Skocz do zawartości

Wędzenie amatorskie Roberta


amarek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zadymiaczy

Swoją przygodę z wędzeniem zacząłem około rok temu gdy to obejrzałem i przeczytałem Wasze historie z produkcją wędlin.
Smak tych wędlin mogłem sobie tylko wyobrazić a kupić za bardzo nie było gdzie bo po objechaniu okolicznych producentów naturalnych czy swojskich wędlin żadna z nich mi nie smakowała a ceny za te wyroby były absurdalne. Znalazłem jak dotąd jedno miejsce gdzie mi smakowało ale to prawie 200 km ode mnie (okolice Poznania)

Postanowiłem samemu spróbować zrobić własnoręcznie jakąś wędlinkę i zacząłem kombinować z czego tu zrobić wędzarnie

Oto pierwszy prototyp )

 

post-93109-0-70933500-1546717152_thumb.jpg

post-93109-0-13775500-1546717257_thumb.jpg

post-93109-0-07015900-1546717263_thumb.jpg

 

Wędzenie szynki i baleronu popełniłem podstawowe błędy i wyszło czarne i śmierdzące chociaż w środku zjadliwe

 

post-93109-0-91895500-1546717340_thumb.jpg

post-93109-0-54575800-1546717347_thumb.jpg

 

Potem czas przyszedł na kiełbasę chłopską i też kiepsko to wyszło

 

post-93109-0-28113100-1546717437_thumb.jpg

post-93109-0-97390800-1546717440.jpg

post-93109-0-85471300-1546717446.jpg

 

w międzyczasie winko z dzikiej róży

 

post-93109-0-91480400-1546717663_thumb.jpg

post-93109-0-17373300-1546717667.jpg

 

 

Potem znajomy załatwił mi beczkę próbowałem i trochę lepiej to wychodziło

 

post-93109-0-02133600-1546717742_thumb.jpg

post-93109-0-44942400-1546717899_thumb.jpg

post-93109-0-53361300-1546717910_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:) jest dobrze tylko za szczelna  pokrywka,trzeba coś udoskonalić (powiercić dziurki ) żeby dum mógł swobodnie,, przepływać,, :clap:

W pokrywie były cztery takie otwory regulowane trochę tym powędziłem ale mocno okopcało. Ten piecyk był żeliwny i mały strasznie się nagrzewał

Edytowane przez amarek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Potem znajomy załatwił mi beczkę próbowałem i trochę lepiej to wychodziło
zdecydowanie lepiej.

 

Olcha zrobiła swoje ))

 

 

Potem na szybko zrobiłem taką konstrukcję bo ciągle za wysoką temperaturę uzyskiwałem

 

post-93109-0-14122200-1546719313_thumb.jpg

post-93109-0-13022500-1546719328_thumb.jpg

post-93109-0-70994900-1546719335_thumb.jpg

post-93109-0-88501100-1546719345_thumb.jpg

 

Teraz trochę lepiej

 

Dwa razy krakowska

 

post-93109-0-23766000-1546720172_thumb.jpg

post-93109-0-05077200-1546720176_thumb.jpg

post-93109-0-66750400-1546720277_thumb.jpg

 

Jakiś baleron

post-93109-0-91918700-1546720280_thumb.jpg

 

i takie wędliny

 

post-93109-0-30570600-1546720286_thumb.jpg

post-93109-0-03914900-1546720291_thumb.jpg

[Dodano: 05 sty 2019 - 21:40]

Widać duże postępy, oby tak dalej :)

 

Dzięki. Muszę częściej wędzić to może nabiorę lepszej wprawy

 

 

Ostatnie wędzenie

 

post-93109-0-42899400-1546720676_thumb.jpg

post-93109-0-85081800-1546720687_thumb.jpg

post-93109-0-37612800-1546720692_thumb.jpg

 

Przyznam że strasznie męczyło mnie te wędzenie w tej wędzarni ciągle musiałem pilnować temperatury i ognia uzależniony też byłem od warunków atmosferycznych

 

W tym roku zaczynam swoja przygodę z Borniakiem zakupiłem u Dziadka Maćka w promocyjnej cenie

Za kilka dni będę w końcu wędził to porównam jakość z poprzednim wędzeniem

Borniaka wstawiłem do pomieszczenia przy wędzeniu będą otwarte wrota także powinno być dobrze

Edytowane przez amarek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Za kilka dni będę w końcu wędził to porównam jakość z poprzednim wędzeniem

Nie musisz dociągać koloru do ciemnego. Złoty też jest fajny. Powodzenia!

 

No właśnie ale zacząłem kombinować z drewnem dokładałem dębu potem śliwę i przekombinowałem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Te wędzonki z pierwszego postu mają swoja nazwę  - wczesny Zbój Madej
 

Myślę, że pobił @Zbójaszka nawet  :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te wędzonki z pierwszego postu mają swoja nazwę  - wczesny Zbój Madej :)

 

Patrząc na te pierwsze "zadymki", to trzymam z EAnną, że Zbój Madej to mógłby za kol. Amarkiem, co najwyżej teczkę z drugim śniadaniem i worek z kapciami nosić :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Całe szczęście ze zauważasz swoje błędy i chcesz coś zmienić.

Zauważyłem że palenisko przy wędzeniu masz zamknięte, nie wolno tego robić, drewno ma się tlić a nie palić.

Najpierw rozpalasz w wędzarni i czekasz aż zrobi się sam żar.

Czekasz aż temperatura spadnie do 50°C i wkładasz do suszenia.

Jak mięso będzie suche w dotyku, na żar dajesz gruby kawał drewna (sezonowanego i nie moczonego) i utrzymujesz temperaturę 45° pilnując żeby drewno tylko się tliło.

Sądząc po wyglądzie, temperatura była za wysoka.

 

Wklejam zdjęcie jak ma wyglądać prawidłowe wędzenie.

 

Jeśli chodzi o beczkę, warto zajrzeć do mojego tematu.

 

http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10434-beczka-piotra/post-64151-1546781464,2469_thumb.jpeg

 

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zaczynam swoja przygodę z Borniakiem
Pamietaj o osuszeniu w Borniaku przed puszczeniem dymu - naprawdę ważne . Ostatnio jesiotry suszyły się bez końca …. 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fakt te pierwsze to czarne jak smoła

 

 

Te wędzonki z pierwszego postu mają swoja nazwę  - wczesny Zbój Madej
 

Myślę, że pobił @Zbójaszka nawet  :facepalm:

 

 

 

Te wędzonki z pierwszego postu mają swoja nazwę  - wczesny Zbój Madej :)

 

Patrząc na te pierwsze "zadymki", to trzymam z EAnną, że Zbój Madej to mógłby za kol. Amarkiem, co najwyżej teczkę z drugim śniadaniem i worek z kapciami nosić :D .

 

Fakt moje bardziej dokładnie osmolone )))


[Dodano: 06 sty 2019 - 17:04]

Pierwsze zdjęcia to wysoko postawiona poprzeczka.  :D  Jednak co bardzo ważne słusznie wyciągnięte wnioski i wielki skok w jakości. 

Z beczki kolorek bardzo ładny. Pozdrawiam w Nowym Roku. 

Teraz jak to widzę to masakra potem jak zobaczyłem jaki można kolorek uzyskać to się zdziwiłem

Również pozdrawiam

W tym roku powinienem dojść do wprawy )


[Dodano: 06 sty 2019 - 17:13]

Całe szczęście ze zauważasz swoje błędy i chcesz coś zmienić.
Zauważyłem że palenisko przy wędzeniu masz zamknięte, nie wolno tego robić, drewno ma się tlić a nie palić.
Najpierw rozpalasz w wędzarni i czekasz aż zrobi się sam żar.
Czekasz aż temperatura spadnie do 50°C i wkładasz do suszenia.
Jak mięso będzie suche w dotyku, na żar dajesz gruby kawał drewna (sezonowanego i nie moczonego) i utrzymujesz temperaturę 45° pilnując żeby drewno tylko się tliło.
Sądząc po wyglądzie, temperatura była za wysoka.

Wklejam zdjęcie jak ma wyglądać prawidłowe wędzenie.

Jeśli chodzi o beczkę, warto zajrzeć do mojego tematu.

http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10434-beczka-piotra/attachicon.gifrps20160324_120731.jpeg

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Trzymałem się tych wytycznych ale moje palenisko coś źle skonstruowałem.

Teraz będę próbował wędzić w Borniaku ale beczkę zostawię na lato to jeszcze coś z tego zrobię


[Dodano: 06 sty 2019 - 17:14]

 

zaczynam swoja przygodę z Borniakiem
Pamietaj o osuszeniu w Borniaku przed puszczeniem dymu - naprawdę ważne . Ostatnio jesiotry suszyły się bez końca …. 

 

Dzięki będę pamiętał. A Ty masz ten dodatkowy wentylatorek czy bez niego też w miarę szybko się osuszy?

Edytowane przez amarek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A Ty masz ten dodatkowy wentylatorek czy bez niego też w miarę szybko się osuszy?
mam ale ostatnio jesiotry się suszyły ok 2 godzin

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę że przy tym palenisku i beczce jak nabierzesz wprawy również będziesz robił ładne wędzonki. Mam podobne i daję radę Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:) te pierwsze wędzarnie to były ,,KOZACKIE,, :clap: :clap: :clap: i tam dobrze uwędzić to musi być Kozak w pełnym tego znaczeniu :) a w Borniaku to wstajesz 3-rano pijany i zawsze się uda,kolorek nie świadczy o dobrym UWĘDZENIU dla oka tak ale dla smaku.......... :)!!!

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę że przy tym palenisku i beczce jak nabierzesz wprawy również będziesz robił ładne wędzonki. Mam podobne i daję radę

Oczywiście, wydaje mi się też że smaczniejsze niż z Borniaka.

Zresztą, wędzenie drewnem i pilnowanie wędzarni ma swój urok, to dla mnie cała fajda, ale jak kto woli...

 

 

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wędzenie drewnem i pilnowanie wędzarni ma swój urok, to dla mnie cała fajda, ale jak kto woli.
Albo jak kto ma wolny czas ;)  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.