Skocz do zawartości

Kiełbasa drobiowo wieprzowa


jacekw21

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-78445400-1546949362_thumb.jpgpost-72431-0-21048600-1546949368_thumb.jpgpost-72431-0-96060300-1546949373_thumb.jpg

 
SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
Rozdrabnianie maszynka nr.8
-szynka 1 kg / 10 mm
-boczek 2 kg /8 mm
-piersi z kurczaka 2 kg /krojone w kostkę 2 cm
 
Przyprawy
-peklo sól 17-18 g/kg
-pieprz czarny 1 g /kg
-pieprz czarny młotkowany z kolendrą 2 g/kg (gotowa mieszanka)
-gałka muszkatołowa 0,5 g /kg
-czosnek wyciśnięty przez praskę 8 g/kg
-woda 100 ml do wieprzowiny dodana podczas wyrabiania
-woda 100 ml do drobiu dodana podczas wyrabiania
-100 ml dodana po 2 godz.
 
Wykonanie
Mięso wieprzowe tniemy w  kawałki 4 x 4 cm  i peklujemy. Mięso drobiowe tniemy w kostkę 2 x 2 cm i peklujemy czas peklowania 48 godz. Gdy peklowanie dobiegnie końca należy wieprzowinę zmielić i wymieszać dodając 100 ml wody. Następnie wyrabiamy mięso drobiowe dodając 100 ml wody .Teraz łączymy oba mięsa dajemy przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Mięso wkładamy do lodówki na 2-3 godz.w celu wyrównania się smaków. Po tym czasie mięso jeszcze raz wyrabiamy dodając 100 ml. wody. Napełniamy jelita dość ściśle i odwieszamy kiełbasę najlepiej w chodne przewiewne miejsce na  2 godz.
 
Osuszanie w wędzarni 
- temp 35-40 stopni bez dymu do momentu aż kiełbaska będzie całkowicie sucha.
 
Wędzenie
2,5-3 godz. w temp 50-60 stopni
 
Parzenie
woda 75-80 stopni i do uzyskania temperatury w środku kiełbasy 72 stopnie
Wyjmujemy z gorącej wody i topimy na 5 min w zimnej wodzie gdy wystygnie chowamy do lodówki.
 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.