Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kaszankę zrobiłam

kaszanka podroby krew kasza

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 09 sty 2019 - 23:48

I znowu wg zasady...muszę, inaczej się uduszę.

Nic na to nie poradzę, że jak coś mi się chce,

to teraz, natychmiast, dzisiaj, już  :D

 

Dałam co miałam w zamrażarce.

Do wyboru miałam kasze - wybrałam tym razem jęczmienną.

Pierwszy i ostatni raz. Kaszanka dobra ale wolę gryczaną.

 

850 g dudki

350 g skórki

470 g wątróbka drobiowa krojona w kosteczkę

740 g podgardle 

  1 kg kasza jęczmienna średnia

 2,2 l rosół do ugotowania kaszy

150 g hemoglobina + 1l wody

 

sól 18g/kg

pieprz 2g/kg

majeranek 2g/kg

ziele 0,5 g/kg

cebula 3 szt do całości

 

49654053_426284717907907_251170975960268

 

49742656_2221523761431867_57443699291932

 

 

Podpatrzyłam gdzieś, nie pamiętam czy tutaj na forum,czy na fb

sposób skręcania pętek w takie sprytne wiązki.

Jelita zawiązane tylko na początku i na końcu,

reszta odkręcana i zawijana w taki pęczek.

49723944_2170738552938841_45356782785428

 

50094203_404695590270814_799832684295828

 

 

 

 



#2 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5326 postów

Napisano 10 sty 2019 - 00:11

Do wyboru miałam kasze - wybrałam tym razem jęczmienną. Pierwszy i ostatni raz. Kaszanka dobra ale wolę gryczaną.

 

No widzisz  a u mnie gryczana "gryzie" w zęby wszystkich :laugh:



#3 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 10 sty 2019 - 00:30

No widzisz  a u mnie gryczana "gryzie" w zęby wszystkich

 

Olgo bo może paloną dawałaś.

Gryczana, nie palona (oczywiście moim zdaniem)

mniej ''gryzie'' niż jęczmienna  :)



#4 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5326 postów

Napisano 10 sty 2019 - 00:58

Nie, nie dawałam białą  -niepaloną  , palona to w ogóle nie "wchodzi" w grę  .



#5 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5375 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 10 sty 2019 - 03:12

Smaki są jak widać różne, i dobrze. W mojej rodzince mamy podobnie, sama jęczmienna totalnie niezjadliwa, jeżeli już, to co najwyżej pół na pół z gryczaną, ale najlepiej tylko sama gryczana, zarówno niepalona jak i palona oraz mieszana, ponieważ palona daje ten specyficzny wspaniały smaczek o który chodzi :D .



#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11596 postów

Napisano 10 sty 2019 - 07:37

Słonko nie obraź się ,ale moim zdaniem zrobiłaś produkt kaszankopodobny.Brak mi w Twoim wyrobie podstawowego składnika czyli mięsa z głów wp.



#7 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3456 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 10 sty 2019 - 08:49

Słonko

 

produkt kaszankopodobny.Brak mi w Twoim wyrobie podstawowego składnika czyli mięsa z głów wp.

 

I tu się z Panem Redaktorem zgadzam .

 

Kasze proponuję mieszać "fifty fifty " czyli pół na pół , a nawet z jaglaną .

 

Ps. A co wchodziło w skład tych dudów - mam nadzieję że płucka , a nie pożal się Boże pRezydent i ten od  sOlidarności ? 


Użytkownik Henio edytował ten post 10 sty 2019 - 08:53


#8 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • **VIP**
  • 2910 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 10 sty 2019 - 08:53

wchodziło w skład tych dudów

Heniu . Miech piszczałki i przystojny Szkot :D w spódnicy  :devil: . Tak że dla facetów ta wersja  nie bardzo


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 10 sty 2019 - 09:07


#9 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5774 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 10 sty 2019 - 11:10

@arkadiusz, A ja mam pytanie zeby zrobic taka a'la kaszanke to jak bym dala golonke zamiast glowizny , bo zazwyczaj jak mam jedno to nie mam drugiego , o plucach nawet nie mam co myslec ..chyba ze kupie w zoologicznym :)



#10 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5375 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 10 sty 2019 - 11:24

Electro, możesz dać co zechcesz, ale tu chodzi o smaczek, to tak jak by robić salceson bez świńskiego łba, można ? No można, bo receptur są tysiące, tylko jak ktoś jest fanem prawdziwego "cwaniaka", to niestety, bez łba to już nie ten smak :D , ale wszystko zależy od tego co komu smakuje, to tak samo jak z kaszą której będziesz używać  :D .



#11 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5774 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 10 sty 2019 - 11:32

Sverige , ja jakos kaszankowa nie jestem ale chcialam tacie zrobic ..tylko ze on ma dziwny gust i kaszanke lubi tylko i wylacznie gryczana i na zimno :D​ 



#12 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5375 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 10 sty 2019 - 11:38

Electro u mnie też głównie gryczana, o czym pisałem wcześniej, poparz na poprzednie posty, a dobór mięska, ze skwarkami i cebulką, czy bez, z krwią, czy "biała", to już wszystko kwestia waszego indywidualnego smaku, co kto lubi :D ?



#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11596 postów

Napisano 10 sty 2019 - 11:41

Golonkę możesz dodać,ale czy zastąpi głowy to wątpię  Bez płuc to kiepska kaszanka będzie.Płuca nadają kaszance soczystości .Mogą być wołowe,cielęce,z renifera,łosia ,dzika, sarny,jelenia


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 10 sty 2019 - 11:45


#14 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5375 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 10 sty 2019 - 11:57

http://akunadaga.com.../vad-r-kaszanka

 

Electro, musisz zrobić zakup tam gdzie wcześniej pisałaś, tylko sobie "dudki" namoczysz i masz gotowe :D .

20568-contentimage-2.jpeg

Lunga. Torkad lunga blir läckert hundgodis, luftiga bitar nästan som marshmallows. Lyckade skott sitter ofta i lungtrakten, så det är inte så ofta lungorna är så hela att de går att ta tillvara på. Men om ­lungorna är oskadade blir de perfekt hundmat.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 10 sty 2019 - 12:15


#15 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5375 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 10 sty 2019 - 12:30

http://akunadaga.com.../vad-r-kaszanka

 

https://vetzoo.se/be...tesser-notlunga

 

Electro, musisz zrobić zakup tam gdzie wcześniej pisałaś, tylko sobie "dudki" namoczysz i masz gotowe :D .

20568-contentimage-2.jpeg

Lunga. Torkad lunga blir läckert hundgodis, luftiga bitar nästan som marshmallows. Lyckade skott sitter ofta i lungtrakten, så det är inte så ofta lungorna är så hela att de går att ta tillvara på. Men om ­lungorna är oskadade blir de perfekt hundmat.



#16 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 10 sty 2019 - 13:25

Słonko nie obraź się ,ale moim zdaniem zrobiłaś produkt kaszankopodobny.Brak mi w Twoim wyrobie podstawowego składnika czyli mięsa z głów wp.

 

Arkadiusz, nie obrażam się bo nie ma o co :D

Niech będzie a'la kaszanka, jak zwał tak zwał.

O głowiźnie nawet nie pomyślałam, oczywiście nie miałam,

chociaż przepis ze strony głównej znam https://wedlinydomow...u-pod-poznaniem

Zrobiłam z tego co ''ukopałam'' w zamrażarce  :)


[Dodano: 10 sty 2019 - 13:21]

Smaki są jak widać różne, i dobrze. W mojej rodzince mamy podobnie, sama jęczmienna totalnie niezjadliwa, jeżeli już, to co najwyżej pół na pół z gryczaną, ale najlepiej tylko sama gryczana, zarówno niepalona jak i palona oraz mieszana, ponieważ palona daje ten specyficzny wspaniały smaczek o który chodzi :D .

 

Zgadzam się z Tobą co do różnych smaków.

Nawet my sami odczuwamy smak każdego dnia inaczej.

Wczoraj, na ciepło, kaszanka nie powaliła mnie na kolana.

Dzisiaj, odsmażona na patelni, zachwyciła  :D

Nawet córka, nie jedząca do tej pory kaszanki ją zjadła i poprosiła o dokładkę.

Uważam to za swój sukces kulinarny.

 

Szczęśliwie wyczytałam, że kaszanka powinna być tłusta na tyle,

aby można ja odsmażyć na jej własnym tłuszczu. Ta taka właśnie jest :D

Potwierdziła się zasada, że tłuszcz jest nośnikiem smaku,

moje dziecię poczuło smak, nie wyczuło tłuszczu  :laugh:  :laugh:  :D  :D

 

Co do kaszy jęczmiennej to dzisiaj zmieniam zdanie, Jest super.

Następnym razem zrobię kolejną wersję, kasze pomieszam 


[Dodano: 10 sty 2019 - 13:25]

A co wchodziło w skład tych dudów - mam nadzieję że płucka
 

 

Heniu, dobrze kombinujesz, same płucka :D

U mnie na płucka  mówi się dudki, często też ''lekkie''


Użytkownik Alinka edytował ten post 10 sty 2019 - 13:22


#17 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5375 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 10 sty 2019 - 13:29

Dudki to nazwa stara jak świat, są regiony gdzie inaczej nigdy się na płucka nie mówiło, to zawsze były "dudki" albo "dudy", i np. barszcz biały, czy żurek  na "dudkach", to jest, ech, rozmarzyłem się :D .



#18 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5774 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 10 sty 2019 - 13:32

Z tymi dudkami to moze popytam gdzies u jakiegos Turka moze dostane wolowe lub jakies inne a jak nie to zapytam czy moze gdzies sprzedaja na hali albo sa do zamowienia trzeba bedzieposzukac ...a tych suszonych przeciez od pyska smakolykow psu  nie bede zabierac :tongue: ...chociaz ja dzis podzielilam si ewolowinka na tatara z nim :)



#19 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 10 sty 2019 - 13:39

możesz dać co zechcesz, ale tu chodzi o smaczek, to tak jak by robić salceson bez świńskiego łba,
 

 

No właśnie ten smaczek.

Nie pamiętam abym kiedykolwiek jadła kaszanę z głowizną.

Szła ona do salcesonu. Zawsze i wciąż.

Ojciec dwa razy w roku zabijał świnię lub wedle potrzeby

i zawsze do kaszanki szło to, co nie znalazło zastosowania gdzie indziej.


[Dodano: 10 sty 2019 - 13:39]

Dudki to nazwa stara jak świat, są regiony gdzie inaczej nigdy się na płucka nie mówiło, to zawsze były "dudki" albo "dudy", i np. barszcz biały, czy żurek  na "dudkach", to jest, ech, rozmarzyłem się :D .

 

A pierogi? Zapomniałeś jak smakują?

Toż to mistrzostwo świata :D

Kurcze, ślinotoku dostałam na samo wspomnienie :laugh:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5375 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 10 sty 2019 - 13:43

Każdy robił tak jak uważał, kiedyś chodziło głownie o koszty Alinko, i tak jest zresztą do dziś, mnie głównie o smak chodzi :D.

https://gotujmy.pl/z...ykul,19717.html

 

Nie Alinko, takie pierogi na dudkach jak robiła moja mama śp. to są rzeczy których się nie zapomina :D .


Użytkownik sverige2 edytował ten post 10 sty 2019 - 13:58






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kaszanka, podroby, krew, kasza

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych