Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Podział udźca wieprzowego, wedzenie szynki ze skórą


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dafman

Dafman

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćTrójmiasto

Napisano 06 sty 2019 - 00:59

Witam ponownie. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem uwędzenia jakiegoś fajnego kawałka szynki ze skórą i kawałkiem tłuszczu. Do tej pory nigdzie nie mogłem dostać takiego kawałka mięsa jaki by mnie interesował.

Zupełnie przez przypadek od kolegi dostałem cały udziec wieprzowy. Jest ktoś w stanie podpowiedzieć jak go rozkroic by uzyskać z tego szynkę o którą mi chodzi? Nie chciałbym zmarnować takiego kawałka mięsa, a w całości raczej nie czuje się na sile by to uwedzic, poza tym kto to zje.

Kolejna sprawa, jak już wykroję sobie kawał mięsa który mnie interesuje jak go przygotować, by skóra była zarazem miękka a szynka soczysta?

Dziekuje za podpowiedzi. Wszelkie rady mile widziane.

#2 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12480 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 06 sty 2019 - 09:02

Jest ktoś w stanie podpowiedzieć jak go rozkroic by uzyskać z tego szynkę o którą mi chodzi?

 

 

W Akademii Dziadka wszystko znajdziesz o co pytasz ,  nawet z fotkami ...



#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10813 postów

Napisano 06 sty 2019 - 10:46

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem uwędzenia jakiegoś fajnego kawałka szynki ze skórą i kawałkiem tłuszczu.

 

Taką?

 

Załączony plik  post-41296-0-63876500-1444140699.jpg   82,04 KB   8 Ilość pobrań

 

Kolejna sprawa, jak już wykroję sobie kawał mięsa który mnie interesuje jak go przygotować, by skóra była zarazem miękka a szynka soczysta?

 

Na to nie licz.Skóra będzie twarda

 

W Akademii Dziadka wszystko znajdziesz o co pytasz ,  nawet z fotkami .

 

W Akakdemi Dziadka jest taka szynka, ale obawiam się ,że będzie problem.Trzeba znać anatomię zwierząt,żeby wiedzieć ,który mięsień zostawić a który wyciąć.Jak mi odblokują moderację  kącika to zrobię film z przygotowania takiej szynki, ale to może potrwać.Powodzenia



#4 Dafman

Dafman

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćTrójmiasto

Napisano 06 sty 2019 - 11:10

Arkadiuszu bardzo ładna szynka. Powiedzmy, że taką bym chciał zrobić :)

Andrzeju, dziękuję za informację. Faktyczne jest tam coś takiego wraz ze zdjęciami. Spróbuję najpierw to wytrybowac według instrukcji, a potem wzorujac się na wątku podział mięśni szynki na wedzonki coś stworzyć.

#5 krzysio59

krzysio59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 174 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Ustka

Napisano 06 sty 2019 - 11:20

Arkadiuszu

To daj ten film na you....

Chyba tego regulamin forum ani lojalka nie zabrania.


Użytkownik krzysio59 edytował ten post 06 sty 2019 - 11:22


#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10813 postów

Napisano 06 sty 2019 - 11:36

Arkadiuszu To daj ten film na you.... Chyba tego regulamin forum ani lojalka nie zabrania.

 

Pomyślę.Jeśli administracji nie zależy na tym bym prezentował tu swoje wyroby to może założę własną stronę tak jak np.Miro  i tam przeniosę skopiowany swój kącik i będę prezentował swoje wyroby, ale liczę jeszcze na odrobinę rozsądku . :cool:  


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 06 sty 2019 - 11:38


#7 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12480 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 06 sty 2019 - 11:38

Załączony plik  20181128_221247.jpg   80,8 KB   8 Ilość pobrań

Ja robiłem taką. Super smak i skórka do zjedzenia .

#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10813 postów

Napisano 06 sty 2019 - 11:43

Super smak i skórka do zjedzenia

 

W tej co pokazałem też , ale trzeba trafić na szynkę z bardzo cienką skórką a to się rzadko zdarza.Parzenie do 65 ºC w środku miękkiej skórki nie na ogół  nie da.Chyba że wybierzemy opcje parzenia do wyższej temperatury kosztem soczystości.



#9 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12480 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 06 sty 2019 - 11:48

.Chyba że wybierzemy opcje parzenia do wyższej temperatury kosztem soczystości.

 

Ja parzyłem do do temperatury 67-68 st.C  w środku szynki .

 

ale trzeba trafić na szynkę z bardzo cienką skórką a to się rzadko zdarza.

 

Kupiłem szynkę taką jaka była ,  bez szczególnego szukania . Kość miała już wyjętą i to profesjonalne .



#10 Dafman

Dafman

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćTrójmiasto

Napisano 06 sty 2019 - 11:54

Co tutaj dużo mówić, te wasze wyroby to pierwsza klasa. Zobaczymy co mi się uda stworzyć. W moim kawałku mięsa skóra jest raczej gruba i tłuszczu też jest trochę.

 

Załączony plik  udziec skóra.jpg   87,1 KB   4 Ilość pobrań

 

Załączony plik  udziec druga strona.jpg   127,74 KB   4 Ilość pobrań


Użytkownik Dafman edytował ten post 06 sty 2019 - 12:18


#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10813 postów

Napisano 06 sty 2019 - 12:34

tłuszczu też jest trochę.

 

To dobrze. 


[Dodano: 06 sty 2019 - 12:34]

Ja parzyłem do do temperatury 67-68 st.C  w środku szynki .

 

Parzę zawsze do 65º C bo po wyjęciu i powieszeniu sama dobija do 68-69º C 



#12 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12480 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 06 sty 2019 - 12:54

Zrobiłeś jak chciałeś....

#13 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6394 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 06 sty 2019 - 13:18

Jak Ci to pomoże, to proszę bardzo.

 

https://www.wedlinyd...zyli-trybowanie



#14 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5862 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 06 sty 2019 - 13:18

Na zdjęciu łopatka



#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 sty 2019 - 13:26

Na zdjęciu łopatka

No właśnie.



#16 Dafman

Dafman

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćTrójmiasto

Napisano 06 sty 2019 - 13:27

Jak Ci to pomoże, to proszę bardzo.   https://www.wedlinyd...zyli-trybowanie
 

 

Dziękuję, za link, o tym właśnie wcześniej pisałem, kolega Andrzej mnie odesłał do akademii dziadka.

Na zdjęciu łopatka

 

:)  to z tego nie zrobię szynki z tłuszczykiem jakiej chciałem, czy coś źle rozumuję.

P,S, na ten kurs pierwszego stopnia już od ładnych paru chwil próbuję się zapisać, ale ciągle jest coś przeciwko. Może potem nie robiłbym takich błędów.



#17 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10813 postów

Napisano 06 sty 2019 - 14:02

  to z tego nie zrobię szynki z tłuszczykiem jakiej chciałem, czy coś źle rozumuję.

 

Z tego co pokazałeś to nie. 



#18 Dafman

Dafman

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćTrójmiasto

Napisano 06 sty 2019 - 14:30

Trudno, trzeba to mięsko przerobić inaczej.

#19 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10813 postów

Napisano 06 sty 2019 - 14:39

Można z tego zrobić szynkę,ale bez skóry i tłuszczu Mięsień trójgłowy i szyneczka jeszcze lepsza od tej z szynki.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 06 sty 2019 - 14:48


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Dafman

Dafman

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćTrójmiasto

Napisano 06 sty 2019 - 17:18

Spróbuję coś ogarnąć. Będę się posiłkował informacjami dostępnymi w tym artykule:

https://wedlinydomow...atki-wieprzowej

https://wedlinydomow...rozbior-lopatki

Użytkownik Dafman edytował ten post 06 sty 2019 - 17:35





Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych