amarek Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Witam wszystkich zadymiaczySwoją przygodę z wędzeniem zacząłem około rok temu gdy to obejrzałem i przeczytałem Wasze historie z produkcją wędlin.Smak tych wędlin mogłem sobie tylko wyobrazić a kupić za bardzo nie było gdzie bo po objechaniu okolicznych producentów naturalnych czy swojskich wędlin żadna z nich mi nie smakowała a ceny za te wyroby były absurdalne. Znalazłem jak dotąd jedno miejsce gdzie mi smakowało ale to prawie 200 km ode mnie (okolice Poznania)Postanowiłem samemu spróbować zrobić własnoręcznie jakąś wędlinkę i zacząłem kombinować z czego tu zrobić wędzarnieOto pierwszy prototyp ) Wędzenie szynki i baleronu popełniłem podstawowe błędy i wyszło czarne i śmierdzące chociaż w środku zjadliwe Potem czas przyszedł na kiełbasę chłopską i też kiepsko to wyszło w międzyczasie winko z dzikiej róży Potem znajomy załatwił mi beczkę próbowałem i trochę lepiej to wychodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Brawa za odwagę i upór. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amarek Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Brawa za odwagę i upór. Dzięki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Stycznia 2019 jest dobrze tylko za szczelna pokrywka,trzeba coś udoskonalić (powiercić dziurki ) żeby dum mógł swobodnie,, przepływać,, Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amarek Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) jest dobrze tylko za szczelna pokrywka,trzeba coś udoskonalić (powiercić dziurki ) żeby dum mógł swobodnie,, przepływać,, W pokrywie były cztery takie otwory regulowane trochę tym powędziłem ale mocno okopcało. Ten piecyk był żeliwny i mały strasznie się nagrzewał Edytowane 5 Stycznia 2019 przez amarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Potem znajomy załatwił mi beczkę próbowałem i trochę lepiej to wychodziło zdecydowanie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Widać duże postępy, oby tak dalej Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amarek Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Potem znajomy załatwił mi beczkę próbowałem i trochę lepiej to wychodziłozdecydowanie lepiej. Olcha zrobiła swoje )) Potem na szybko zrobiłem taką konstrukcję bo ciągle za wysoką temperaturę uzyskiwałem Teraz trochę lepiej Dwa razy krakowska Jakiś baleron i takie wędliny [Dodano: 05 sty 2019 - 21:40]Widać duże postępy, oby tak dalej Dzięki. Muszę częściej wędzić to może nabiorę lepszej wprawy Ostatnie wędzenie Przyznam że strasznie męczyło mnie te wędzenie w tej wędzarni ciągle musiałem pilnować temperatury i ognia uzależniony też byłem od warunków atmosferycznych W tym roku zaczynam swoja przygodę z Borniakiem zakupiłem u Dziadka Maćka w promocyjnej cenieZa kilka dni będę w końcu wędził to porównam jakość z poprzednim wędzeniemBorniaka wstawiłem do pomieszczenia przy wędzeniu będą otwarte wrota także powinno być dobrze Edytowane 5 Stycznia 2019 przez amarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Za kilka dni będę w końcu wędził to porównam jakość z poprzednim wędzeniem Nie musisz dociągać koloru do ciemnego. Złoty też jest fajny. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amarek Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Za kilka dni będę w końcu wędził to porównam jakość z poprzednim wędzeniemNie musisz dociągać koloru do ciemnego. Złoty też jest fajny. Powodzenia! No właśnie ale zacząłem kombinować z drewnem dokładałem dębu potem śliwę i przekombinowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Te wędzonki z pierwszego postu mają swoja nazwę - wczesny Zbój Madej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amarek Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Te wędzonki z pierwszego postu mają swoja nazwę - wczesny Zbój Madej Ha ha no właśnie ) Z początku jak wędziłem to było słychać jak podczas wędzenia z wędzonek woda kapie )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Te wędzonki z pierwszego postu mają swoja nazwę - wczesny Zbój Madej Myślę, że pobił @Zbójaszka nawet Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Te wędzonki z pierwszego postu mają swoja nazwę - wczesny Zbój Madej Patrząc na te pierwsze "zadymki", to trzymam z EAnną, że Zbój Madej to mógłby za kol. Amarkiem, co najwyżej teczkę z drugim śniadaniem i worek z kapciami nosić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Pierwsze zdjęcia to wysoko postawiona poprzeczka. Jednak co bardzo ważne słusznie wyciągnięte wnioski i wielki skok w jakości. Z beczki kolorek bardzo ładny. Pozdrawiam w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Całe szczęście ze zauważasz swoje błędy i chcesz coś zmienić.Zauważyłem że palenisko przy wędzeniu masz zamknięte, nie wolno tego robić, drewno ma się tlić a nie palić.Najpierw rozpalasz w wędzarni i czekasz aż zrobi się sam żar.Czekasz aż temperatura spadnie do 50°C i wkładasz do suszenia.Jak mięso będzie suche w dotyku, na żar dajesz gruby kawał drewna (sezonowanego i nie moczonego) i utrzymujesz temperaturę 45° pilnując żeby drewno tylko się tliło.Sądząc po wyglądzie, temperatura była za wysoka. Wklejam zdjęcie jak ma wyglądać prawidłowe wędzenie. Jeśli chodzi o beczkę, warto zajrzeć do mojego tematu. http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10434-beczka-piotra/ Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Stycznia 2019 zaczynam swoja przygodę z Borniakiem Pamietaj o osuszeniu w Borniaku przed puszczeniem dymu - naprawdę ważne . Ostatnio jesiotry suszyły się bez końca …. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amarek Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Fakt te pierwsze to czarne jak smoła Te wędzonki z pierwszego postu mają swoja nazwę - wczesny Zbój Madej Myślę, że pobił @Zbójaszka nawet Te wędzonki z pierwszego postu mają swoja nazwę - wczesny Zbój Madej Patrząc na te pierwsze "zadymki", to trzymam z EAnną, że Zbój Madej to mógłby za kol. Amarkiem, co najwyżej teczkę z drugim śniadaniem i worek z kapciami nosić . Fakt moje bardziej dokładnie osmolone )))[Dodano: 06 sty 2019 - 17:04]Pierwsze zdjęcia to wysoko postawiona poprzeczka. Jednak co bardzo ważne słusznie wyciągnięte wnioski i wielki skok w jakości. Z beczki kolorek bardzo ładny. Pozdrawiam w Nowym Roku. Teraz jak to widzę to masakra potem jak zobaczyłem jaki można kolorek uzyskać to się zdziwiłemRównież pozdrawiamW tym roku powinienem dojść do wprawy )[Dodano: 06 sty 2019 - 17:13]Całe szczęście ze zauważasz swoje błędy i chcesz coś zmienić.Zauważyłem że palenisko przy wędzeniu masz zamknięte, nie wolno tego robić, drewno ma się tlić a nie palić.Najpierw rozpalasz w wędzarni i czekasz aż zrobi się sam żar.Czekasz aż temperatura spadnie do 50°C i wkładasz do suszenia.Jak mięso będzie suche w dotyku, na żar dajesz gruby kawał drewna (sezonowanego i nie moczonego) i utrzymujesz temperaturę 45° pilnując żeby drewno tylko się tliło.Sądząc po wyglądzie, temperatura była za wysoka.Wklejam zdjęcie jak ma wyglądać prawidłowe wędzenie.Jeśli chodzi o beczkę, warto zajrzeć do mojego tematu.http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10434-beczka-piotra/rps20160324_120731.jpegWysłane z mojego LG-H815 przy użyciu TapatalkaTrzymałem się tych wytycznych ale moje palenisko coś źle skonstruowałem.Teraz będę próbował wędzić w Borniaku ale beczkę zostawię na lato to jeszcze coś z tego zrobię[Dodano: 06 sty 2019 - 17:14] zaczynam swoja przygodę z BorniakiemPamietaj o osuszeniu w Borniaku przed puszczeniem dymu - naprawdę ważne . Ostatnio jesiotry suszyły się bez końca …. Dzięki będę pamiętał. A Ty masz ten dodatkowy wentylatorek czy bez niego też w miarę szybko się osuszy? Edytowane 6 Stycznia 2019 przez amarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Czyli od nowego roku, "Wczesny amarek, wcześniejszy niż Zbój Madej". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Stycznia 2019 A Ty masz ten dodatkowy wentylatorek czy bez niego też w miarę szybko się osuszy? mam ale ostatnio jesiotry się suszyły ok 2 godzin Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Myślę że przy tym palenisku i beczce jak nabierzesz wprawy również będziesz robił ładne wędzonki. Mam podobne i daję radę Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Stycznia 2019 te pierwsze wędzarnie to były ,,KOZACKIE,, :clap: i tam dobrze uwędzić to musi być Kozak w pełnym tego znaczeniu a w Borniaku to wstajesz 3-rano pijany i zawsze się uda,kolorek nie świadczy o dobrym UWĘDZENIU dla oka tak ale dla smaku.......... !!! Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek82 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Myślę że przy tym palenisku i beczce jak nabierzesz wprawy również będziesz robił ładne wędzonki. Mam podobne i daję radęOczywiście, wydaje mi się też że smaczniejsze niż z Borniaka.Zresztą, wędzenie drewnem i pilnowanie wędzarni ma swój urok, to dla mnie cała fajda, ale jak kto woli... Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Stycznia 2019 wędzenie drewnem i pilnowanie wędzarni ma swój urok, to dla mnie cała fajda, ale jak kto woli. Albo jak kto ma wolny czas Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Stycznia 2019 takie wędzarnie to ,,rarytasy,, i powinno się zrobić osobny temat z rożnego rodzajami wędzarni i pomysłami wykonania,które przechodzą do historii forum Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.