Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Proszę o radę...co zrobić z tej wołowiny

ligawa polędwica wołowa kark wołowy szynka wołowa

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 11 sty 2019 - 22:14

Kochani !

Udało mi się dzisiaj kupić piękną młodziutką wołowinkę

z jednorocznej sztuki.

Poradźcie proszę co z niej zrobić.

Nigdy nie robiłam żadnej wędlinki wołowej

i nie wiem jak z nią postąpić.

 

Mam piękną ligawę, dwie polędwice, od szynki.

Inne elementy przeznaczyłam na gulasz, rosół, kości na zupę.

 

 

Ligawa

49368621_275792043105997_469738250874703

 

 

Dwie polędwice...najchętniej zjadła bym na surowo :D

49263814_2269358656679520_81478377039588

 

 

Od szynki

50247512_408478679891352_830207017712667

 

49739133_999017856935446_506291011569949

 

Rosołowe

49845073_341112220060751_472007673798197



#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11243 postów

Napisano 11 sty 2019 - 22:35

Ligawa i polędwicę do dojrzewania,ale nie wiem czy masz warunki(12-14C i 80% wilgotności).Jak Ty to nazywasz od szynki na bitki

#3 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5167 postów

Napisano 11 sty 2019 - 22:51

Z jednej polędwicy to ja bym tatara zrobiła :tongue:



#4 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 sty 2019 - 22:54

z drugiej :) Filet mignon



#5 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9264 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 sty 2019 - 22:59

Z jednej polędwicy to

A z drugiej krwiste befsztyki z sosem z zielonego pieprzu na kremówce lub borowikami w śmietanie, lub....


[Dodano: 11 sty 2019 - 22:59]

Z ligawy pastrami



#6 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 11 sty 2019 - 23:10

Z ligawy pastrami

 

Aniu czy do pastrami też jest dojrzewalnia potrzebna?

Wiem że gdzieś tu chyba czytałam o pastrami ale czy znajdę? 


[Dodano: 11 sty 2019 - 23:07]

Z jednej polędwicy to ja bym tatara zrobiła :tongue:

 

Olgo ja nawet bym nic z nią nie robiła, taka soute bardzo mi smakuje.

Myślałam o jakiejś wędlince co by się nią dłużej cieszyć :D


[Dodano: 11 sty 2019 - 23:10]

.Jak Ty to nazywasz od szynki na bitki

 

Arkadiusz bo nie znam jeszcze wołowego ''nazewnictwa''.

Wędlina do chleba z niej nie wyjdzie?

Chociażby jakieś pieczyste, jedzone na zimno z pieczywem



#7 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9264 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 sty 2019 - 23:12

Tusiaczkowe pastrami:

 

https://wedlinydomow...23#entry617189 



#8 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 11 sty 2019 - 23:21

Tusiaczkowe pastrami:

 

https://wedlinydomow...23#entry617189 

 

Bardzo Ci Aniu dziękuję i mocno ściskam. :hug:



#9 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9264 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 sty 2019 - 23:29

Też je chcę wypróbować, jak tylko kupie porządną ligawę.



#10 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2827 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 12 sty 2019 - 00:26

To od "szynki" i ligawę możesz zrobić jak szynka wieprzowa peklowani wędzenie parzenia. Bo polędwicy to chyba?
szkoda. Dojrzewająca/ pastrami (pastrami nie robiłem) jest albo pracochłonne albo wymagające o czasie nie wspomnę więc wędzenie jest alternatywą A polędwica też można zapeklować i uwodzić nawet na surowo . Ale na stronie jest rowniez przepis na carpacio lubisz tatara to i carpacio powinno Ci smakować.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 12 sty 2019 - 00:34


#11 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9264 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 sty 2019 - 09:40

Alinko, kiedyś przerabiałam tylną ćwiartkę rocznego byczka.

Zobacz od tego posta: ROCZNY_BYCZEK

Niestety, nie wszystkie zdjęcia wyrobów zostały zachowane.


[Dodano: 12 sty 2019 - 09:40]

P.S. Przed chwilą uzmysłowiłam sobie, że tę wołowinkę przerabiałam prawie 11 lat temu.

Nie ma już tego gospodarstwa, nie ma pracowitej Julci, która to gospodarstwo dzielnie prowadziła, już klimaty tego gospodarczego uboju i rozbioru nie powrócą  :facepalm:

Pamiętam, że wtedy, przy ludziach, którzy przyszli po to mięso a masarz je rozbierał, zaśpiewałam "hymn wędzarniczej braci":

-" nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy /  jak masarskie rzemiosło".
Julci najbardziej podobał się fragment ;

"masarz chodzi po dziedzinie / poklepuje gospodynię"

:frantics:  :frantics:  :frantics:

Sąsiedzi zapytali wtedy Julcię, kim jest ta wesoła pani? Odpowiedziała ciepło: jak to, przecież to mama naszej Ewuni....


Użytkownik EAnna edytował ten post 12 sty 2019 - 10:26


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#12 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 12 sty 2019 - 13:35

Ligawe mozesz zrobic na podobnie jak ja robilam biff , u nas lubimy taka wedline szczegolnie ze wolowina to w moim domu stoi na 1 miejscu ,

https://wedlinydomow...zarka/?p=517691






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych