Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szarpak na zamówienie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 marula3

marula3

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 17 sty 2019 - 15:35

Witam

Posiadam maszynkę elektryczną Zelmer nr 8, chciałbym kupić szarpak o jednym otworze, takich w sprzedaż nie widziałem ( są w sprzedaży z 3 otworami ).

Może ktoś ma namiary na producenta sitek do maszynek który wykonuje zamówienia indywidualne. Pozdrawiam, Marek

 

 



#2 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12469 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 17 sty 2019 - 15:37

chciałbym kupić szarpak o jednym otworze,

 

zobacz w sitka.com.pl   może zrobią .


Użytkownik andrzej k edytował ten post 17 sty 2019 - 15:38


#3 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 17 sty 2019 - 16:01

 

chciałbym kupić szarpak o jednym otworze,

 

zobacz w sitka.com.pl   może zrobią .

 

 

Można praktycznie zrobić z minimum dwoma otworami - teoretycznie można zrobić i z jednym, ale żaden fachman nie da na to gwarancji ze względu na obciążenia poprzeczne



#4 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 17 sty 2019 - 20:36

Witam
Posiadam maszynkę elektryczną Zelmer nr 8, chciałbym kupić szarpak o jednym otworze, takich w sprzedaż nie widziałem ( są w sprzedaży z 3 otworami ).
Może ktoś ma namiary na producenta sitek do maszynek który wykonuje zamówienia indywidualne. Pozdrawiam, Marek


Jak o jednym otworze?
W jakim celu?

#5 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5862 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 17 sty 2019 - 21:03

https://www.domowy-w...zynki-nr-5.html



#6 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 17 sty 2019 - 21:13

 

O tym, Mistrzu, mówiłem :thumbsup:



#7 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3324 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 17 sty 2019 - 21:56

Ja mam szarpak o jednym otworze .Jest to mala maszynka ze slimakiem bez sitka i noza zakonczona lejkiem . Dziala idealnie bo slimak tnie mieso i je uplastycznia . Rozmiar lejka ma znaczenie jak mocno to ma byc zrobione jak tez ile razy przepuszcze mieso .

Sory ze bez polskich znakow .

#8 marula3

marula3

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 19 sty 2019 - 12:11

 

Witam
Posiadam maszynkę elektryczną Zelmer nr 8, chciałbym kupić szarpak o jednym otworze, takich w sprzedaż nie widziałem ( są w sprzedaży z 3 otworami ).
Może ktoś ma namiary na producenta sitek do maszynek który wykonuje zamówienia indywidualne. Pozdrawiam, Marek


Jak o jednym otworze?
W jakim celu?

 

miro

Chcę uzyskać grube kawałki mięsa potrzebne do zrobienia kiełbas z dużymi kawałkami mięsa. Na szarpaku o trzech otworach, i nożu o dwóch ostrzach, kawałki mięs są niewystarczająco duże. Może szarpak o dwóch lub jednym otworze pozwoli uzyskać grube kawałki.

Pozdrawiam


[Dodano: 19 sty 2019 - 12:08]

Ja mam szarpak o jednym otworze .Jest to mala maszynka ze slimakiem bez sitka i noza zakonczona lejkiem . Dziala idealnie bo slimak tnie mieso i je uplastycznia . Rozmiar lejka ma znaczenie jak mocno to ma byc zrobione jak tez ile razy przepuszcze mieso .

Sory ze bez polskich znakow .

Henio

Dziękuję za propozycję, na pewno wypróbuję .

Pozdrawiam


[Dodano: 19 sty 2019 - 12:11]

 

 

O tym, Mistrzu, mówiłem :thumbsup:

 

jumbo

Obejrzałem ten szarpak o dwóch otworach, być może dzięki niemu uzyskam grube kawałki mięsa.

Pozdrawiam



#9 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10771 postów

Napisano 19 sty 2019 - 13:37

Może szarpak o dwóch lub jednym otworze pozwoli uzyskać grube kawałki. Pozdrawiam

 

To je nożem pokrój i będziesz miał większe kawałki 



#10 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 19 sty 2019 - 14:34

kawałki mięs są niewystarczająco duże

 

 

Podaj definicje, jakie kawałki chcesz uzyskać

 

 

 

Może szarpak o dwóch lub jednym otworze pozwoli uzyskać grube kawałki

 

O co chodzi z tym 1 otworem? Zapodaj jakiś szkic, bo nie bardzo rozumiem jak taki szarpak miał by wyglądać Bo zapodany link przez Dziadka, pokazuje "największy:" możliwy szarpak 

 

https://www.domowy-w...zynki-nr-5.html

 

 

    

 

To je nożem pokrój i będziesz miał większe kawałki 

 

Jeżeli kawałki miały by być aż tak doże, to chyba w tym przypadku (Zelmer 8) jedyne rozwiązanie.

No jeszcze możesz obciąć ramie nożyka, ale wtedy może się kleszczyć i haczyć 

Lub zaostrzyć krawędź od strony ataku, tak aby pchane mięso przez ślimak było przez ta krawędź cięte, musisz poświecić jeden nożyk i obciąć mu wszystkie ramiona, tak aby zastosować go tylko jako dystans pomiędzy ślimakiem za szarpakiem


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 19 sty 2019 - 14:46


#11 marula3

marula3

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 19 sty 2019 - 14:43

 

Może szarpak o dwóch lub jednym otworze pozwoli uzyskać grube kawałki. Pozdrawiam

 

To je nożem pokrój i będziesz miał większe kawałki 

 

arkadiusz

Ja chcę mieć duże kawałki mięsa szarpane, do krojenia gotowej kiełbasy użyję noża.

Pozdrawiam



#12 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10771 postów

Napisano 19 sty 2019 - 14:56

Ja chcę mieć duże kawałki mięsa szarpane,

 

 Do czego Ci te szarpane.? 



#13 marula3

marula3

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 19 sty 2019 - 15:04

 

Ja chcę mieć duże kawałki mięsa szarpane,

 

 Do czego Ci te szarpane.? 

 

Kawałki szarpane przenikają się wzajemnie, krojone nożem nie będą tworzyć jednolitej struktury.



#14 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10771 postów

Napisano 19 sty 2019 - 15:09

Kawałki szarpane przenikają się wzajemnie, krojone nożem nie będą tworzyć jednolitej struktury.

 

Ja wysiadam. :facepalm: .Szkoda czasu na bicie piany. 



#15 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8789 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 19 sty 2019 - 15:12

Posiadam maszynkę elektryczną Zelmer nr 8, chciałbym kupić szarpak o jednym otworze,

Jak to sobie wyobrażasz konstrukcyjnie? 

I materiałowo też?



#16 krzysio59

krzysio59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 174 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Ustka

Napisano 19 sty 2019 - 15:23

Pewnie z wirtualnym otworem na oś slimaka.



#17 marula3

marula3

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 19 sty 2019 - 15:39

 

Posiadam maszynkę elektryczną Zelmer nr 8, chciałbym kupić szarpak o jednym otworze,

Jak to sobie wyobrażasz konstrukcyjnie? 

I materiałowo też?

 

Szarpak o jednym otworze miałby wyglądać  jak poniżej na fotce

Załączone pliki



#18 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 19 sty 2019 - 15:54

Szarpak o jednym otworze miałby wyglądać  jak poniżej na fotce Załączone miniatury

 

Cos takiego nie będzie działać, mięso będzie miażdżone/wyciskane, za mała ilość otworów do skoku ślimaka

 

Poza tym szarpak NIE szarpie mięsa, on tak się tylko nazywa  :laugh:

Do rozszarpania mięsa proponuje dzikie zwierzęta lub materiały wybuchowe  :laugh:  :facepalm:

Podany powód dlaczego chcesz to zrobić, jest raczej poza dyskusja, wskazuje to tylko na fakt iż za mało czytałeś to forum


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 19 sty 2019 - 16:02


#19 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 19 sty 2019 - 17:05

Szkoda twojego czasu marula.
Z 8-ki nie uzyskasz dużych kawałków.
Teoria o nie przenikaniu mięsa krojonego, cokolwiek to znaczy,to jakieś bajki wyssane z palca.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2654 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 19 sty 2019 - 17:06

Jak chcesz uplastycznić pokrojone to :

- przepuść przez maszynkę bez noża i sitka razy kilka maszynka Alfa 10 lub wyżej lub

- zbij/pobij  tłuczkiem lub

- mocno masuj mieszaj

Inaczej się chyba nie da ? .Szarpak o jednej nerce to droga donikąd

 

 

Ps

Popatrz na przepisy dotyczące szynkowej tam są myki co i jak


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 19 sty 2019 - 17:09





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych