Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Ciasto czekoladowe Składniki: 115 g 70% gorzkiej czekolady1 i 1/2 szklanki cukru2 szklanki mąki tortowej1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1 szklanka kwaśnej śmietany 18%1/2 szklanki masła w pokojowej temperaturze2 jajka1 łyżeczka wanilii (ja daję 1 op. cukru wanilinowego)1/4 szklanki gorącej wody. Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć cukier, mąkę, sól i sodę oczyszczoną w robocie kuchennym. Dodać kwaśną śmietanę i masło i dobrze ubić. Dodać jajka i wanilię, ubijać, aż się połączą. Dodać stopioną czekoladę i dalej ubijać. Dodać gorącą wodę i mieszać, do czasu aż ciasto stanie się gładkie. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką, wlać ciasto. Piec 1 godzinę i 15 minut lub do czasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wyjąć z formy na metalową kratkę, niech wystygnie. Ciasto można piec w tradycyjnej tortownicy (ja piekę w tortownicy 24cm). Zbój Madej życzy smacznego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Ten przepis to jest wg Adama Chrząstkowskiego.Śp szwagier "wciągał nosem" to ciastko. Polecam Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.