Skocz do zawartości

Kiełbasa szynkowa


endriu1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przedstawiam swoja pierwsza kiełbase szynkowa zrobiona wg. przepisu z branżowej 16.

Mięso z szynki i łopatki, peklowane 48h. Kl I rozdrobniona na szarpaku, Kl III na sitku 2,5 mm. Osłonki białkowe 65 mm.

Wędzone w temperaturze 60 stopni dymem bukowo - olchowym, pózniej parzone do osiągnięcia 70 stopni wewnątrz batonu.

post-84046-0-17864200-1546772224_thumb.jpg

post-84046-0-87035000-1546772229_thumb.jpg

post-84046-0-76007000-1546772235_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak na pierwszy raz to bardzo ładna.Tak trzymaj. :thumbsup:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ak trzymaj, tylko następnym razem postaraj się dobrać mięśnie w jednolitym kolorze no i osłonka co najmniej 80mm a najlepiej 100 - 120mm

 

Zgadzam się w 100%, ale tylko takie osłonki miałem a to dopiero pierwsza próba. Niejednolity kolor no cóż, to dopiero moje pierwsze kroki wiec nie narzekam, smakuje dobrze, więc co za różnica. A co do osłonek no cóż, mieszkam w uk a tutaj trudno o takie osłonki. 100 -120 mm graniczy z cudem żeby takie dostać niestety.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczami też się je :) . Następnym razem spróbuj zrobić metodą Szczepana ze strony głównej to będziesz mógł bardziej wyrównać kolor.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz chodzi Ci o tą częśc przepisu?  "Mięso ugniatamy w naczyniach aby usunąć powietrze, przykrywamy ściereczkami i pozostawiamy w pomieszczeniu o temp. pokojowej na ok. 3 godz. (można od razu do lodówki) gdyż wtedy osiągniemy najlepszy efekt działania saletry (piękny kolorek mięska)." 

Edytowane przez endriu1988
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie pozostaje nic innego jak wypróbować następnym razem.
 

 

:thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.