Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa boczkowa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 216 postów
  • MiejscowośćHajnówka

Napisano 10 sty 2019 - 17:52

Załączony plik  2.JPG   68,77 KB   16 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00057.JPG   72,35 KB   17 Ilość pobrań
 
SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
-boczek bez skóry 4 kg /  krojony w kostkę 3 cm
-1 szt. golonka tylna / 2,5 mm
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 19-20 g/kg
-czosnek świeży 6 g/kg
-gorczyca mielona biała 2 g/kg
-pieprz biały 2 g/kg
-pieprz czarny 1 g/ kg
-gałka muszkatołowa 0,5 /kg
-ziele angielskie 0,5 g/kg
-woda 300 ml  boczku + 100 ml do golonki
-osłonki białkowe rozmiar 55-65 fi
 
WYKONANIE
Kupione mięso kroimy i peklujemy czas 48 godz. w temperaturze 4-6 st. Boczek kroimy docelowo w kostkę 3 cm. Golonkę w kostkę do peklowania. Po tym czasie boczek troszkę uplastyczniamy ja robiłem to tłuczkiem do schabowych. Teraz do boczku dodajemy wodę i wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Golonkę mielimy dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości, łączymy oba mięsa i bardzo dokładnie mieszamy aż mięso będzie się dobrze kleić. Napełniamy osłonki i odstawiamy do osadzenia na 12 godz, w chłodnym pomieszczeniu.  U mnie kiełbaska wisiała w lodówce w temp 8 stopni. Po tym czasie wyjmuje z lodówki i wieszamy w pokojowej temp. na dwie godz. Wycieramy ręcznikiem papierowym i wkładamy do wędzarni i osuszamy w wędzarni w temp. 35-40 st. około 60 min .Teraz możemy zacząć wędzić. Wędzenie ma trwać 4 h w temp. 55-60 st. Po wędzeniu odparzamy w temp. 75 st do uzyskania w batonie 70 st.
SMACZNEGO.


#2 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 266 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 10 sty 2019 - 22:39

Czy ten przepis ma źródło w jakichś recepturach branżowych? Skąd taki pomysł na kiełbasę? Boczek wędzony lubię bardzo, więc kusi mnie żeby spróbować tej kiełbasy. Czy więcej osób ją robiło?

#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10793 postów

Napisano 11 sty 2019 - 07:28

Czy ten przepis ma źródło w jakichś recepturach branżowych? Skąd taki pomysł na kiełbasę? Boczek wędzony lubię bardzo, więc kusi mnie żeby spróbować tej kiełbasy. Czy więcej osób ją robiło?

Ma.Oryginał 16-stka str. 239 ,ale to zupełnie inny wyrób.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 11 sty 2019 - 07:32


#4 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 216 postów
  • MiejscowośćHajnówka

Napisano 11 sty 2019 - 09:42

Czy ten przepis ma źródło w jakichś recepturach branżowych? Skąd taki pomysł na kiełbasę?

Teraz dzięki Arkowi wiem że ktoś wcześniej coś takiego wymyślił muszę zajrzeć zobaczyć jak to w 16 wygląda taka kiełbaska . Robiłem jeszcze zapodam dziś kiełbasę z boczku o nazwie boczek masowany .Różnica jest w rozdrabnianiu i przyprawach jak dobrze pamiętam .A sam pomysł po prostu pomysłów mam zawsze kilka  i niektóre realizuje nie kopiuje przepisów branżowych w zasadzie tam nie zaglądam .



#5 Dafman

Dafman

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćTrójmiasto

Napisano 11 sty 2019 - 11:50

Bardzo ładnie wygląda. Muszę wypróbować.

Użytkownik Dafman edytował ten post 11 sty 2019 - 11:50


#6 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 266 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 11 sty 2019 - 12:02

Czy ten przepis ma źródło w jakichś recepturach branżowych? Skąd taki pomysł na kiełbasę?

Teraz dzięki Arkowi wiem że ktoś wcześniej coś takiego wymyślił muszę zajrzeć zobaczyć jak to w 16 wygląda taka kiełbaska . Robiłem jeszcze zapodam dziś kiełbasę z boczku o nazwie boczek masowany .Różnica jest w rozdrabnianiu i przyprawach jak dobrze pamiętam .A sam pomysł po prostu pomysłów mam zawsze kilka  i niektóre realizuje nie kopiuje przepisów branżowych w zasadzie tam nie zaglądam .

Boczkowa z 16 to tylko z nazwy zgadza się z Twoim przepisem. To całkiem coś innego. Pytanie jak ta Twoja smakuje?

#7 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 216 postów
  • MiejscowośćHajnówka

Napisano 11 sty 2019 - 12:09

Boczkowa z 16 to tylko z nazwy zgadza się z Twoim przepisem. To całkiem coś innego. Pytanie jak ta Twoja smakuje?

Jak smakuje tak jak w życiu jednemu smakuje drugiemu nie. Mi osobiście może być ale dupy nie urywa a dla kumpla robiłem trzy razy bo ją uwielbia .Ja natomiast nie wiem jak smakuje ta z 16 no i raczej nie spróbuje  ;)  



#8 marino166

marino166

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • MiejscowośćPacanów

Napisano 29 sty 2019 - 12:43

Ja już robiłem tą kiełbasę, wszyscy moi znajomi byli zachwyceni jej wilgotnością (zwłaszcza moja teściowa i moja mama). Jest bardzo czosnkowa, następnym razem dodam więcej pieprzu, to będzie bardziej wyrazista.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#9 zorro

zorro

    Użytkownik

  • Zbanowani
  • 58 postów
  • MiejscowośćKonin

Napisano 29 sty 2019 - 15:50

zgodzę się wjęcej pieprzu i jest ok.     


Użytkownik EAnna edytował ten post 29 sty 2019 - 16:11





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych