Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie amatorskie Roberta


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#1 amarek

amarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćŁowicz

Napisano 05 sty 2019 - 20:52

Witam wszystkich zadymiaczy

Swoją przygodę z wędzeniem zacząłem około rok temu gdy to obejrzałem i przeczytałem Wasze historie z produkcją wędlin.
Smak tych wędlin mogłem sobie tylko wyobrazić a kupić za bardzo nie było gdzie bo po objechaniu okolicznych producentów naturalnych czy swojskich wędlin żadna z nich mi nie smakowała a ceny za te wyroby były absurdalne. Znalazłem jak dotąd jedno miejsce gdzie mi smakowało ale to prawie 200 km ode mnie (okolice Poznania)

Postanowiłem samemu spróbować zrobić własnoręcznie jakąś wędlinkę i zacząłem kombinować z czego tu zrobić wędzarnie

Oto pierwszy prototyp )

 

Załączony plik  21762045_1473939222686677_7870024003861497454_n.jpg   64,54 KB   24 Ilość pobrań

Załączony plik  21761671_1473939362686663_3506446969288515670_n.jpg   98,66 KB   23 Ilość pobrań

Załączony plik  21686343_1473939456019987_6621636697643756573_n.jpg   43,59 KB   22 Ilość pobrań

 

Wędzenie szynki i baleronu popełniłem podstawowe błędy i wyszło czarne i śmierdzące chociaż w środku zjadliwe

 

Załączony plik  22195443_1484068831673716_1996754049418981648_n.jpg   50,97 KB   21 Ilość pobrań

Załączony plik  22196160_1484068825007050_3611644945057969269_n.jpg   52,4 KB   21 Ilość pobrań

 

Potem czas przyszedł na kiełbasę chłopską i też kiepsko to wyszło

 

Załączony plik  23319496_1519935751420357_4588001459162487283_n.jpg   59,41 KB   19 Ilość pobrań

Załączony plik  23376292_1519935778087021_8576235624793651322_n.jpg   13,49 KB   19 Ilość pobrań

Załączony plik  23376263_1519935791420353_5096191900741399187_n.jpg   18,44 KB   19 Ilość pobrań

 

w międzyczasie winko z dzikiej róży

 

Załączony plik  22279497_1486492994764633_8482929087527790718_n.jpg   52,07 KB   20 Ilość pobrań

Załączony plik  22221670_1486493008097965_6089345985224439038_n.jpg   10,55 KB   19 Ilość pobrań

 

 

Potem znajomy załatwił mi beczkę próbowałem i trochę lepiej to wychodziło

 

Załączony plik  36780792_1777269519020311_2885558015287623680_n.jpg   39,69 KB   21 Ilość pobrań

Załączony plik  36789960_1777270929020170_2173416845216841728_n.jpg   51,01 KB   19 Ilość pobrań

Załączony plik  36791401_1777270612353535_6750671373552582656_n (1).jpg   51,12 KB   20 Ilość pobrań

 



#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26737 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 sty 2019 - 20:54

Brawa za odwagę i upór. :D



#3 amarek

amarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćŁowicz

Napisano 05 sty 2019 - 21:03

Brawa za odwagę i upór. :D

Dzięki )



#4 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 05 sty 2019 - 21:04

:) jest dobrze tylko za szczelna  pokrywka,trzeba coś udoskonalić (powiercić dziurki ) żeby dum mógł swobodnie,, przepływać,, :clap:



#5 amarek

amarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćŁowicz

Napisano 05 sty 2019 - 21:07

:) jest dobrze tylko za szczelna  pokrywka,trzeba coś udoskonalić (powiercić dziurki ) żeby dum mógł swobodnie,, przepływać,, :clap:

W pokrywie były cztery takie otwory regulowane trochę tym powędziłem ale mocno okopcało. Ten piecyk był żeliwny i mały strasznie się nagrzewał


Użytkownik amarek edytował ten post 05 sty 2019 - 21:08


#6 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 294 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 05 sty 2019 - 21:09

Potem znajomy załatwił mi beczkę próbowałem i trochę lepiej to wychodziło
zdecydowanie lepiej.

#7 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6407 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 05 sty 2019 - 21:17

Widać duże postępy, oby tak dalej :)



#8 amarek

amarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćŁowicz

Napisano 05 sty 2019 - 21:40

 

Potem znajomy załatwił mi beczkę próbowałem i trochę lepiej to wychodziło
zdecydowanie lepiej.

 

Olcha zrobiła swoje ))

 

 

Potem na szybko zrobiłem taką konstrukcję bo ciągle za wysoką temperaturę uzyskiwałem

 

Załączony plik  DSC08510.JPG   66,25 KB   17 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC08512.JPG   74,71 KB   16 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC08516.JPG   88,44 KB   16 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC08521.JPG   62,36 KB   15 Ilość pobrań

 

Teraz trochę lepiej

 

Dwa razy krakowska

 

Załączony plik  27654688_1601589063255025_674652672200176479_n.jpg   54,93 KB   15 Ilość pobrań

Załączony plik  44281361_1920187444728517_5197283390235082752_n.jpg   56,36 KB   15 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC08957.JPG   57,02 KB   15 Ilość pobrań

 

Jakiś baleron

Załączony plik  IMG_20180916_213613.jpg   46,91 KB   15 Ilość pobrań

 

i takie wędliny

 

Załączony plik  DSC09564.JPG   70,19 KB   14 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC09568.JPG   68,25 KB   15 Ilość pobrań


[Dodano: 05 sty 2019 - 21:40]

Widać duże postępy, oby tak dalej :)

 

Dzięki. Muszę częściej wędzić to może nabiorę lepszej wprawy

 

 

Ostatnie wędzenie

 

Załączony plik  DSC09770.JPG   67,14 KB   15 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC09771.JPG   92,38 KB   14 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC09775.JPG   57,09 KB   14 Ilość pobrań

 

Przyznam że strasznie męczyło mnie te wędzenie w tej wędzarni ciągle musiałem pilnować temperatury i ognia uzależniony też byłem od warunków atmosferycznych

 

W tym roku zaczynam swoja przygodę z Borniakiem zakupiłem u Dziadka Maćka w promocyjnej cenie

Za kilka dni będę w końcu wędził to porównam jakość z poprzednim wędzeniem

Borniaka wstawiłem do pomieszczenia przy wędzeniu będą otwarte wrota także powinno być dobrze


Użytkownik amarek edytował ten post 05 sty 2019 - 21:47


#9 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 336 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 05 sty 2019 - 21:43

Za kilka dni będę w końcu wędził to porównam jakość z poprzednim wędzeniem

Nie musisz dociągać koloru do ciemnego. Złoty też jest fajny. Powodzenia!



#10 amarek

amarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćŁowicz

Napisano 05 sty 2019 - 22:03

 

Za kilka dni będę w końcu wędził to porównam jakość z poprzednim wędzeniem

Nie musisz dociągać koloru do ciemnego. Złoty też jest fajny. Powodzenia!

 

No właśnie ale zacząłem kombinować z drewnem dokładałem dębu potem śliwę i przekombinowałem



#11 tytan58

tytan58

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • Miejscowośćgliwice

Napisano 05 sty 2019 - 22:19

Te wędzonki z pierwszego postu mają swoja nazwę  - wczesny Zbój Madej :)



#12 amarek

amarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćŁowicz

Napisano 05 sty 2019 - 22:21

Te wędzonki z pierwszego postu mają swoja nazwę  - wczesny Zbój Madej :)

Ha ha no właśnie ) Z początku jak wędziłem to było słychać jak podczas wędzenia z wędzonek woda kapie ))



#13 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8901 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 05 sty 2019 - 23:05

Te wędzonki z pierwszego postu mają swoja nazwę  - wczesny Zbój Madej
 

Myślę, że pobił @Zbójaszka nawet  :facepalm:



#14 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4965 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 06 sty 2019 - 07:32

Te wędzonki z pierwszego postu mają swoja nazwę  - wczesny Zbój Madej :)

 

Patrząc na te pierwsze "zadymki", to trzymam z EAnną, że Zbój Madej to mógłby za kol. Amarkiem, co najwyżej teczkę z drugim śniadaniem i worek z kapciami nosić :D .



#15 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 949 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 06 sty 2019 - 14:05

Pierwsze zdjęcia to wysoko postawiona poprzeczka.  :D  Jednak co bardzo ważne słusznie wyciągnięte wnioski i wielki skok w jakości. 

Z beczki kolorek bardzo ładny. Pozdrawiam w Nowym Roku. 



