TOSHIBA Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Właśnie doszedłem do siebie po rewizycie u jednego Włocha.Spory czas temu poczęstowałem go polską kiełbasą i własnym popitkiem (trochę wziął ze sobą, dałem mu, a co niech pozna moje chamskie serce), Włoch był „zesrany”, w sumie to znajomy mojego znajomego który kiedyś razem z nim postanowił mnie odwiedzić (z wiadomych powodów)Otóż wspomniany Włoch, przyjechał ze swojej ojczyzny i poprosił naszego wspólnego znajomego abym koniecznie go odwiedził.Wiozłem ze sobą antałek popitki i poszedłem.Na stół wjechała potrawa, jak się potem dowiedziałem specjalność Włocha Matki której to notabene też smakowała polska kiełbasa.Pierwszy rzut oka na talerz i nie wiedziałem co powiedzieć, oto leży stópka wieprzowa zawiązana z jednej strony.Nie wiedziałem co powiedzieć/zrobić, miałem to obgryźć czy co, na wszelki wypadek poczekałam na gospodarza, co on zrobi, a on bierze nóż i widelec i se to normalnie kroi.Okazało się że jest to pikantna ziołowa biała kiełbasa i zamiast we flaka to wsadzona w skórze ze zdjętej stópki wieprzowej.Smakowało nawet całkiem OK., ale widziałem że robi coś na grilu, po czasie okazało się że są to podobnie zrobione stópki jednak inaczej przyprawione, mniej ziołowo, a bardziej czosnkowo – ostro. Fajna wyżerka, te z grila bardziej mi odpowiadały.Jednak nie pytajcie mnie jak się to nazywa, razem z % wyparowała też nazwa.Jako produkt na talerzu nie prezentuje się to nadzwyczajnie, pewnie to kwestia przyzwyczajenia / gustu, ale w smaku OK.Jako prezent do domu dał mi weki od Jego Matki, w środu były szaszłyki w sosie pomidorowym keri, też dobre.Może ktoś słyszał o tej potrawie (tej pierwszej) ???? i wie coś więcej?? Umieszczam ten post w dziale kiełbasy, bo najbardziej mi pasował do tej potrawy, ale jeżeli Moderator uzna że należy go przenieść gdzie indziej to proszę bardzo. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Czerwca 2008 witaj Toshibadales mi klina do glowy jak oni z tej nozki usuneli kosc a potem nafaszerowali jafarszem kielbasy?przeciez w nozce sa raciczki jak on mogl te krząstki usunac?chcialbym cos podobnego zrobic na imieniny w czerwcu to bym gosci nozkamizaskoczyl he he he :wink: slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Czerwca 2008 jak oni z tej nozki usuneli kosc a potem nafaszerowali ja farszem kielbasy?przeciez w nozce sa raciczki jak on mogl te krząstki usunac?Szkoda, że jest tak gorąco , bo w okresie zimowym wysłałbym nogi wieprzowe b/k. Może się skuszę zrobić na zlot. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Czerwca 2008 OKJadę do sklepu po stópki, myslę że nadają się przednie bo tylnie mają dziurę po wieszaniu.Pobawię się w skalpowanie stópek i opiszę rezultat. Samo faszerowanie to pikuś, po prostu naciągnąc na lejek i uszczelnić ręką, tak jak osłonkę przy robieniu krakowskiej. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Bagno mam na mysli nogi nie rozciete wzdluz tak aby skora byla cala,robiles juz cos takiego? Jadę do sklepu po stópki, myslę że nadają się przednie bo tylnie mają dziurę po wieszaniu.o przednie moje ulubione mniam z tylnymi zgadzam sie,z nadziewaniem nie ma problemu. zrob zdjecie skalpa tj tej skorki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Czerwca 2008 TOSHIBA, Jest jeszcze jeden problem. Skórę należy faszerować już sparzoną, jeśli chcemy mieć nieprzeparzony farsz. Zresztą potrawy nie jadłem, więc nie wiem, co i jak. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Czerwca 2008 no wlasnie skora bylaby twarda tylko co z problemem skrecania sie skory przy parzeniu?podoba mi sie ten temat :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Najwięcej wie Toshiba. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Również jestem bardzo ciekaw rozwinięcia tego tematu.Toshiba - pisz! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Nie wiem czemu ale kiełbasę wolę we flaku a ratki przeznaczyć na galat.ale jestem ciekaw dalszej relacji Toshiby :rolleyes: Może też spróbuję? :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Jasiu, trzeba isć "z prądem" ! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Czerwca 2008 Na stół wjechała potrawa, jak się potem dowiedziałem specjalność Włocha MatkiWłoska kuchnia w mojej ocenie jest najlepszą w Europie. Kiedyś dość często tam jeździłam i przebywałam. Nawet w małych miejscowościach można zjeśc po królewsku. Do dzisiaj pamiętam subtelny smak (zapewne peklowanej) piersi indyka podanej w cieniutkich plasterkach z prawdziwymi truflami, sałatkami i lokalnym winem. Było to w górskim, maleńkim miasteczku Castelano w pólnocnej Italii. Wiele bym dała za recepturę tej potrawy. Toshiba, wypytaj zaprzyjaźnionego Włocha o dokładną recepturę. Oni stosują te swoje ziołowo/winno/oliwkowe marynaty, które potrafią nadać potrawie niepowtarzalny smak i aromat. Może i my przy okazji z tego skorzystamy? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 4 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Czerwca 2008 Jasiu, trzeba isć "z prądem" ! z prądem to wolę herbatke na stoku. :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Czerwca 2008 Jadę do sklepu po stópki, myslę że nadają się przednie bo tylnie mają dziurę po wieszaniu. Pobawię się w skalpowanie stópek i opiszę rezultatwitaj napisz jaki poszlo z tymi nozkami.pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 6 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Czerwca 2008 WitamNie wiedziałem że taki problem będzie ze stópkami, dokładniej mówiąc z przednimi + w całości + nie uszkodzona skóra.Udało mi się kupić pokrojone stópki i słownie jedna w całości. Może w Polsce można to kupić w każdym sklepie, jednak tu to problem.Skończyło się to na tym że zamówiłem na wtorek 10 sztuk i muszę czekać.Z tego co dostałem wyciągnąłem takie oto wnioski:Skórę lepiej się ściąga jeżeli stópkę potraktujemy wrzątkiem przez 5 min, ale skóra się wtedy deformuje.Na surowo ciężko schodzi z ‘palcy” Teraz wrócę do potrawy, nadziewane stópki były w miarę kształtne, na tyle że nie zorientowałem się że są nadziewane.Co do przepisu, to zapomnijcie, rozmawiałem z Włochem i nawet On go nie zna, jego Mama powiedział że zdradzi go dopiero jego (przyszłej) Żonie jak urodzi mu dziecko.Facet ma 43 la i trochę się miga (wciąż mieszka u Mamy). Jest normalnie ukierunkowany co do upodobać, ale twierdzi że ma czas, a takie życie mu bardziej odpowiada. Pozostaje experymentować, w końcu to nie może być aż takie trudne. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adwokat Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Czerwca 2008 Witam. No, to troszkę poczekamy na ten przepis... Znając podejście włochów do obowiązków, to będzie się migał, ile będzie mógł. Pozdrawiam. adwokat Cytuj Pozdrawiam. adwokat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Lipca 2008 Witam. Już wiem jak się ten przysmak włoski nazywa ZAMPONE.Może uda mi się zdobyć przepis ale dopiero za 1-1,5 miesiąca jak znajoma po wakacjach wyjedzie do Włoch (mieszka tam na stałe od 14 lat).Z tego co mówiła jest to potrawa świąteczna i bardzo dobra. http://italianfood.about.com/od/italianmeatrecipes/ig/Salumi--Italian-Cold-Cuts/Cotechino-and-Zampone.htm http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.yndella.com/ZamponefromModena_2_0_904.aspx&sa=X&oi=translate&resnum=6&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dzampone%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Lipca 2008 To, co znalazlam na szybko w necie: ZamponeFaszerowana nóżka wieprzowa; specjał z Modeny; farsz składa się z drobno zmielonego, mocno przyprawionego mięsa z goleni i łopatki. Zampone (również popularny składnik Bollito misto) to nadziewana nowa wieprzowa ważąca od 1,5 kg do 2 kg. Kupuje się surową i trzeba ją w domu gotować przez ok. 2-3 godz. Można ją też kupić podgotowaną w próżniowym opakowaniu. Podaje się pokrojoną w plastry z soczewicą lub ziemniaczanym purée. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Lipca 2008 Kupuje się surową i trzeba ją w domu gotować przez ok. 2-3 godz.witam bedac w ustroniu z zona w knajpce trafilismy na wesele jakies polki z wlochem i ot co zagadalem o cos takiego,oczywiscie pani to znala i powiedziala jak to robic ze 3 godz nozki parzyc na malym ogniu i co zrobilem tak,nogi - skora byly twarde,na pazurach pekla skora a nogi sie podczas parzenia powyginaly tak ze nic nie zrobilem,tylko co sie dalo obgrysc to obgryzlem a resza poleciala do kosza,z tego co sadze nie jest to latwo zrobic chyba zeby surowa noge oszwatlowac z tej skory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Lipca 2008 chyba zeby surowa noge oszwatlowac z tej skorySkurczy się i ... i nic z tego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Lipca 2008 WitamZakładam, że stópki to część nogi+ trochę golonki do ostatniego stawu, a tzw same rapetki do niczego nie zdatne. Podobną rzecz robi się na Litwie tzw "lazdija"tylko ,że jest to noga wieprzowa wędzona i prasowana jak kindziuk. W skórę od golonki nakłada sie peklowany farsz z golonki wędzi i suszy.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Grudnia 2008 ... hmmm :blush: ... nawet nie wiedzałem o istnieniu tutaj tego tematu :shock: Robiłem Zampone kilka razy. Farsz robię z marynowanej wcześniej szynki i wędzonego na zimno boczku. Jako przypraw do farszu używam kminku, mielonego goździka, kolendry, oregano, estragonu, granulowanego czosnku i grubo mielonego wielokolorowego pieprzu. Do przygotowania Zampone używa się przedniej wieprzowej nogi od kolana w dół, (nie koniecznie wraz z raciczką, ja po prostu zawiązuję oba końce skóry po faszerowaniu, nie mam cierpliwości luzować kości raciczki). Skóry nie parzy się przed faszerowaniem (zdeformuje się), należy ją moczyć w zimnej wodzie przynajmniej przez 12 godzin (do wody można dodać liść laurowy i ziele angielskie, wodę należy z przyprawami zagotować a następnie wystudzić). Zampone gotuje się w lekko osolonej wodzie z pozostałą marynatą (na małym ogniu) przez minimum 2 godziny. Przed gotowaniem należy Zampone zawinąć ściśle w lnianą szmatkę lub gazę, aby się nie zdeformowało. Ugotowane można podpiec na grillu lub piekarniku (należy wcześniej wysmarować dokładnie oliwą zmieszaną z białym wytrawnym winem). pozdrówka smaczne ps - kiedy będę robił Zampone następnym razem, podam dokładną recepturę wraz ze zdjęciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Grudnia 2008 nawet nie wiedzałem o istnieniu tutaj tego tematufaktycznie temat leżał w niezbyt odpowiednim miejscu... - już przeniosłem Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Dobrze że zostało wyjaśnione to co jadłem, bo już obawiałem się że to jakieś zwidy lub urojenia związane z % :grin: :lol: :lol: :lol: :lol: PSDo Abratka, pisząc pierwszy post nie byłem pewien czy dobrze go umieścilem, ale kojarzyło mi się to z kiełbasą, o czym pisałem - ostatnia linijka :lol: . Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Super !!!! Dzięki za przepis , zrobie mojemu mężowi na święta będzie szczęśliwy . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.