Jump to content
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Recommended Posts

Ja nigdy nie jadalam na szkolnej stolowce , ale barszcz na dudkach jaki jadlam w Swieradowie pamietam do dzis a bylo to zapewne ze 40 lat temu :)

Za moich dziecięcych lat obiad w stołówce kosztował 2 zł. (zupa i drugie danie), i prawie wszystkie dzieci jadły. Na dużej przerwie ustawiała się długa kolejka do szkolnej kuchni przy której były sale jadalne, wszystko było świeże i gotowane codziennie na miejscu, w szkole, szefową kuchni była małżonka pana dyrektora, lecz gotowała wspaniale, i każdy bardzo sobie chwalił tą szkolną stołówkę którą wspominam do dziś. Takie to były fajne czasy i smakowite jedzonko :D .

U mnie na płucka  mówi się dudki, często też ''lekkie''

Dobrze ze wyjaśniliście co to są te dudki, bo ja myślałem ze ta kaszanka to bardziej "drobiowa" jest  :laugh:

post-40314-0-48528500-1547204206_thumb.jpg

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Wiesz Henio, są takie miejsca na świecie gdzie płucka to płucka, a dutki to ptaki, ale widocznie u Ciebie jest inaczej

Nie każdy musi znać wszystkie gwary i dialekty

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Ja nigdy nie jadalam na szkolnej stolowce

Od kilku ładnych lat jadam obiady w bursie dla dzieci niepełnosprawnych intelektualnie.  Niecałe 10 zł za obiad, obsługa to trzy kelnerki, zupa w wazie, jak ktoś chce to przyniosą chleb, sztućce, serwetki - pełen wypas. Dzisiaj nie byłem, bo nie lubię pierogów leniwych. To tak na marginesie a teraz pytanie.

Czy można kaszankę wekować? Kiedyś, jak można było w sklepie kupić krew, to robiłem kaszankę i wekowałem. Nigdy nie robiłem z hemoglobiny - może czas spróbować.

Czy można kaszankę wekować? Kiedyś, jak można było w sklepie kupić krew, to robiłem kaszankę i wekowałem. Nigdy nie robiłem z hemoglobiny - może czas spróbować.

Oczywiście że można wekować . Co do hemoglobiny to jak się nie ma dostępu do krwi to jest wygoda , ale jak dla mnie smak ze świeżej krwi jest lepszy .

smak ze świeżej krwi

:facepalm: jak możesz...….Ty WILK MORSKI - przecie wilki suchej karmy nie dostają :D  :D tylko świerzynkę  i Czerwone Kapturki :facepalm:

Edited by Muski

Muskie - to ryba 🙃

Czy można kaszankę wekować?

Zawsze tak robie.Wekuję to co zostaje w nadziewarce.

Jeśli przeprowadzisz trzykrotną pasteryzację

i dobrze schłodzisz po ostatnim gotowaniu,

może stać długo, nawet poza lodówką

Dobrze ze wyjaśniliście co to są te dudki, bo ja myślałem ze ta kaszanka to bardziej "drobiowa" jest 

TOSHIBA normalnie padłam :laugh:  :laugh:  :D  :facepalm:  :frantics:

Dawno się tak serdecznie nie uśmiałam.

Pozdrawiam Cię serdecznie :hug:  :hug:  

Zawsze tak robie.Wekuję to co zostaje w nadziewarce.

Ja, jak robię kaszankę, to celowo część farszu daję do słoików i pasteryzuję. Wychodzi naprawdę świetna rzecz. Idealna na patelnie z cebulką. :D