Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Napoleonka według Zbója Madeja


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27409 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 sty 2019 - 21:52

Napoleonka

 

Załączony plik  Obraz 066.jpg   55,4 KB   5 Ilość pobrań

 

Składniki:

 

2 ciasta francuskie zrolowane
1l mleka
5 łyżek cukru białego
1 łyżka cukru wanilinowego
15 dag mąki pszennej
3 żółtka
cukier puder (do posypania).

 

Przygotowanie:

 

Upiec 2 ciasta francuskie na dużej blasze (3 minuty w temperaturze 220st.C  z termoobiegiem, a następnie ok. 8 minut bez termoobiegu).

 

Załączony plik  Obraz 056.jpg   51,09 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  Obraz 058.jpg   54,28 KB   5 Ilość pobrań

 

¾ litra mleka zagotować. W osobnej misce utrzeć cukier, cukier wanilinowy i 3 żółtka. Dodać mąkę, a następnie wymieszać z ¼ litra mleka. Kiedy mleko się zagotuje dodać przygotowaną masę i gotować, energicznie mieszając. Wylać gorący budyń na jedno ciasto, nakryć drugim i posypać cukrem pudrem.

 

Załączony plik  Obraz 062.jpg   38,34 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  Obraz 063.jpg   64,16 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  Obraz 064.jpg   69,6 KB   3 Ilość pobrań

5 łyżek cukru zastąpiłem 5-ma łyżkami cukru pudru (lubię sobie ułatwiać).

 

Zbój Madej życzy smacznego.

 



#2 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5007 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 sty 2019 - 21:37

Kiedy pieczemy platy ciasta francuzkiego, dobrze jest polozyc kratke tej samej wiekosci co ciasto. Ciasto nadal sie ladnie upiecze, rozwarstwi w srodku, ale trzyma rowna powierzchnie, bez wybrzuszenia na srodku.



#3 Szakira

Szakira

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćBorzęcin

Napisano 05 sty 2019 - 22:30

rozumiem że trzeba kratke położyć na cieście przy wkładaniu do piekarnika?



#4 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5007 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 06 sty 2019 - 08:39

Tak

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 sty 2019 - 10:18

mozna tez ciasto mocno ponakuwac widelcem tez zdaje egzamin , ja natomiast robie napoleonki wedlog szwedzkiej receptury i upieczone platy ciasta dociskam deska , zeby byly plaskie bo sa smarowane lukrem z dzemem malinowym






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych