jacekw21 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Stycznia 2019 SUROWIEC-boczek bez skóry w miarę chudy 5 kg-podgardle bez skóry najlepiej z przyrostem mięsnym 1,5 kgPRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól do boczku 19-20 g/kg-czosnek dobrej jakości zgnieciony przez praskę 6 g/kg-gorczyca biała mielona 1,5 g/kg-pieprz czarny mielony 1,5 g/kg-pieprz ziołowy 1,5 g/kg-woda 300 mil. dodana podczas wyrabiania masy mięsnej z przyprawami-osłonka białkowa fi 55-65-sznurek wędzarniczyWYKONANIEKupiony surowiec tniemy na kawałki w kostkę około 4 cm. Peklujemy i w osobnych pojemnikach boczek i podgardle. Czas peklowania 48 godzin. Następnie rozdrabniamy na sitkach boczek na szarpaku, a podgardle na 10 mm. Rozdrabnianie odbywało się na maszynce nr 8. Teraz przyprawiamy dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości. Po tym czasie napychamy osłonki i wieszamy w chłodnym miejscu na 8-10 godzin. U mnie wisiała w lodówce.Teraz przekładamy w temp. pokojową na 2 godz.Wycieramy ręcznikiem papierowym.OSUSZANIEW wędzarni przy szybkim ruchu powietrza bez dymu czas 45 min w temperaturze 40 stopni.Powierzchnia batona ma być sucha i ciepła .WĘDZENIECzas 4-4,5 godziny w temperaturze 50-55 stopniPARZENIEWoda 75-80 stopni do temperatury w batonie 70 stopni STUDZENIETopimy w zimnej wodzie na około 5-10 min. Dalsze studzenie odbywa się wlodówce czas 8-10 godzin .Wyrób polecam jest bardzo smaczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) Nie rozpada się przy krojeniu ? . Przy tym składzie to raczej bym szedł w metkę łososiową lub coś a'la metka , zastąpił podgardle wołowiną , lub nie albo zrezygnował z niego . Bo jakoś mi nie "pasi" taka kiełbasa . Ale fakt nie jadłem wiec trudno autorytatywnie się wypowiadać , mi nie "pasi" a dla innych to może być rarytas. Edytowane 11 Stycznia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Stycznia 2019 a dla innych to może być rarytas. Jak widać na załączonym obrazku nie rozpada się trzyma się nawet na cienkich plasterkach no i faktycznie kilku osobom stała się ta kiełbaska rarytasem i co miesiąc jestem pytany czy przypadkiem nie robię tej kiełbasy, mi osobiście smakuje ale żebym musiał ją robić co miesiąc to nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Wyrób polecam jest bardzo smaczny. Super wygląda , tłuściutka .. . Zrobię dla sprawdzenia . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Mnie się też kiełbaska podoba, ale ja tłustolubny jestem , chudych kiełbas nie lubię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Mnie się też kiełbaska podoba, ale ja tłustolubny jestem ja też wolę jak jest tłuszczyk [Dodano: 11 sty 2019 - 17:21] Wyrób polecam jest bardzo smaczny. Super wygląda , tłuściutka .. . Zrobię dla sprawdzenia . Jeśli lubisz tłuściejsze to na pewno będzie Ci smakowała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Jeśli lubisz tłuściejsze to na pewno będzie Ci smakowała . Ja na tłuszczu wychowany . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Ja na tłuszczu wychowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Jak widać na załączonym obrazku nie rozpada się trzyma się nawet na cienkich plasterkach no i faktycznie kilku osobom stała się ta kiełbaska rarytasem Zupełnie niedawno zrobiłam spontanicznie kiełbasę z tłuściejszych okrawków z formowania boczków.Zaskoczyła mnie tym, że się nie rozpada i wspaniałym swym smakiem.Dosyć przypadkowo, ale zastosowałam przyprawy takie, jak w Twoim, powyższym przepisie.Tylko zamiast pieprzu ziołowego poszedł biały. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) A czemu Wy tak się dziwicie ,że się nie rozpada.Dzisiejsze boczki to takie chude ,że klasyfikują się jako IIa wp.Więcej chudego niż tłuszczu.Po to jest tam jeszcze dodatek podgardla bo mało tłusta by była. Edytowane 11 Stycznia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Stycznia 2019 A czemu Wy tak się dziwicie ,że się nie rozpada.Dzisiejsze boczki to takie chude ,że klasyfikują się jako IIa wp.Więcej chudego niż tłuszczu.Po to jest tam jeszcze dodatek podgardla bo mało tłusta by była.Dokładnie tak jak mówisz i dodam jeszcze że bardzo lubię podgardle i pachwinę i czasem dodaję do kiełbas ponadto robię pachwinę i podgardle wędzone jakoś ten smaczek mi pasuje [Dodano: 11 sty 2019 - 23:30] i wspaniałym swym smakiem To fakt jest smaczna przeważnie robię ja na prośbę kolegi chyba uzależnił się od niej i wtedy zawsze sobie robię ze dwie pałki więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.