jacekw21 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Stycznia 2019 SUROWIEC I ROZDRABNIANIERozdrabnianie maszynka nr.8-szynka 1 kg / 10 mm-boczek 2 kg /8 mm-piersi z kurczaka 2 kg /krojone w kostkę 2 cm Przyprawy-peklo sól 17-18 g/kg-pieprz czarny 1 g /kg-pieprz czarny młotkowany z kolendrą 2 g/kg (gotowa mieszanka)-gałka muszkatołowa 0,5 g /kg-czosnek wyciśnięty przez praskę 8 g/kg-woda 100 ml do wieprzowiny dodana podczas wyrabiania-woda 100 ml do drobiu dodana podczas wyrabiania-100 ml dodana po 2 godz. WykonanieMięso wieprzowe tniemy w kawałki 4 x 4 cm i peklujemy. Mięso drobiowe tniemy w kostkę 2 x 2 cm i peklujemy czas peklowania 48 godz. Gdy peklowanie dobiegnie końca należy wieprzowinę zmielić i wymieszać dodając 100 ml wody. Następnie wyrabiamy mięso drobiowe dodając 100 ml wody .Teraz łączymy oba mięsa dajemy przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Mięso wkładamy do lodówki na 2-3 godz.w celu wyrównania się smaków. Po tym czasie mięso jeszcze raz wyrabiamy dodając 100 ml. wody. Napełniamy jelita dość ściśle i odwieszamy kiełbasę najlepiej w chodne przewiewne miejsce na 2 godz. Osuszanie w wędzarni - temp 35-40 stopni bez dymu do momentu aż kiełbaska będzie całkowicie sucha. Wędzenie2,5-3 godz. w temp 50-60 stopni Parzeniewoda 75-80 stopni i do uzyskania temperatury w środku kiełbasy 72 stopnieWyjmujemy z gorącej wody i topimy na 5 min w zimnej wodzie gdy wystygnie chowamy do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.