Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kaszankę zrobiłam

kaszanka podroby krew kasza

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#21 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1519 postów

Napisano 10 sty 2019 - 14:12

A pierogi? Zapomniałeś jak smakują?

O to to. Pierogi z płuckami, pyszota. :D



#22 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7046 postów

Napisano 10 sty 2019 - 15:59

O to to
I z cebulką i skwarkami i dpa rośnie jak na drożdżach :facepalm: - bo takich to raczej mało się nie zje :facepalm: :blush:  

#23 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5097 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 10 sty 2019 - 16:22

Ojjj, co racja to racja, takich to mało na pewno nie :D .

 

shutterstock_314046275.jpg



#24 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3372 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 10 sty 2019 - 23:41

Jak już o potrawach z płucek to ''gulasz" na ciepło . Kiedyś za małolata fuj , obecnie jak dojrzałem rarytas . 



#25 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5097 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 11 sty 2019 - 08:17

Masz rację Heniu, a w szkolnej stołówce królował każdego tygodnia,  ale np. ja zawsze lubiłem, i lubię do dziś ten rarytas w różnych postaciach i potrawach :D .



#26 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1956 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 11 sty 2019 - 10:22

Gulasz z płucek swego czasu podawano na dworcu we Wrocku smacznisty był a do tego na moją kieszeń.



#27 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 sty 2019 - 11:35

Ja nigdy nie jadalam na szkolnej stolowce , ale barszcz na dudkach jaki jadlam w Swieradowie pamietam do dzis a bylo to zapewne ze 40 lat temu :)



#28 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5097 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 11 sty 2019 - 11:48

Za moich dziecięcych lat obiad w stołówce kosztował 2 zł. (zupa i drugie danie), i prawie wszystkie dzieci jadły. Na dużej przerwie ustawiała się długa kolejka do szkolnej kuchni przy której były sale jadalne, wszystko było świeże i gotowane codziennie na miejscu, w szkole, szefową kuchni była małżonka pana dyrektora, lecz gotowała wspaniale, i każdy bardzo sobie chwalił tą szkolną stołówkę którą wspominam do dziś. Takie to były fajne czasy i smakowite jedzonko :D .



#29 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 11 sty 2019 - 11:56

U mnie na płucka  mówi się dudki, często też ''lekkie''

 

 

Dobrze ze wyjaśniliście co to są te dudki, bo ja myślałem ze ta kaszanka to bardziej "drobiowa" jest  :laugh:

Załączone pliki

  • Załączony plik  dudki.jpg   59,11 KB   5 Ilość pobrań


#30 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3372 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 11 sty 2019 - 12:33

Dobrze ze wyjaśniliście

 

"Błysnąłeś " jak "cwaj kilo kartofel " w "Curichu" na strychu naturliś :facepalm:  



#31 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 11 sty 2019 - 16:17

Wiesz Henio, są takie miejsca na świecie gdzie płucka to płucka, a dutki to ptaki, ale widocznie u Ciebie jest inaczej

Nie każdy musi znać wszystkie gwary i dialekty



#32 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1009 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 11 sty 2019 - 18:32

Fajny żużel, ja osobiście wolę z kaszą gryczaną.

#33 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 86 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 11 sty 2019 - 18:36

Ja nigdy nie jadalam na szkolnej stolowce

Od kilku ładnych lat jadam obiady w bursie dla dzieci niepełnosprawnych intelektualnie.  Niecałe 10 zł za obiad, obsługa to trzy kelnerki, zupa w wazie, jak ktoś chce to przyniosą chleb, sztućce, serwetki - pełen wypas. Dzisiaj nie byłem, bo nie lubię pierogów leniwych. To tak na marginesie a teraz pytanie.

Czy można kaszankę wekować? Kiedyś, jak można było w sklepie kupić krew, to robiłem kaszankę i wekowałem. Nigdy nie robiłem z hemoglobiny - może czas spróbować.



#34 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3372 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 11 sty 2019 - 18:48

Czy można kaszankę wekować? Kiedyś, jak można było w sklepie kupić krew, to robiłem kaszankę i wekowałem. Nigdy nie robiłem z hemoglobiny - może czas spróbować.

 

Oczywiście że można wekować . Co do hemoglobiny to jak się nie ma dostępu do krwi to jest wygoda , ale jak dla mnie smak ze świeżej krwi jest lepszy .



#35 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7046 postów

Napisano 11 sty 2019 - 18:51

smak ze świeżej krwi

:facepalm: jak możesz...….Ty WILK MORSKI - przecie wilki suchej karmy nie dostają :D  :D tylko świerzynkę  i Czerwone Kapturki :facepalm:


Użytkownik Muski edytował ten post 11 sty 2019 - 18:52


#36 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 11 sty 2019 - 19:08

Czy można kaszankę wekować?

 

Zawsze tak robie.Wekuję to co zostaje w nadziewarce.

Jeśli przeprowadzisz trzykrotną pasteryzację

i dobrze schłodzisz po ostatnim gotowaniu,

może stać długo, nawet poza lodówką



#37 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 11 sty 2019 - 21:41

Dobrze ze wyjaśniliście co to są te dudki, bo ja myślałem ze ta kaszanka to bardziej "drobiowa" jest 

 

TOSHIBA normalnie padłam :laugh:  :laugh:  :D  :facepalm:  :frantics:

Dawno się tak serdecznie nie uśmiałam.

Pozdrawiam Cię serdecznie :hug:  :hug:  



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#38 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1519 postów

Napisano 12 sty 2019 - 11:44

Zawsze tak robie.Wekuję to co zostaje w nadziewarce.

Ja, jak robię kaszankę, to celowo część farszu daję do słoików i pasteryzuję. Wychodzi naprawdę świetna rzecz. Idealna na patelnie z cebulką. :D







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kaszanka, podroby, krew, kasza

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych