Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mięso na kiełbasę ze sklepu Biedronka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#1 janus_z

janus_z

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • Miejscowośćpodkarpackie

Napisano 22 sty 2019 - 20:13

         Planuję zrobić prostą kiełbasę tzw. chłopską i zastanawiam się nad zakupem mięsa na nią w Biedronce (producent Sokołów, hodowla i ubój w Polce), myślałem nad karkówką i szynka, aktualnie jest po 8,49 zł za Kg. 

Do tej pory kupowałem na ta kiełbasę tzw. ścinki wieprzowe (od takiej małej lokalnej masarni, która niby kupuje tylko świnie od okolicznych rolników,, ale słyszałem i opinie że od dużych hodowców tez kupują :( ), określane również u mnie w sklepie jako mięso gulaszowe w cenie 16,50zł.

 

Kupował ktoś z was mięso na kiełbasy w Biedronce, jak z jego jakością i dziwi mnie jak to jest że można je kupić w cenie 8,49zł...


Użytkownik janus_z edytował ten post 22 sty 2019 - 20:17


#2 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 91 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 22 sty 2019 - 20:15

Hehe dużo biedronek będziesz potrzebował 😄

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#3 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1965 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 22 sty 2019 - 20:18

Kupował ktoś z was mięso na kiełbasy w Biedronce, jak z jego jakością i dziwi mnie jak to jest że można je kupić w cenie 8,49zł..

A co Cię dziwi patrz podaż popyt ot i wsio,ja kupuję i wielu innych, pomiędzy bajki włożyć twierdzenia, ze u zaprzyjaźnionego rolnika i na kartofelkach chowane. 


Użytkownik Baca edytował ten post 22 sty 2019 - 20:20


#4 janus_z

janus_z

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • Miejscowośćpodkarpackie

Napisano 22 sty 2019 - 20:28

Pytałem nawet takiego znajomego co pracuje w Sokołowie, czy to mięso nie jest czasem "szprycowane" jaką  chemią ale on uparcie twierdzi, że nie..choć często spotykałem się z taką obiegową opinią..i juz sam nie wiem komu tu wierzyć.

Czyli rozumiem, że też kupujesz i wyroby się jak najbardziej udają, tak ?

Bo nie powiem, że kusi mnie bardzo aby kupić z 10 kg tej karkóweczki nawet ją dziś oglądałem i jest jak na moje oko OK, nic się tam nie doszukałem złego. A wiadomo w Biedronce zbyt duży i nie naciąłem się jeszcze nigdy na jakieś stare mięso, a gdzie indziej to wielokrotnie...



#5 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3054 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 22 sty 2019 - 20:57

Biedra dba o jakoś  (celuje w średnią - sklep dyskontowy ) . Kasę robi na ilości i upustach  u producentów -często  trochę zbójnickich ale jak bierze np 50% wolumenu produkcji to się postawisz ? .Tak ze spoko . Ja tez tam kupuje nie zawsze ale jednak



#6 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2262 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 22 sty 2019 - 23:03

Ludzie nie bądźcie naiwni mięso w karaluchu jest z dużego koncernu mięsnego ............
dziś w gazetce ............. boczek ze skórą 7,99/kg a karkówka 8,99zl/kg ,to już jest koniec dobrego mięsa, wszystko import,
rolnicy jeszcze trochę i nie dają rady......no cóż ................ naród się cieszy jak tanio,ceną będą za to
wizyty z chorobami u lekarzy,ale to dla świadomych pozostawiam.


Użytkownik EAnna edytował ten post 23 sty 2019 - 09:07
złagodzenie treści zgodnie z regulaminem


#7 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 133 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 22 sty 2019 - 23:10

Karkówkę do pieczenia można kupić, a do wędlin ? Ja kiełbasy wywaliłem do kubła i nigdy wiecej - być może miałem pecha.  



#8 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5819 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 sty 2019 - 05:17

Kupując w Polskiej w Biedronce w Ciechocinku, nigdy się nie zawiodłem, a teraz tu na Święta podkusiło mnie jakieś licho, i kupiłem karkówkę aby zrobić "Świątecznej białej", niby to karkówka świeża, ale "duńska", w lokalnym NETTO w Lund, i cooo ? Cała kiełbacha "na śmietnik", więc bywa różnie, a za takie tanie pieniądze to ew. karma dla psa wychodzi drożej, więc ryzyko żadne,  więc "kak gawariat francuzy, biez pał litra nie razbieriosz" :D .


Użytkownik sverige2 edytował ten post 23 sty 2019 - 05:18


#9 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1965 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 23 sty 2019 - 06:18

@sverige2, Jarku z mojego doświadczenia wynika, że karkówka ma tendencję do powiedzmy niezbyt świeżości,też miałem taki przypadek wiec jeżeli mogę to unikam zakupu karkówki w vacum 


Użytkownik EAnna edytował ten post 23 sty 2019 - 09:08
uaktualnienie odpowiedzi po korekcie źródła


#10 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3054 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 23 sty 2019 - 08:30

rolnicy jeszcze trochę i nie dają rady

Marku mamy wielką ale to wielką nadwyżkę w  eksporcie żywności . Więc raczej nie mówny o zamknięciu granic . Bo działa to w dwie strony Bo dopiero wtedy będzie dramat dla polskiego rolnictwa .


Użytkownik EAnna edytował ten post 23 sty 2019 - 09:09
uaktualnienie po korekcie źródłą


#11 averoy

averoy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 127 postów
  • MiejscowośćEU

Napisano 23 sty 2019 - 10:16

Jeden jedyny raz kupilem mieso na kielbase z duroc swini, smak poezja,ale cena miesa za kg jest obledna.

 

 

Pozdrawiam



#12 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5819 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 sty 2019 - 10:37

@sverige2, Jarku z mojego doświadczenia wynika, że karkówka ma tendencję do powiedzmy niezbyt świeżości,też miałem taki przypadek wiec jeżeli mogę to unikam zakupu karkówki w vacum 

 

I tu mosz świętą racyję Baco kochanieńki, i tegoj się trzymojmy, haj :D .



#13 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 23 sty 2019 - 12:24

A ja w ostatni piątek strzeliłem focha na "stonkę" i obiecałem sobie że przestaję tam robić zakupy w ogóle. Bo z tygodnia na tydzień robi się w nich coraz gorzej. Mam w swojej miejscowości dwie i w obu burdel. Oszukują z cenami (ciągle trzeba szukać co ile kosztuje bo cen brak, albo są na innych regałach, albo te droższe zasłaniane są specjalnie towarem), Kartki z promocjami przy droższych produktach ale... nie dotyczą tych produktów (wprowadzanie w błąd). Kartony (śmieci) i palety z towarem, tak poustawiane że nie idzie przejechać wózkiem. W naszym mieście to chyba (a nawet na pewno) najgorzej wypadająca sieciówka. Bywało źle, ale teraz jest tragicznie( nie mylić z "gorzej"). Nie wiem czy firma nie zmieniła polityki i czy to nie ma wpływu na to co się tam dzieje, ale coraz częściej słyszę wschodni język a coraz mniej widzę Polaków tam pracujących. A nowi pracownicy nawet nie udają że ich obchodzi głos klienta, tylko ostentacyjnie pokazują że mają to głęboko w d.  Nie będę się wypowiadał co do cen bo ich nie porównuję, ale coraz częściej zaczynam i tak kupować w małych sklepikach (lepszej jakości towar, np.warzywa czy owoce).

Mięsa tam nigdy nie kupowałem więc nie skomentuję, ale nie skupiajcie się tylko na cenie lecz rozejrzyjcie się. Jeśli na widocznej części sklepu jest bałagan to co dopiero dzieje się na zapleczu. Nie macie pewności w jakich warunkach trzymają towar. A to czego byśmy oczekiwali, to już tylko pobożne życzenia ;)



#14 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6004 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 sty 2019 - 12:45

Sverige dunskie ,mieso to najgorsze jakie moze byc ,,poledwiczki od nich sa nie do przejedzenia  tak twarde , nie ma znaczenia czy smazysz krotka czy dlugo jeden czort , Ja tylko kupuje wolowine z importu i to najczesciej wieksze kawalki , tak samo jak schab rowniez caly tylko bez kosci , wieprzowine kupuje zazwyczaj szwedzka w ICA, czasem jest i z Polski w takich mniejszych sklepach tez nawet znosna. Netto od nas kawalek drogi i raczej jak pojedzie sie to towaru nie ma co na reklamie City gross sie popsul odkad zaczeli inaczej pakowac , jeszcze jak sie zamowi wczesniej to mozna dostac w wiekszych kawalkach . Na Hali targowej poglupieli z cenami :-)



