Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mięso na kiełbasę ze sklepu Biedronka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#41 alfred47

alfred47

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćZagórz

Napisano 09 lut 2019 - 04:10

Mięso- dużo by pisać ja tutaj piszę pierwszy raz. Wędliny robię już od dwu lat . Wcześniej miałem  swoje mięso z własnego chowu wyroby robił mi masarz w domu. A że już nie prowadzę gospodarstwa to bazuje na kupowanym z ubojni i sklepów.  Biedronka : mięso jest tam tylko z VACU czyli próżniowo pakowane inne markety też maja takie. są sklepy które sprzedają mięso z tak zwanej promocji. Ostatnio kupiłem schab w VACU i rozczarowanie cena dobra ok 9 zł za kg ale jakość kiepska. Niema co pisać że kupowane od gospodarza , duże sklepy maja mięso z Polski i z importu i Tak Kaufland  posiada mięso pakowane w foli wypełnianą gazem, i w VACU i kraj pochodzenia to Niemcy, Dania, Hiszpania, ponoć najlepsze jest z Hiszpanii ( opinia pracowników ) ale to jest okrojone nie posiada głównego mięśnia. Ja kupowałem w Biedronce ale jak pisałem wcześniej jest to mięso gatunkowo niższej jakości ze względu na duże przerosty tłuszczu ( ostatnio kupiłem taki schab warkocz tłuszczu to  po 50% zawartości mięsa.  Z VACU już nie kupuję więcej jest nieświeże tłuszcz zawinięty  wydaje dziwny zapach i jest nie akcentowany przeze mnie.  Karkówka jest trudna do przechowywania ze względu na przerosty tłuszczu i błon około mięśniowych, peklowanie trzeba wykonać na mokro z nastrzykiwaniem bardzo dokładnym, ponieważ te przerosty nie dopuszczają środków peklujących do mięśni. Jeśli chodzi o nastrzykiwanie mięsa jest ono na pewno wykonywane ( podczas pieczenia wychodzi taki biały osad jak z smażonego jajka). Ja kupuje mięso nie pakowane próżniowo widzę co kupuje. Nie mam dużego  doświadczenia ale korzystałem z wiedzy jaką tutaj znalazłem jako gość i postanowiłem się zarejestrować



#42 Grzegorzkruszwica

Grzegorzkruszwica

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćkruszwica

Napisano 01 kwi 2019 - 11:08

M
[Dodano: 01 kwi 2019 - 11:05]
Niedawno kupiłem 1,3kg schabu w biedronce po sparzeniu wyszło mi 0,7kg to chyba świadczy o tym że nastrzyk był na 50% dobry kant tych sklepów wystarczy wdusic palec w tym schabie przez folię wchodzi 3cm do srodka jak niewierzycie to samo sprawdźcie Tak że płacimy za wodę jak za schab. z 1kg robi się 1,5 kg tak że tego schabu za wiele nie da się nastrzyknąć solanką na polędwice sopocka dobra rada nie kupować mięsa biedronce
[Dodano: 01 kwi 2019 - 11:08]
To mięso biedronkowe to prawdziwe badziewie

#43 dario0023

dario0023

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 01 kwi 2019 - 16:04

Z tym mięsem w biedronce bywa różnie. Jeżeli chodzi o karkówke to faktycznie nie dopekluje się środek bo nie raz już baleron parzony poszedł do śmieci bo środek się zepsół.Co do polędwicy to można wybrać ładne kawałki gdzie jest tylko mizdra. Kupując mięso Vacum zawsze dokładnie oglądam mięso bo na nie których idzie się przejechać. I nie radził bym kupować w Biedrze mięsa typowo pod mrożenie trafiłem już kilkanaście razy na paczki które są przymrożone dość mocno w nie których miejscach co może sprawić niespodziankę po rozmrożeniu😞

#44 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5878 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 kwi 2019 - 09:08

Jezeli juz srodek sie nie dopekluje to chyba nie wina miesa ze bylo z tego sklepu akurat ? Jakosc miesa nie zalezy od sklepu a ceny ..przekonalam sie na boczku na gryla .

i Nie bronie tu sklepu bo zadko cos tam kupuje spowodu wielkich kolejek  :)

.



#45 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1963 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 02 kwi 2019 - 12:30

Piszecie i piszecie a jeżeli nie w biedrze lub innym super to gdzie??tylko bez takich tam u zaprzyjaźnionego rolnika na kartofelkach pokrzywce własna śruta koniowi na ucho z takim pisaniem. Nie przecze,że trzeba uważać ze nie zawsze najlepszej jakości, że często coś wycieka bo napompowane,więc gdzie kupować u prywaciarza?? wszak często lub bardziej niż często wywożą całe wózki. W tym biznesie liczy się szmal a zwykła uczciwość co to jest???,to nie dawne czasy, ze słowo kupca było droższe od pieniądza ja to jeszcze pamiętam,bo widziałem. Wiem są odstępstwa i kto ma szczęście kupić w takich miejscach to niech kupuje jak najdłużej i tylko pozazdrościć takiego źródła. Wiara żyję kilka lat obracam się w tym środowisku i jemu podobnym i powiem krótko nóż się w kieszeni otwiera. I to by było na tyle w temacie musiałem bo by mnie zczyściło jak kota po pineskach z szacunkiem-kupujący w biedrze i nie tylko.



#46 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5878 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 kwi 2019 - 17:11

Baco , ja tam nie wiem jak takie miesa w PL sie sprawdzaja w wyrobach bo tam nigdy nic nie robie , u siebie kupuje tylko w sklepach ,staram sie unikac dunskiego bo to najgorszy sort.  .

Mieso na gryl kupujemy albo w selgros badz macro , w marketach tez ale zauwazylam ze boczek ze swin rasy pulawskiej byl zdecydowanie lepszy niz taki inny dostepny w markecie .



#47 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1963 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 02 kwi 2019 - 18:30


Witam wszędzie trzeba uważać i oglądać jak przysłowiowa małpa banana czy u ciebie czy u mnie wiedząc czego szukamy mając rozeznanie w temacie możemy uniknąć wypadek ale czy tak do końca i to by było na tyle każdy kij ma dwa końce a życie biegnie więc trzeba sobie jakoś radzić mówił góral sznurując buta dżownicá pozdrawiam i życzę zawsze dobrego mięska

Użytkownik Baca edytował ten post 02 kwi 2019 - 18:32


#48 dario0023

dario0023

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 02 kwi 2019 - 18:31

Ja osobiście polecam sklep Dino. Tydzień temu była szynka po 9.90 podszedłem do Pani i pytam czy mają więcej na magazynie i przyniosła mi cały płat który ważył ok 6.5 kg. idealna sprawa by podzielić na szynki. Często mają w promocji
boczek 10.99 zł
karkówka 11.99 zł
polędwica obronione 12.99zł
łopatka 9.99 zł
głowy 2.5 zł
Moim zdaniem dobra jakość za dobrą cene

#49 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1963 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 02 kwi 2019 - 18:34

Też często kupuje w Dino potwierdzam to co piszesz jednakże oczy trzeba mieć szeroko otwarte wszędzie

#50 pablos83

pablos83

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 110 postów
  • Miejscowośćniewielka

Napisano 02 kwi 2019 - 20:41

Coś na temat mięs z Biedronki:

 

https://zapodaj.net/...ff68e0.jpg.html

 

Smacznego :)



#51 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • **VIP**
  • 2967 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 02 kwi 2019 - 20:55

https://www.wprost.p...wiadczenie.html

tak ze ten tego to mięso z łańcuchem to tz fake news


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 02 kwi 2019 - 20:58


#52 Mariusz7

Mariusz7

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 260 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 03 kwi 2019 - 00:39

Ja ze swojej strony polecam dino i auchan

#53 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1555 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 03 kwi 2019 - 20:41

To ja dopiszę co dowiedziałem się w ubojni lokalnej - właściciel powiedział, że dostarcza wołowinę w połówkach do rozbioru w sklepie (bricomarche) ale nigdzie nie słyszałem by ubojnie dostarczały mięso wieprzowe do sieciówek --- lokalna ubojnia jeździ po wsiach i kupuje żywca -wieprzowy i wołowy. 

Większość odbiorców posiłkuje się półtuszami mrożonymi z zachodu. Nasze "chlewiki" są w jatkach w dużych miastach i raczej wysokiej cenie.

Proponuję zrobić najprostszy test - takie same kawałki mięsa z kilku sklepów i porównać zapach, smak i jakość  (np, jak się zachowują w rękach porcje gulaszowe --ścinki))

Moja LP jak zrobiła wywar rosołowy z dodatkiem kości wieprzowej (wieprzek made in PL) była w szoku, że taki dobry i aromatyczny. Czego nie da się powiedzieć o mięsie z marketów.

Smak schabowych jest diametralnie różny - mięso market a polskie. 

Na temat mięsa z sklepu (owad w kropki) nie wypowiem się bo zdanie mam dosyć mocno negatywne. 



#54 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2507 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 03 kwi 2019 - 20:41

Ja polecam rolników z moich stron,oraz malutką prywatną ubojnię pod Koszalinem, bazuję na tych źródłach kilkanaście lat bez niespodzianek.



#55 dario0023

dario0023

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 03 kwi 2019 - 22:02

Markety wiadomo że jadą na masówce. Zamawiają tony mięsa i na tym mogą cenę zbijac w promocjach na dany produkt mięsny. Ale znam przypadki małych przetwórni mięsa, które potrafią zakupić mięsa z marketów obrobic je by wyglądały na solidne porcje mięsa, A ścinki idą na produkcję kiełbasy swojskiej "ze swiniobicia"-niby.
[Dodano: 03 kwi 2019 - 23:02]
I nie nawiązuje tu do postu MariuszB, ale coraz ciężej znaleźć dobre i pewne źródło mięsa

Użytkownik dario0023 edytował ten post 03 kwi 2019 - 21:59


#56 Mariusz7

Mariusz7

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 260 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 04 kwi 2019 - 01:05

A co to za różnica jak i tak wszystko na paszy,nawet te z rynku,czy z małej masarnii

#57 steve

steve

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • Miejscowośćmyszków

Napisano 04 kwi 2019 - 13:12

Witam.  Mój ostatni w karierze zakup w markecie : 2 kg schabu po upieczeniu w naczyniu żaroodpornym -  90dkg mięsa i prawie dwa cm płynu na spodzie.

Na dzień dzisiejszy kupuję w małej lokalnej ubojni. Mają żywca krajowego i z Belgii. Zamawiam polskie i mimo że świnie z dużych farm to jest różnica w jakości mięsa.



#58 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5382 postów

Napisano 04 kwi 2019 - 22:00

Na dzień dzisiejszy kupuję w małej lokalnej ubojni. Mają żywca krajowego i z Belgii. Zamawiam polskie

Jeśli możesz to napisz, proszę, gdzie zamawiasz ?



#59 steve

steve

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • Miejscowośćmyszków

Napisano 05 kwi 2019 - 05:16

W Koziegłówkach ( Ordon) na przeciw Sony (przetwórni ryb). Zamawiam telefonicznie.  Więcej na pw.



#60 renatan

renatan

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćDąbrowa Górnicza

Napisano 07 kwi 2019 - 12:10

A ja w ostatni piątek strzeliłem focha na "stonkę" i obiecałem sobie że przestaję tam robić zakupy w ogóle. Bo z tygodnia na tydzień robi się w nich coraz gorzej. Mam w swojej miejscowości dwie i w obu burdel. Oszukują z cenami (ciągle trzeba szukać co ile kosztuje bo cen brak, albo są na innych regałach, albo te droższe zasłaniane są specjalnie towarem), Kartki z promocjami przy droższych produktach ale... nie dotyczą tych produktów (wprowadzanie w błąd). Kartony (śmieci) i palety z towarem, tak poustawiane że nie idzie przejechać wózkiem. W naszym mieście to chyba (a nawet na pewno) najgorzej wypadająca sieciówka. Bywało źle, ale teraz jest tragicznie( nie mylić z "gorzej"). Nie wiem czy firma nie zmieniła polityki i czy to nie ma wpływu na to co się tam dzieje, ale coraz częściej słyszę wschodni język a coraz mniej widzę Polaków tam pracujących. A nowi pracownicy nawet nie udają że ich obchodzi głos klienta, tylko ostentacyjnie pokazują że mają to głęboko w d.  Nie będę się wypowiadał co do cen bo ich nie porównuję, ale coraz częściej zaczynam i tak kupować w małych sklepikach (lepszej jakości towar, np.warzywa czy owoce).

Mięsa tam nigdy nie kupowałem więc nie skomentuję, ale nie skupiajcie się tylko na cenie lecz rozejrzyjcie się. Jeśli na widocznej części sklepu jest bałagan to co dopiero dzieje się na zapleczu. Nie macie pewności w jakich warunkach trzymają towar. A to czego byśmy oczekiwali, to już tylko pobożne życzenia ;)

 

 

Że jest bałagan to wina kierownictwa co tu ma do rzeczy, kto sprzedaje Ukrainiec czy Polak. Myślę. że ten ukraiński pracownik bardziej się stara niż Polak . To tak jak w Niemczech pracuje Polak, chce zarobić to się stara,pracować lepiej niż Niemiec.Co do mięsa - to kupuję w biedronce i jeszcze mi sie nie zdarzyło aby było nieświeże.W małych sklepikach już nie raz kupiłem mięso, które  po odpakowaniu było nie pierwszej świeżości. Jak jest mały popyt to i towar leży dłużej, tam tylko warto kupować owoce i warzywa.


Użytkownik EAnna edytował ten post 07 kwi 2019 - 12:15





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych