tubis3 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Witam Szanownych Kolegów.W ubiegłym roku, jako że sezon jabłkowy był bardzo "owocny", wykonałem swoimi siłami maszynę do produkcji moszczu z jabłek oraz prace do tłoczenia. Efekt: ponad 200 litrów soku w tzw. "lekkiej pasteryzacji" i workach typu "bag in box" Świetna sprawa, polecam wszystkim - szczególnie na jego właściwości zdrowotne. Czy ktoś próbował produkować taki sok? W jakich temperaturach go przetrzymujecie i i jak długo wam on leżakuje? Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Cześć Wydaje mi się, że bez pasteryzacji lub ubicia drożdżaków i bakterii pirosiarczynem długo nie poleży.Oczywiście mogę się mylić.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Moszcz pasteryzuje od czasów kiedy produkowałem go zawodowo dla winiarstwa - ech czasy.. Teraz domowym sposobem - własny młynek zrobiony z niewydażonej elektrycznej odśnieżarki, kosz z alledrogo, prasa w warsztacie syna. Tłoczę tak ok 100-120 przy czym czasem dorabiam jak pewnie w tym roku.Pasteryzuje w garnku 60 l i rozlewam w butelki, często przy pasteryzacji zagotuje, świat się nie zawali.Tak zapasteryzowany 6 miesięcy na luzie, dłużej nigdy ni było możliwości sprawdzić, bo "wyszedł". Nie wiem co to "lekka pasteryzacja" i jak domowym sposobem napełniasz bag in box ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Lekka pasteryzacja jest to podgrzanie soku do temperatury 72-75 stopni Celsjusza. Jeżeli chodzi o worki typu bag-in-box to kupując je cena 2,30 mają ją wyciągany cały zawór. Po napełnieniu ten zawór wkłada się sztywno w worek jest i jest o jednorazowego użytku. [Dodano: 15 sty 2019 - 16:19] Dodam jeszcze że te worki w środku są sterylne Tak więc nie ma możliwości aby jakikolwiek bakterie się dostały do środka. W ubiegłym roku zrobiłem 2 rzuty soków. [Dodano: 15 sty 2019 - 16:22] Pierwszy rzut jaki zrobiłem był workach przezroczystych i były one przechowywane w temperaturze mniej więcej około 10 stopni po około dwóch miesiącach sok był lekko kwaśny Natomiast drugi rzut jaki zrobiłem był już w workach nieprzezroczystych podobnych do folii aluminiowej. Ten drugi rzut przechowywany w temperaturze 2 stopni i powiem że po 4 miesiącach jest tak jakby go przed chwilą wyssał z jabłek. Stąd moje pytanie jak przechowujecie tego typu sok aby jak najdłużej zachował swoją wartość Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Lekka pasteryzacja jest to podgrzanie soku do temperatury 72-75 stopni Celsjusza.Według mojej wiedzy to właśnie jest normalna pasteryzacja. W tej temperaturze giną drobnoustroje. Dodam jeszcze że te worki w środku są sterylne Tak więc nie ma możliwości aby jakikolwiek bakterie się dostały do środka.Pomimo sterylności worka bakterie/drożdże są na owocach. Jeżeli nie użyjesz pirosiarczynu, to część trafi do soku. Innym sposobem jest pasteryzacja, którą stosujesz. Pierwszy sok, pewnie był źle zapasteryzowany (za niska temperatura bądź za krótki czas). Pasteryzacja została wymyślona po to, aby przechowywać wino w długich rejsach żaglowcami, więc powinno długo wytrzymać:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Pasteryzacja w pierwszym jak i drugim przypadku była identyczna i na tej samej maszynie i w tej samej temperaturze Myślę że problemem tutaj jest temperatura przechowywania soku i dlatego pytam o wasze doświadczenia w tym temacie [Dodano: 15 sty 2019 - 18:10] Zastanawiają mnie jeszcze soki jakie są sprzedawane w sklepach ponieważ one na swoich opakowaniach mają napisane że są niepasteryzowane a okres ich przydatności do spożycia i w temperaturze pokojowej to pół roku. Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Ja swoją wiedzę opieram na produkcji wina, bo z tym mam trochę doświadczenia. Z sokiem może być podobnie jak z winem. Win w dzisiejszych czasach się nie pasteryzuje. Podlegają one mikrofiltracji i siarkowaniu, aby zabić wszelkie żyjątka.Może podobnie jest z sokami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Kiedyś raz umyłem butelki pirosiarczanem, ale miałem kaca moralnego i na jednym razie się skończyło. Zapomniałem ze naczynia (butelki, słoiki, zakrętki) tuż przed zalaniem podgrzewam w piekarniku do 140 C, trochę to upierdliwe przy tych ilościach.Po pasteryzacji wędruje wszystko do piwnicy, ale tam mam .... kotłownie, temp przechowywania ok 18-20 C i nic nie pomaga ze piec olejowy, całkowicie zamknięty zimny na zew. W tym roku wyrzuciłem ok 5 słoików z przecierem pomidorowym ale z sierpnia 2017, nie tak źle bo też robię ok 100 x 0,9. Moszczu straciłem śladowe ilości, za krótko stoiMoże podrzucił byś jakis link do bag boxów jakie kupujesz, bom ciemny w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Kiedyś raz umyłem butelki pirosiarczanem, ale miałem kaca moralnego i na jednym razie się skończyło.Czemu jesteś przeciw piro? Przecież pełni ono dokładnie to samo zadanie co peklosól/Saleta w wędzona. Pirosiarczyn potasu utlenia się po okolo 24h. Do mycia używa się bardzo rozcieńczonego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Stycznia 2019 link do worków jakie kupowałemhttp://baginboxsystem.pl/link do filmiku z napełniania Na filmiku ma specjalną przystawkę ale ja zrobiłem sobie samoróbkę.[Dodano: 16 sty 2019 - 09:19]Mam nagarnych kilka filmikow w telefonie w mp.4 ale wywala blad ze nie mam uprawnien do wyslania takiego pliku. Moze cos admin pomoze? Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Kiedyś raz umyłem butelki pirosiarczanem, ale miałem kaca moralnego i na jednym razie się skończyło.Czemu jesteś przeciw piro? Przecież pełni ono dokładnie to samo zadanie co peklosól/Saleta w wędzona. Pirosiarczyn potasu utlenia się po okolo 24h. Do mycia używa się bardzo rozcieńczonego... Soki pije mój wnuczek Leon, chcialem do min zmniejszyc wszędobylską chemie, troche mnie uspokoiłeś z piro [Dodano: 16 sty 2019 - 14:21] ink do worków jakie kupowałem Dziekuje, jest nowe wyzwanie, bede próbował niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Stycznia 2019 troche mnie uspokoiłeś z piro Oczywiście utlenia się jeśli chodzi o mycie i dezynfekcje. Jeżeli zastosować do stabilizacji wina (soków nie robię...), to jednak coś może zostać, a nawet na pewno zostanie. Dlatego zapis na winie "Zawiera siarczyny". Do dezynfekcji butelek i reszty asortymentu jest rewelacyjne. Ja (jak większość winiarzy) stosuję proporcje 20-25g piro/1 litr wody i takim roztworem dezynfekuje gąsiorki i resztę asortymentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Foto pierwszej partii soków jakie zrobiłem. Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Też lubię sok jabłkowy, Mój to ze sklepu, no cóż... Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HRafał Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Stycznia 2019 (edytowane) Witam mam zamiar w następnym sezonie zapatrzyć się w takie worki lecz nie wiem w jakiej temperaturze należy rozlewać sok do nich. Jeżeli macie jakieś informacje na ten temat prosił bym o odpowiedź i kilka wskazówek. Dziękuje pozdrawiam. Edytowane 26 Stycznia 2019 przez HRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Z ich strony: Worki posiadają wszelkie atesty i certyfikaty dopuszczające je do kontaktu z żywnością, ponadto są wykonane z folli wytrzymującej pasteryzację (do 90 C). Ale najlepiej zapytać się sprzedawcy. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Stycznia 2019 (edytowane) Sok jabłkowy jest smaczny,ale co się dzieje z wytłoczynami ,mają dużo pektyn,szkoda je wyrzucać. Edytowane 26 Stycznia 2019 przez nestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Jeżeli chodzi o sok to ja go pasteryzuje w temperaturze 76-78 stopni jeżeli chodzi o pozostałości po tłoczeniu to moje kurki to bardzo uwielbiają i dają po tym bardzo dużo jajek.[Dodano: 26 sty 2019 - 19:54]Jeżeli chodzi o urządzenia to oprócz prasy potrzebna jest maszynka do robienia pulpy z jabłek, na YouTubie i jest sporo filmików i jak taki sprzęt zrobić w domowych warunkach.[Dodano: 26 sty 2019 - 19:58]Ja mam cos na podobe. Jeżeli planujecie robić sok z ilości co najmniej 100 lub 200 litrów to bez takiej maszyny nic nie zdziałaciehttps://m.youtube.com/watch?v=A4tKFm7wo6s[Dodano: 26 sty 2019 - 20:04]W jednej z odpowiedzi powyżej zamieściłem link do firmy z której zamawiałem worki i jeżeli będziecie zamawiać worki to zamówcie je w kolorze srebrnym, one są przeznaczone do wina ale zapobiegają dostaniu się słońca do soku Co wpływa na pewno na barwę i na smak soku Po dłuższym okresie przechowywania, wiem to z własnego doświadczenia. Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.