#15 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5819 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 sty 2019 - 13:01

Tak Electro, ja to wiem, i nigdy "danskiego" gucia nie kupuję, tak mnie tylko wtedy jakoś dziwnie poniosło, choć od razu miałem obawy, lecz sam wygląd był OK. Osobiście jednak to tak jak już kiedyś pisałem, będąc w Szwecji, w mięsko zaopatruję się się głównie w "CITYGROSS" Lund, mają swój własny rozbiór na miejscu i rozbierają tusze na bieżąco cały czas, i wynoszą gotowe elementy na salę do sprzedaży. Można nawet zaczekać i na zamówienie otrzymać konkretnie kawałek jaki się chce, wykroją co trzeba. Tusze mają tylko z bieżącego uboju tuczników lokalnego chowu. Robię tak od lat, i nigdy się na nich nie zawiodłem, bo mięso naprawdę "górna półka", nie wiem jak "CITYGROSS" funkcjonuje u was Stockholmie, bo u nas w Skåne to tylko "prima sort"  :thumbsup:.



#16 janus_z

janus_z

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • Miejscowośćpodkarpackie

Napisano 23 sty 2019 - 13:17

Karkówkę do pieczenia można kupić, a do wędlin ? Ja kiełbasy wywaliłem do kubła i nigdy wiecej - być może miałem pecha.  

A co takiego się działo z ta kiełbasą?



#17 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6004 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 sty 2019 - 13:41

Sverige . mieso jest dobre wiem bo tez kupuje szczegolnie ozory watrobke nozki czy slonine i zawsze prosze zeby mi naszykowali takie wieksze kawalki, wolowine kupuje u Turka bo tam tez sami rozbieraja  i jestem ich stala klientka flakowa.W Polsce przekonalam sie ze lepiej w markietach nie kupowac bo wszystko cieknie naszprycowaniem , na temat wyrobow z takich mies nie mam pojecja bo nigdy nie robilam ,jedynie gryll ..jak naszprycowane to leci ze az sie kopci..Tesciowa ma taka pania z bazarku i ona ma dobre mieso co prawda duzo drozej ale warto :)



#18 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1965 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 23 sty 2019 - 15:35

A ja w ostatni piątek strzeliłem focha na "stonkę" i obiecałem sobie że przestaję tam robić zakupy w ogóle.
Więc co jadł nie będziesz bo wszak do Szwecji nie pojedziesz. U mnie też są jak piszesz stonki i uwierz są to jedne z lepszych sklepów, według mnie bajzel zależy od obsługi bo da się zauważyć różnice i to znaczne w zależności do którego sklepu wejdziesz.Pokazała się marka Dino i ich mięsko jest jedno z lepszych gatunkowo i cenowo. 

#19 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 23 sty 2019 - 16:05

Baco, tak jak pisałem owoce czy warzywa i tak już często kupuję w małych ogrodniczych (np. ziemniak nie jest przemysłowy a jabłka nie wyglądają jak z reklamy, za to mają smak... jabłka). Mięso kupuję albo w sklepie przy masarni bądź całą blondynkę od okolicznego chłopka. Pozostało mi więc w sumie tylko mleko (na razie, bo szukam też krowy w okolicy) itp rzeczy ale po pierwsze można je kupić u P.Jasi za rogiem bądź w innym dyskoncie. Mam ty jeszcze do wyboru "psa", "muszkietera", disco Polo, czy Lida (nie chcę robić kryptoreklamy więc nie używam nazw) tak więc nie muszę kupować w stonce. Sklep jako sklep był super ale w ostatnich miesiącach się popsuł.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6004 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 sty 2019 - 16:12

@wróbel75, ja moge porownac tylko Lidl ..w Polsce to super sklep w porownaniu z Lidl u nas ...kupuje tam jakies warzywo badz kapuste kiszona w puszcze jak nie mam swojej... :)

Jablka wisnie i porzeczki w sezonie zbieram na osiedlu  :)


Użytkownik electra edytował ten post 23 sty 2019 - 16:13





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych