Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Gołąbki poznańskie po Zbójecku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29820 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 sty 2019 - 15:14

Gołąbki poznańskie

 

Załączony plik  Obraz 201.jpg   72,07 KB   4 Ilość pobrań

 

Składniki:

 

1 kg mięsa z łopatki lub z uda indyka
1 szklanka ryżu surowego
1 szklanka kaszy manny
3 średniej wielkości cebule
3 jajka
30 dag pieczarek
5 ząbków czosnku
5-6 średniej wielkości liści kapusty pekińskiej
do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy i przyprawy jakie kto lubi.

 

Sposób wykonania:

 

Mięso mielę przez sitko 6 mm, dodaję ryż, kaszę, drobno pokrojone pieczarki, cebule i kapustę i mieszam wsio razem, dodaję jajka, wyciśnięty czosnek, przyprawy i dobrze mieszam.

 

Załączony plik  Obraz 189.jpg   61,6 KB   4 Ilość pobrań
Załączony plik  Obraz 190.jpg   77,65 KB   4 Ilość pobrań
Załączony plik  Obraz 191.jpg   76,52 KB   4 Ilość pobrań

 

Formuję kotlety (takie jak mielone) panieruję w bułce tartej i na patelnię, smażę dość szybko na brązowy kolor.

 

Załączony plik  Obraz 192.jpg   87,96 KB   4 Ilość pobrań
Załączony plik  Obraz 193.jpg   92,75 KB   4 Ilość pobrań
Załączony plik  Obraz 194.jpg   117,48 KB   5 Ilość pobrań

 

Następnie podsmażone gołąbki wkładam do gotującej wody, szybko doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu przez 20-25 min. Ja gotuję 25 min.

 

Załączony plik  Obraz 195.jpg   57,11 KB   5 Ilość pobrań

 

Dwa razy robiłem gołąbki z mięsa uda z indyka. Ilość mięsa jak i dodatków i przypraw to sprawa indywidualna. Konsystencja mięsa w raz z dodatkami powinna być ciut rzadsza niż na mielone. Raz zrobiłem z przepisu, a teraz jak robię to ilości są różne.
Są bardzo dobre do ziemniaczków, chleba i do pogryzienia bez dodatków.

 

Zbój Madej życzy smacznego.



#2 wiejas

wiejas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 435 postów
  • MiejscowośćPawłowice

Napisano 05 sty 2019 - 16:23

Noooo ciekawe

#3 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1656 postów

Napisano 05 sty 2019 - 19:06

A to takie odwrócone gołąbki. Robiłem tak ze dwa razy, ale moja LP powiedziała, że nie. :)



#4 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 06 sty 2019 - 06:28

No popatrz - człowiek całe życie się uczy .

 

Ja myślałem że gołąbki po poznańsku to ryż co miał być dodany do zupy pomidorowej został zawinięty w liście od kapusty i dopiero takie gołąbki były gotowane w tej zupie . Do tego pyry z wody i mamy obiad z dwóch dań .  :facepalm:

 

Ps . Jak wersja de lux to pyry mogą być bryzgane , mianowicie bierze się śmietanę w usta i "bryzga" po pyrach . 


Użytkownik Henio edytował ten post 06 sty 2019 - 06:36


#5 zorro

zorro

    Użytkownik

  • Zbanowani
  • 58 postów
  • MiejscowośćKonin

Napisano 06 sty 2019 - 09:01

henio ale ty g;;;;;;;; jestes



#6 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1656 postów

Napisano 06 sty 2019 - 09:39

henio ale ty g;;;;;;;; jestes

O pierogach bryzganych to słyszałem, ale o ziemniakach to nie. :tongue:



#7 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5918 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 sty 2019 - 10:10

O pierogach bryzganych to słyszałem, ale o ziemniakach to nie.
a ja slyszalam o leniwych :D  

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 kotunia

kotunia

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 427 postów
  • MiejscowośćLeszno, wielkopolska

Napisano 06 sty 2019 - 10:44

Heniu! Już ja wolę pyry z gzikiem niż dorsza z tasiemcem :tongue: 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych