Twonk Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Lutego 2019 Pochwale się, bo zakończyłem budowę prototypu mojej dojrzewalni wg wskazówek kolegów z Forum. Do dyspozycji mieliśmy (-śmy bo buduje razem ze znajomym) zwykłą stara lodówkę no-frost whirpoola, taką z zamrażalnikiem na górze. Sama komora jest dosyć duża, oczywiście nie umywa się do lodówek side by side no ale trzeba wykorzystać co jest pod ręką. Zastosowaliśmy dwa sterowniki, jeden do temperatury włączający i wyłączający lodówkę (dokładnie taki sam mam w wędzarni, tylko ustawiony nie na chłodzenie a grzanie) i drugi do wilgotności, który włącza i wyłącza nawilżacz oraz dosyć duży wentylatorek komputerowy, któremu za pomocą potencjometru obniżyliśmy znacznie obroty. Sterowniki połączone są z gniazdkami, które umieściliśmy na obudowie. W razie awarii jakiegoś elementu nie trzeba będzie rozkręcać całości. W obudowie po lewej górnej stronie zamontowaliśmy niewielki wentylatorek komputerowy który wyciąga powietrze z komory. Po drugiej stronie (nie mam zdjęcia) u dołu wykonaliśmy otwór który zabezpieczyliśmy filtrem węglowym i małą kratką wentylacyjną (lodówka będzie stała w kotłowni, gdzie nawet zima temp. nie spada poniżej 16 stopni, jednak obawiam się czy nie przyciągnie jakichś myszy, stąd pomysł żeby otwór zabezpieczyć kratką). Mały problem jest ze sterowaniem tym wentylatorkiem (ale wkrótce zostanie rozwiązany) - najkrótszy okres włączenia sterownika czasowego który posiadam to 30 minut - trochę za długo. Zakupię niebawem taki elektroniczny. Nawilżacz początkowo był w środku, jednak zajmuje dużo miejsca. Po próbach z plastikowym wężem, gdzie okazało się że mgiełka swobodnie dociera do wentylatora wewnątrz i w miarę szybko uzyskujemy odpowiednią wilgotność, postanowiliśmy umieścić na zewnątrz. Zobaczymy czy takie rozwiązanie się sprawdzi. Tak to wygląda z boku: Na razie komora od kilku dni chodzi na pusto i wydaje się że utrzymuje wymagane temperatury. No to tyle, przepraszam za jakość zdjęć, postaram się bardziej i coś jeszcze wrzucę. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Lutego 2019 To teraz nic nie stoi na przeszkodzie,żeby zacząć produkcje własnych wyrobów dojrzewających.Działaj, ale zanim coś zrobisz to czytaj i pytaj.To nic nie kosztuje a może pomóc w uniknięciu rozczarowań. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Lutego 2019 Jeszcze przydał by się pehametr do pomiaru pH mięsa i będziesz miał komplet. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Lutego 2019 Nawilżacz początkowo był w środku, jednak zajmuje dużo miejsca. Po próbach z plastikowym wężem, gdzie okazało się że mgiełka swobodnie dociera do wentylatora wewnątrz i w miarę szybko uzyskujemy odpowiednią wilgotność, postanowiliśmy umieścić na zewnątrz. Zobaczymy czy takie rozwiązanie się sprawdzi. sprawdza sie - kilku amatorow wykorzystuje ten pomysl.Wentylatorek nadmuchowy - do wymiany powietrza -proponuje odwrocic aby wdmuchiwal powietrze do srodka a nadmiar wychodzilby dolem - lepiej jest rozprowadzane powietrze wewnatrz komory (jesli bedzie wyciagal - isnieje (jakas mala) szansa na tworzenie sie kanalu przeplywu z dolu do gory bez dobrego mieszania w srodku. Drugi aspekt to - mniej pachnie "wnetrzem komory" w pomieszczeniu. (takie rozwiazanie z wdmuchiwaniem stosuje u siebie po roznych probach.Pozostaje Ci do rozwiazania kwestia pozbywania sie nadmiaru wilgoci - bo takie etapy tez beda - wydaje mi sie ze jednym z rozwiazan moze byc czestsza wymiana powietrza wiec jesli masz zamiar kupic jakis wlacznik czasowy do wentylatorka to proponuje aby mial wiecej mozliwosci niz tylko kilka. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) Arkadiusz, pehmetr fajna rzecz i jest w planach, ale ceny ponad 1000 zł - na razie muszę się obejść. No chyba że macie jakąś propozycję bardziej low cost. StefanS - ok, odwrócę bieg wentylatorka, to nie problem. Do sterowania użyję gniazdko programowane przez net, mam takich kilka w domu, można je ustawiać na różne sposoby i schematy (TP-LINK Smart Plug Wi-fi HS100), to powinno załatwić sprawę. Edytowane 5 Lutego 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) Do tego trzeba dokupić inną sondę.Cały koszt to 400złhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8750-sprzęt-arkadiusza/page-3#52 Edytowane 5 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 6 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Lutego 2019 Super, znalazłem np. TU ale nie bardzo wiem jaką sondę do tego? Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Lutego 2019 Jak wrócę do domu to Ci podam jaką sondę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Lutego 2019 http://www.hydromet.com.pl/elektrody-ph/elektrody-zespolone-ogniwa-pomiarowe/erh-,18,2,48 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Lutego 2019 A co produkuje temperaturę jakiś termowentylator czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Lutego 2019 (edytowane) A do czego ma być wyższa temperatura.W dojrzewalni potrzebne jest 10-12ºC.Raczej trzeba chłodzić.Co innego przy fermentacji salami,ale to się raczej robi w drugiej komorze,albo w inny sposób. Edytowane 6 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 6 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Lutego 2019 (edytowane) Arkadiusz - dzięki za namiar. sajmon0609 - ustawiłem dojrzewalnię w pomieszczeniu gdzie zimą temperatura nie spada poniżej 16 stopni a latem dochodzi do max 25. Dojrzewalnia będzie raczej cały czas bardziej lub mniej chłodzić. Do fermentacji mam pralnię gdzie temperatura wynosi ok. 23 do 26 stopni a kiedy trzeba łatwo jest podnieść wilgotność (pomieszczenie jest niewielkie). Edytowane 6 Lutego 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Lutego 2019 Do fermentacji mam pralnię gdzie temperatura wynosi ok. 23 do 26 stopni a kiedy trzeba łatwo jest podnieść wilgotność (pomieszczenie jest niewielkie). cale pomieszczenie to troche za duzo na ilosc jaka mozesz dojrzewac w "lodowkowej komorze". Temperatura fermentacji tez troche za wysoka - pomysl nad przedzialem temperaturowym 18-22*C i wilgotnosci do 80-95% (w hobbystycznej dzialanosci taki jest najczesciej wykorzystywany - IMO) Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Lutego 2019 No to do fermentacji salami trzeba będzie coś wymyślić albo poczytać bo może ktoś na forum wpadł już na jakiś pomysł. Na razie zapekluję jakieś elementy całomięśniowe, szynkę, karczek i może boczek. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Lutego 2019 Komora pełna profeska . Ten tego jakbyś mógł daj schemat (nawet odręczny) czy "cóś" innego i jak i linki do wyposażenia (czego szukać ) . Będzie gotowa instrukcja . jak przyjdzie wola i ochota do zrobienia swojej . Wiem że to trochę tak na "lenia" ale z drugiej strony poco wyważać otwarte drzwi jak jest gotowy i sprawdzony materiał . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Lutego 2019 No to do fermentacji salami trzeba będzie coś wymyślić albo poczytać bo może ktoś na forum wpadł już na jakiś pomysł. Temperatura fermentacji salami zależy w dużej mierze od tego jakich użyjesz kultur.Każda kultura ma inny zakres temperaturowy co masz podane na opakowaniu.Ja swoje salami fermentuje w 24º C bo tak przewiduje zakres. 24º C moim zdaniem nie będzie, aż tak złe.Możesz spróbować.Dobrze jak byś przed robotą miał pehametr bo trzeba pilnować spadku pH.Ja fermentuję do spadku w granicach 4,9-5,1.Zależy to od tego jak kwaśne chcę mieć salami. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Lutego 2019 (edytowane) Maciekzbrzegu dzięki ale to taka konstrukcja dosyć amatorska. Podobne sterowanie mam od lat w wędzarni (tylko oczywiście bez nawilżania). Regulator wilgotności taki najprostszy: XH-W3005 na 230VRegulator temperatury Esco ES10 (domyślnie steruje ogrzewaniem, na chłodzenie trzeba mu zmienić odpowiedni parametr). Łatwo je wygooglować. Wentylatorki komputerowe, na zewnątrz fi 70 wewnątrz fi 120 z regulatorem napięcia (obrotów) ale ten regulator mam od kumpla i nie ma na nim żadnego oznaczenia - kupił na Aliekspressie za 2,5 zł sztuka. Oba na 12V. Najprostszy nawilżacz jaki był w sklepie (chodziło o to żeby miał tylko opcję ręcznej regulacji ilości pary i nic więcej). Do sterowania włączaniem i wyłączaniem nawiewu do komory mam coś takiego ale to trochę przerost formy nad treścią. Po prostu miałem to w domu to podłączyłem. I jedna uwaga:JA TAM NA RAZIE DOJRZEWAM POWIETRZE!. Parametry po pewnych korektach (nawilżanie, temperatura, histereza, itp.) trzyma bardzo fajnie ale nie wiem jak to będzie po włożeniu wsadu. Co do schematu cóż, pomyślę ale ja jestem humanista... i elektryk ze mnie jak z koziej dupy trąba. Arkadiusz, mam nadzieję, że zanim się zabiorę za salami to dorobię się Phmetru i oczywiście temperatury jak podane w specyfikacji bakterii. Edytowane 8 Lutego 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Lutego 2019 pomyślę Poczekam pokładając wiarę w rozwój Twych technicznych umiejętności. dorobię się Phmetru jak się nie dorobisz bo nie warto kupować wersji tańszej , a wydatek na przyzwoity to minimum parę stówek PLN to rób na ilość cukrów . (przeliczasz zgodnie z kartą kultury ) i spokojnie dasz radę . Penie że lepiej mieć PHametr niż nie mieć, ale to tak samo jak lepiej być bogatym niż nie bogatym - Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Lutego 2019 Zastanawiam się jeszcze czy nie warto dołożyć jednego wentylatora do środka. Aktualnie ten mieszający powietrze w środku działa tylko jak włącza się nawilżacz. Dla wyrównania wilgotności może trzeba by wymieszać powietrze w środku częściej. Sam nie wiem. Co do pehamteru to tak na szybko ze cztery stówki. Niestety mam też inne hobby i w tym miesiącu trochę przeholowałem z wydatkami, więc trzeba będzie poczekać. Może rzeczywiście pierwszą niewielką ilość salami zrobię bez. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Lutego 2019 Jesli Twoja lodowka jest z typu "no frost" jak pisales to kazde wlaczenie sie chlodzenia to takze mieszanie powietrza wewnatrz. I to musi wystarczyc, inaczej jesli dolozysz jakis wentylatorek wewnatrz to zaczna Ci wychodzic "lyse polany" na wyrobach. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Lutego 2019 Może rzeczywiście pierwszą niewielką ilość salami zrobię bez. Też tak zaczynałem.Odłóż trochę gotowego mięsa do miseczki i możesz robić na smak .Jak kwasowość będzie Ci odpowiadała to przerywasz fermentację i do komory, ale to jest metoda rezerwowa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Lutego 2019 Nie bardzo rozumiem Arkadiusz wydaje mi się że obniżenie temperatury spowolnienie działanie kultur, a będą działać do czasu aż będą miały pozywke czyli cukry. Z Twojego wpisu wnoszę że wystarczy tylko obniżenie temperatury. ( patrzę na kartę Sbl- 48 to trzeba by było zejść z temp poniżej 10 stopni pytanie o ile i jak długo).Jak możesz to przybliż mechanizm o którym piszesz. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Lutego 2019 (edytowane) Cukier jak wiadomo to pożywka dla kultur.Dopóki mamy aktywne kultury i pożywkę będą one działać,ale przy obniżonej temperaturze wolniej.To co napisałem to był tylko skrót myślowy (może niefortunny) do pokazania jak poradzić sobie bez pehametru .Pisząc o przerwaniu fermentacji miałem na myśli otrzymanie porządnego smaku po tej operacji a nie końcowego wyrobu bo on się zmieni w czasie dojrzewania.Może powinienem napisać "szybką fermentację". Edytowane 8 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Lutego 2019 (edytowane) Przed zrobieniem salami jeszcze mam czas. Czytam forum na razie.Żeby powrócić do tematu dojrzewalni (która obecnie testowo dojrzewa powietrze ) - dzisiaj wszystko rozebrałem i zewnętrzną część otworów pomalowałem farbą antykorozyjną. Tylko z zewnątrz, bo obudowa jest ze stalowej blachy a środek z tworzywa sztucznego. Wg ostatnich pomiarów wejdzie mi do niej ok. 30 kg wyrobów - tak żeby luźno wisiały - już widzę, że jest za mała... Idealna byłaby chyba taka lodówka podwójna na piwo jak w sklepie - ze szklanymi drzwiczkami - można by podglądać co się w środku dzieje bez otwierania. Edytowane 15 Lutego 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Lutego 2019 można by podglądać co się w środku dzieje bez otwierania. Ja taką przeszkloną komorę właśnie mam.Stefan też. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.