Skocz do zawartości

Kaszankę zrobiłam


Alinka

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nigdy nie jadalam na szkolnej stolowce , ale barszcz na dudkach jaki jadlam w Swieradowie pamietam do dzis a bylo to zapewne ze 40 lat temu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za moich dziecięcych lat obiad w stołówce kosztował 2 zł. (zupa i drugie danie), i prawie wszystkie dzieci jadły. Na dużej przerwie ustawiała się długa kolejka do szkolnej kuchni przy której były sale jadalne, wszystko było świeże i gotowane codziennie na miejscu, w szkole, szefową kuchni była małżonka pana dyrektora, lecz gotowała wspaniale, i każdy bardzo sobie chwalił tą szkolną stołówkę którą wspominam do dziś. Takie to były fajne czasy i smakowite jedzonko :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie na płucka  mówi się dudki, często też ''lekkie''

 

 

Dobrze ze wyjaśniliście co to są te dudki, bo ja myślałem ze ta kaszanka to bardziej "drobiowa" jest  :laugh:

post-40314-0-48528500-1547204206_thumb.jpg

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz Henio, są takie miejsca na świecie gdzie płucka to płucka, a dutki to ptaki, ale widocznie u Ciebie jest inaczej

Nie każdy musi znać wszystkie gwary i dialekty

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja nigdy nie jadalam na szkolnej stolowce

Od kilku ładnych lat jadam obiady w bursie dla dzieci niepełnosprawnych intelektualnie.  Niecałe 10 zł za obiad, obsługa to trzy kelnerki, zupa w wazie, jak ktoś chce to przyniosą chleb, sztućce, serwetki - pełen wypas. Dzisiaj nie byłem, bo nie lubię pierogów leniwych. To tak na marginesie a teraz pytanie.

Czy można kaszankę wekować? Kiedyś, jak można było w sklepie kupić krew, to robiłem kaszankę i wekowałem. Nigdy nie robiłem z hemoglobiny - może czas spróbować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy można kaszankę wekować? Kiedyś, jak można było w sklepie kupić krew, to robiłem kaszankę i wekowałem. Nigdy nie robiłem z hemoglobiny - może czas spróbować.

 

Oczywiście że można wekować . Co do hemoglobiny to jak się nie ma dostępu do krwi to jest wygoda , ale jak dla mnie smak ze świeżej krwi jest lepszy .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

smak ze świeżej krwi

:facepalm: jak możesz...….Ty WILK MORSKI - przecie wilki suchej karmy nie dostają :D  :D tylko świerzynkę  i Czerwone Kapturki :facepalm:

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zawsze tak robie.Wekuję to co zostaje w nadziewarce.

Ja, jak robię kaszankę, to celowo część farszu daję do słoików i pasteryzuję. Wychodzi naprawdę świetna rzecz. Idealna na patelnie z cebulką. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.