#16 Piotrek82

Piotrek82

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 226 postów
  • MiejscowośćPoraj

Napisano 06 sty 2019 - 14:33

Całe szczęście ze zauważasz swoje błędy i chcesz coś zmienić.
Zauważyłem że palenisko przy wędzeniu masz zamknięte, nie wolno tego robić, drewno ma się tlić a nie palić.
Najpierw rozpalasz w wędzarni i czekasz aż zrobi się sam żar.
Czekasz aż temperatura spadnie do 50°C i wkładasz do suszenia.
Jak mięso będzie suche w dotyku, na żar dajesz gruby kawał drewna (sezonowanego i nie moczonego) i utrzymujesz temperaturę 45° pilnując żeby drewno tylko się tliło.
Sądząc po wyglądzie, temperatura była za wysoka.

Wklejam zdjęcie jak ma wyglądać prawidłowe wędzenie.

Jeśli chodzi o beczkę, warto zajrzeć do mojego tematu.

http://wedlinydomowe...-beczka-piotra/Załączony plik  rps20160324_120731.jpeg   103,48 KB   12 Ilość pobrań

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

#17 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6707 postów

Napisano 06 sty 2019 - 14:33

zaczynam swoja przygodę z Borniakiem
Pamietaj o osuszeniu w Borniaku przed puszczeniem dymu - naprawdę ważne . Ostatnio jesiotry suszyły się bez końca …. 

#18 amarek

amarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćŁowicz

Napisano 06 sty 2019 - 17:14

Fakt te pierwsze to czarne jak smoła

 

 

Te wędzonki z pierwszego postu mają swoja nazwę  - wczesny Zbój Madej
 

Myślę, że pobił @Zbójaszka nawet  :facepalm:

 

 

 

Te wędzonki z pierwszego postu mają swoja nazwę  - wczesny Zbój Madej :)

 

Patrząc na te pierwsze "zadymki", to trzymam z EAnną, że Zbój Madej to mógłby za kol. Amarkiem, co najwyżej teczkę z drugim śniadaniem i worek z kapciami nosić :D .

 

Fakt moje bardziej dokładnie osmolone )))


[Dodano: 06 sty 2019 - 17:04]

Pierwsze zdjęcia to wysoko postawiona poprzeczka.  :D  Jednak co bardzo ważne słusznie wyciągnięte wnioski i wielki skok w jakości. 

Z beczki kolorek bardzo ładny. Pozdrawiam w Nowym Roku. 

Teraz jak to widzę to masakra potem jak zobaczyłem jaki można kolorek uzyskać to się zdziwiłem

Również pozdrawiam

W tym roku powinienem dojść do wprawy )


[Dodano: 06 sty 2019 - 17:13]

Całe szczęście ze zauważasz swoje błędy i chcesz coś zmienić.
Zauważyłem że palenisko przy wędzeniu masz zamknięte, nie wolno tego robić, drewno ma się tlić a nie palić.
Najpierw rozpalasz w wędzarni i czekasz aż zrobi się sam żar.
Czekasz aż temperatura spadnie do 50°C i wkładasz do suszenia.
Jak mięso będzie suche w dotyku, na żar dajesz gruby kawał drewna (sezonowanego i nie moczonego) i utrzymujesz temperaturę 45° pilnując żeby drewno tylko się tliło.
Sądząc po wyglądzie, temperatura była za wysoka.

Wklejam zdjęcie jak ma wyglądać prawidłowe wędzenie.

Jeśli chodzi o beczkę, warto zajrzeć do mojego tematu.

http://wedlinydomowe...-beczka-piotra/attachicon.gifrps20160324_120731.jpeg

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Trzymałem się tych wytycznych ale moje palenisko coś źle skonstruowałem.

Teraz będę próbował wędzić w Borniaku ale beczkę zostawię na lato to jeszcze coś z tego zrobię


[Dodano: 06 sty 2019 - 17:14]

 

zaczynam swoja przygodę z Borniakiem
Pamietaj o osuszeniu w Borniaku przed puszczeniem dymu - naprawdę ważne . Ostatnio jesiotry suszyły się bez końca …. 

 

Dzięki będę pamiętał. A Ty masz ten dodatkowy wentylatorek czy bez niego też w miarę szybko się osuszy?


Użytkownik amarek edytował ten post 06 sty 2019 - 17:14


#19 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26737 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 sty 2019 - 17:16

Czyli od nowego roku, "Wczesny amarek, wcześniejszy niż Zbój Madej". ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6707 postów

Napisano 06 sty 2019 - 17:25

A Ty masz ten dodatkowy wentylatorek czy bez niego też w miarę szybko się osuszy?
mam ale ostatnio jesiotry się suszyły ok 2 godzin




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych