀

A swoją drogą nie znałem z piekarniczo cukierniczych przymiotów naszego Zbójaszka.
Miałem się zabrać za pieczenie chleba a jestem w temacie zielony jak szczypiorek na wiosnę. A tu taki przyjazny nowicjuszą przepis. Dzięki Zbóju.

Ps
Maxell Ty to jesteś krotochwilnik

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 05 sty 2019 - 08:24


#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27436 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 sty 2019 - 09:36

Zamiast zainteresować się fajnymi i już praktycznie zapomnianymi nawet przez Zbójaszka przepisami, to jak zwykle, musi coś się dziać. No bo jak tak na spokojnie i to w nowym roku? :D :D :D

W każdym razie przepisów będzie jeszcze kilka, do czasu aż Zbójaszek wróci z zesłania. :D ;)



#7 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7181 postów

Napisano 05 sty 2019 - 16:51

To moja kolejna kombinacja z przepisem z netu :D

 

A czy to Zboj Madej jest zbanowany

Stefan spoko, jest oki :D :D

Ten i inne przepisy to są kiedyś podesłane na email'a Maxella.

do czasu aż Zbójaszek wróci z zesłania.

Zesłania koniec, powrót udany :laugh: :laugh:



#8 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 899 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 05 sty 2019 - 17:13

Zesłania koniec, powrót udany
na zakonczenie starego roku odbylo sie przeciez przywracanie pionu, prostowanie kregoslupa, tupniecia noga i nawet banowanie (niektorzy to sami prosili sie o "naostrzenie wzroku ispojrzenia na forumowe zycie)- wiec wszystkiego mozna bylo sie spodziewac tymbardziej ze na koncu kazdego przepisu - Zboj Madej zyczy smaczego... 

Zamiast zainteresować się fajnymi i już praktycznie zapomnianymi nawet przez Zbójaszka przepisami, to jak zwykle, musi coś się dziać.
Maxel - a po co dodajesz przyprawy ? aby przepis byl udany to musi miec to zainteresowanie - bez tego to i post nudny.....

W każdym razie przepisów będzie jeszcze kilka, do czasu aż Zbójaszek wróci z zesłania.
wole jednak aby przepisy Zbojaszka wstawial sam Zbojaszek.... :thumbsup:  :angel:  :D  :tongue:

#9 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7181 postów

Napisano 05 sty 2019 - 18:13

wole jednak aby przepisy Zbojaszka wstawial sam Zbojaszek..

Przepisy, które Maxell wstawia, są to przepisy, wysłane przeze mnie do Maxella na maila. Miały one być jakiś czas temu wstawione, więc wsio jest oki :D :D



#10 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 899 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 05 sty 2019 - 18:51

Przepisy, które Maxell wstawia, są to przepisy, wysłane przeze mnie do Maxella na maila. Miały one być jakiś czas temu wstawione, więc wsio jest oki
no to mnie uspokoiles Zbojaszku... :thumbsup:  :D  ;)

#11 kaszubka33

kaszubka33

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1679 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 05 sty 2019 - 19:43

Super że Maxell odświeża dawno zapomniane przepisy . To forum to skarbnica wiedzy i przepisów. Wiele z nich jest przez nas zapomnianych , a z kolei nowi nie zawsze wszystkiego się doszukają . Sama osobiście ostatnio korzystałam z przepisów kolegi KIT na dziczyznę . https://wedlinydomow...wg-kita/?hl=kit



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#12 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12687 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 05 sty 2019 - 23:04

To forum to skarbnica wiedzy i przepisów.

 

 

Tego to i nie kwestionuję :D  .... Haniu , super powspominać  tamte czasy .   :thumbsup: :clap:    Nawet za nimi tęsknię i szkoda że się już  nie wrócą  . :) :(






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych