Dafman Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Witam ponownie. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem uwędzenia jakiegoś fajnego kawałka szynki ze skórą i kawałkiem tłuszczu. Do tej pory nigdzie nie mogłem dostać takiego kawałka mięsa jaki by mnie interesował. Zupełnie przez przypadek od kolegi dostałem cały udziec wieprzowy. Jest ktoś w stanie podpowiedzieć jak go rozkroic by uzyskać z tego szynkę o którą mi chodzi? Nie chciałbym zmarnować takiego kawałka mięsa, a w całości raczej nie czuje się na sile by to uwedzic, poza tym kto to zje. Kolejna sprawa, jak już wykroję sobie kawał mięsa który mnie interesuje jak go przygotować, by skóra była zarazem miękka a szynka soczysta? Dziekuje za podpowiedzi. Wszelkie rady mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Jest ktoś w stanie podpowiedzieć jak go rozkroic by uzyskać z tego szynkę o którą mi chodzi? W Akademii Dziadka wszystko znajdziesz o co pytasz , nawet z fotkami ... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem uwędzenia jakiegoś fajnego kawałka szynki ze skórą i kawałkiem tłuszczu. Taką? Kolejna sprawa, jak już wykroję sobie kawał mięsa który mnie interesuje jak go przygotować, by skóra była zarazem miękka a szynka soczysta? Na to nie licz.Skóra będzie twarda W Akademii Dziadka wszystko znajdziesz o co pytasz , nawet z fotkami . W Akakdemi Dziadka jest taka szynka, ale obawiam się ,że będzie problem.Trzeba znać anatomię zwierząt,żeby wiedzieć ,który mięsień zostawić a który wyciąć.Jak mi odblokują moderację kącika to zrobię film z przygotowania takiej szynki, ale to może potrwać.Powodzenia Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Arkadiuszu bardzo ładna szynka. Powiedzmy, że taką bym chciał zrobić Andrzeju, dziękuję za informację. Faktyczne jest tam coś takiego wraz ze zdjęciami. Spróbuję najpierw to wytrybowac według instrukcji, a potem wzorujac się na wątku podział mięśni szynki na wedzonki coś stworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) ArkadiuszuTo daj ten film na you....Chyba tego regulamin forum ani lojalka nie zabrania. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Arkadiuszu To daj ten film na you.... Chyba tego regulamin forum ani lojalka nie zabrania. Pomyślę.Jeśli administracji nie zależy na tym bym prezentował tu swoje wyroby to może założę własną stronę tak jak np.Miro i tam przeniosę skopiowany swój kącik i będę prezentował swoje wyroby, ale liczę jeszcze na odrobinę rozsądku . Edytowane 6 Stycznia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Ja robiłem taką. Super smak i skórka do zjedzenia . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Super smak i skórka do zjedzenia W tej co pokazałem też , ale trzeba trafić na szynkę z bardzo cienką skórką a to się rzadko zdarza.Parzenie do 65 ºC w środku miękkiej skórki nie na ogół nie da.Chyba że wybierzemy opcje parzenia do wyższej temperatury kosztem soczystości. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Stycznia 2019 .Chyba że wybierzemy opcje parzenia do wyższej temperatury kosztem soczystości. Ja parzyłem do do temperatury 67-68 st.C w środku szynki . ale trzeba trafić na szynkę z bardzo cienką skórką a to się rzadko zdarza. Kupiłem szynkę taką jaka była , bez szczególnego szukania . Kość miała już wyjętą i to profesjonalne . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Co tutaj dużo mówić, te wasze wyroby to pierwsza klasa. Zobaczymy co mi się uda stworzyć. W moim kawałku mięsa skóra jest raczej gruba i tłuszczu też jest trochę. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Dafman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Stycznia 2019 tłuszczu też jest trochę. To dobrze. [Dodano: 06 sty 2019 - 12:34] Ja parzyłem do do temperatury 67-68 st.C w środku szynki . Parzę zawsze do 65º C bo po wyjęciu i powieszeniu sama dobija do 68-69º C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zrobiłeś jak chciałeś.... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Jak Ci to pomoże, to proszę bardzo. https://www.wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1155-czesc-iii-usuwanie-kosci-z-szynki-czyli-trybowanie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Na zdjęciu łopatka Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Na zdjęciu łopatka No właśnie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Jak Ci to pomoże, to proszę bardzo. https://www.wedlinyd...zyli-trybowanie Dziękuję, za link, o tym właśnie wcześniej pisałem, kolega Andrzej mnie odesłał do akademii dziadka.Na zdjęciu łopatka to z tego nie zrobię szynki z tłuszczykiem jakiej chciałem, czy coś źle rozumuję.P,S, na ten kurs pierwszego stopnia już od ładnych paru chwil próbuję się zapisać, ale ciągle jest coś przeciwko. Może potem nie robiłbym takich błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Stycznia 2019 to z tego nie zrobię szynki z tłuszczykiem jakiej chciałem, czy coś źle rozumuję. Z tego co pokazałeś to nie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Trudno, trzeba to mięsko przerobić inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Można z tego zrobić szynkę,ale bez skóry i tłuszczu Mięsień trójgłowy i szyneczka jeszcze lepsza od tej z szynki. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Spróbuję coś ogarnąć. Będę się posiłkował informacjami dostępnymi w tym artykule: https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1153-czesc-vi-wykrawanie-i-rozbior-lopatki Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Dafman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Stycznia 2019 To także powinno Ci trochę pomóc: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14180-fotorelacja-13-pełny-rozbiór-półtuszy-trybowanie-rozbiór-i-obróbka-mięśni-łopatki/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Super. Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Tu też .https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Coś tam udało mi się wymodzić. Starałem się trzymać waszych zdjęć, jednak na żywo a na zdjęciach to trochę trudno się połapać, mimo wszystko dwie szyneczki udało mi się wykroić, kości poszły na zupę, reszta łopatki jako mięso mielone, golonka wiadomo, a skóra wraz z tłuszczem do uwędzenia i dla pieska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.