Alinka Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Kochani !Udało mi się dzisiaj kupić piękną młodziutką wołowinkęz jednorocznej sztuki.Poradźcie proszę co z niej zrobić.Nigdy nie robiłam żadnej wędlinki wołoweji nie wiem jak z nią postąpić. Mam piękną ligawę, dwie polędwice, od szynki.Inne elementy przeznaczyłam na gulasz, rosół, kości na zupę. Ligawa Dwie polędwice...najchętniej zjadła bym na surowo Od szynki Rosołowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Ligawa i polędwicę do dojrzewania,ale nie wiem czy masz warunki(12-14C i 80% wilgotności).Jak Ty to nazywasz od szynki na bitki Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Z jednej polędwicy to ja bym tatara zrobiła Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Stycznia 2019 z drugiej Filet mignon Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Z jednej polędwicy to A z drugiej krwiste befsztyki z sosem z zielonego pieprzu na kremówce lub borowikami w śmietanie, lub....[Dodano: 11 sty 2019 - 22:59]Z ligawy pastrami Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Z ligawy pastrami Aniu czy do pastrami też jest dojrzewalnia potrzebna?Wiem że gdzieś tu chyba czytałam o pastrami ale czy znajdę? [Dodano: 11 sty 2019 - 23:07]Z jednej polędwicy to ja bym tatara zrobiła Olgo ja nawet bym nic z nią nie robiła, taka soute bardzo mi smakuje.Myślałam o jakiejś wędlince co by się nią dłużej cieszyć [Dodano: 11 sty 2019 - 23:10] .Jak Ty to nazywasz od szynki na bitki Arkadiusz bo nie znam jeszcze wołowego ''nazewnictwa''.Wędlina do chleba z niej nie wyjdzie?Chociażby jakieś pieczyste, jedzone na zimno z pieczywem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Tusiaczkowe pastrami: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page-23#entry617189 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Tusiaczkowe pastrami: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page-23#entry617189 Bardzo Ci Aniu dziękuję i mocno ściskam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Też je chcę wypróbować, jak tylko kupie porządną ligawę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) To od "szynki" i ligawę możesz zrobić jak szynka wieprzowa peklowani wędzenie parzenia. Bo polędwicy to chyba? szkoda. Dojrzewająca/ pastrami (pastrami nie robiłem) jest albo pracochłonne albo wymagające o czasie nie wspomnę więc wędzenie jest alternatywą A polędwica też można zapeklować i uwodzić nawet na surowo . Ale na stronie jest rowniez przepis na carpacio lubisz tatara to i carpacio powinno Ci smakować. Edytowane 11 Stycznia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Alinko, kiedyś przerabiałam tylną ćwiartkę rocznego byczka.Zobacz od tego posta: ROCZNY_BYCZEKNiestety, nie wszystkie zdjęcia wyrobów zostały zachowane.[Dodano: 12 sty 2019 - 09:40]P.S. Przed chwilą uzmysłowiłam sobie, że tę wołowinkę przerabiałam prawie 11 lat temu.Nie ma już tego gospodarstwa, nie ma pracowitej Julci, która to gospodarstwo dzielnie prowadziła, już klimaty tego gospodarczego uboju i rozbioru nie powrócą Pamiętam, że wtedy, przy ludziach, którzy przyszli po to mięso a masarz je rozbierał, zaśpiewałam "hymn wędzarniczej braci":-" nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy / jak masarskie rzemiosło".Julci najbardziej podobał się fragment ;"masarz chodzi po dziedzinie / poklepuje gospodynię" Sąsiedzi zapytali wtedy Julcię, kim jest ta wesoła pani? Odpowiedziała ciepło: jak to, przecież to mama naszej Ewuni.... Edytowane 12 Stycznia 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Ligawe mozesz zrobic na podobnie jak ja robilam biff , u nas lubimy taka wedline szczegolnie ze wolowina to w moim domu stoi na 1 miejscu ,https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podwórkowa-wędzarka/?p=517691 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.