endriu1988 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Witam, przedstawiam swoja pierwsza kiełbase szynkowa zrobiona wg. przepisu z branżowej 16.Mięso z szynki i łopatki, peklowane 48h. Kl I rozdrobniona na szarpaku, Kl III na sitku 2,5 mm. Osłonki białkowe 65 mm.Wędzone w temperaturze 60 stopni dymem bukowo - olchowym, pózniej parzone do osiągnięcia 70 stopni wewnątrz batonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Jak na pierwszy raz to bardzo ładna.Tak trzymaj. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Ładnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Tak trzymaj, tylko następnym razem postaraj się dobrać mięśnie w jednolitym kolorze no i osłonka co najmniej 80mm a najlepiej 100 - 120mm. Ale najważniejsze - ma smakować . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu1988 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Stycznia 2019 ak trzymaj, tylko następnym razem postaraj się dobrać mięśnie w jednolitym kolorze no i osłonka co najmniej 80mm a najlepiej 100 - 120mm Zgadzam się w 100%, ale tylko takie osłonki miałem a to dopiero pierwsza próba. Niejednolity kolor no cóż, to dopiero moje pierwsze kroki wiec nie narzekam, smakuje dobrze, więc co za różnica. A co do osłonek no cóż, mieszkam w uk a tutaj trudno o takie osłonki. 100 -120 mm graniczy z cudem żeby takie dostać niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Oczami też się je . Następnym razem spróbuj zrobić metodą Szczepana ze strony głównej to będziesz mógł bardziej wyrównać kolor. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu1988 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) arkadiusz chodzi Ci o tą częśc przepisu? "Mięso ugniatamy w naczyniach aby usunąć powietrze, przykrywamy ściereczkami i pozostawiamy w pomieszczeniu o temp. pokojowej na ok. 3 godz. (można od razu do lodówki) gdyż wtedy osiągniemy najlepszy efekt działania saletry (piękny kolorek mięska)." Edytowane 6 Stycznia 2019 przez endriu1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Stycznia 2019 https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1221-kielbasa-szynkowa-szczepana Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu1988 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Stycznia 2019 To mi umknął ten przepis, dzieki. Nie pozostaje nic innego jak wypróbować następnym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Nie pozostaje nic innego jak wypróbować następnym razem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.