Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ciasto czekoladowe po Zbójecku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27376 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 sty 2019 - 14:21

Ciasto czekoladowe

 

Załączony plik  9.jpg   66,14 KB   0 Ilość pobrań

 

Składniki:

 

Załączony plik  1.jpg   66,16 KB   0 Ilość pobrań

 

115 g 70% gorzkiej czekolady
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki masła w pokojowej temperaturze
2 jajka
1 łyżeczka wanilii (ja daję 1 op. cukru wanilinowego)
1/4 szklanki gorącej wody.

 

Przygotowanie ciasta:

 

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć cukier, mąkę, sól i sodę oczyszczoną w robocie kuchennym. Dodać kwaśną śmietanę i masło i dobrze ubić.

 

Załączony plik  2.jpg   51,04 KB   0 Ilość pobrań

 

Dodać jajka i wanilię, ubijać, aż się połączą.

 

Załączony plik  3.jpg   67,31 KB   0 Ilość pobrań

 

Dodać stopioną czekoladę i dalej ubijać. Dodać gorącą wodę i mieszać, do czasu aż ciasto stanie się gładkie.

 

Załączony plik  4.jpg   62,75 KB   0 Ilość pobrań

 

Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką, wlać ciasto.

 

Załączony plik  5.jpg   76,4 KB   0 Ilość pobrań

 

Piec 1 godzinę i 15 minut lub do czasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wyjąć z formy na metalową kratkę, niech wystygnie.

 

Załączony plik  6.jpg   75,35 KB   1 Ilość pobrań

 

Ciasto można piec w tradycyjnej tortownicy (ja piekę w tortownicy 24cm).

 

Załączony plik  7.jpg   78,79 KB   1 Ilość pobrań
Załączony plik  8.jpg   37,76 KB   1 Ilość pobrań

 

Zbój Madej życzy smacznego.



#2 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7093 postów

Napisano 05 sty 2019 - 16:46

Ten przepis to jest wg Adama Chrząstkowskiego.

Śp szwagier "wciągał nosem" to ciastko. Polecam :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych