Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dojrzewalnia wędlin z lodówki Twonka & Co.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#1 Twonk

Twonk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 106 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 05 lut 2019 - 10:01

Pochwale się, bo zakończyłem budowę prototypu mojej dojrzewalni wg wskazówek kolegów z Forum.

 

Do dyspozycji mieliśmy (-śmy bo buduje razem ze znajomym) zwykłą stara lodówkę no-frost whirpoola, taką z zamrażalnikiem na górze. Sama komora jest dosyć duża, oczywiście nie umywa się do lodówek side by side no ale trzeba wykorzystać co jest pod ręką.

 

Załączony plik  Środek.JPG   52,17 KB   14 Ilość pobrań

 

Zastosowaliśmy dwa sterowniki, jeden do temperatury włączający i wyłączający lodówkę (dokładnie taki sam mam w wędzarni, tylko ustawiony nie na chłodzenie a grzanie) i drugi do wilgotności, który włącza i wyłącza nawilżacz oraz dosyć duży wentylatorek komputerowy, któremu za pomocą potencjometru obniżyliśmy znacznie obroty. 

 

Załączony plik  sterowanie.JPG   55,04 KB   12 Ilość pobrań

 

Sterowniki połączone są z gniazdkami, które umieściliśmy na obudowie. W razie awarii jakiegoś elementu nie trzeba będzie rozkręcać całości.

 

Załączony plik  sterowanie z gniazdkami.JPG   39,57 KB   12 Ilość pobrań

 

W obudowie po lewej górnej stronie zamontowaliśmy niewielki wentylatorek komputerowy który wyciąga powietrze z komory. Po drugiej stronie (nie mam zdjęcia) u dołu wykonaliśmy otwór który zabezpieczyliśmy filtrem węglowym i małą kratką wentylacyjną (lodówka będzie stała w kotłowni, gdzie nawet zima temp. nie spada poniżej 16 stopni, jednak obawiam się czy nie przyciągnie jakichś myszy, stąd pomysł żeby otwór zabezpieczyć kratką).

 

Mały problem jest ze sterowaniem tym wentylatorkiem (ale wkrótce zostanie rozwiązany) - najkrótszy okres włączenia sterownika czasowego który posiadam to 30 minut - trochę za długo. Zakupię niebawem taki elektroniczny. 

 

Nawilżacz początkowo był w środku, jednak zajmuje dużo miejsca. Po próbach z plastikowym wężem, gdzie okazało się że mgiełka swobodnie dociera do wentylatora wewnątrz i w miarę szybko uzyskujemy odpowiednią wilgotność, postanowiliśmy umieścić na zewnątrz. Zobaczymy czy takie rozwiązanie się sprawdzi.

 

Tak to wygląda z boku:

 

Załączony plik  bok cały.JPG   54,51 KB   12 Ilość pobrań

 

Na razie komora od kilku dni chodzi na pusto i wydaje się że utrzymuje wymagane temperatury.

 

No to tyle, przepraszam za jakość zdjęć, postaram się bardziej i coś jeszcze wrzucę.



#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10439 postów

Napisano 05 lut 2019 - 12:56

To teraz nic nie stoi na przeszkodzie,żeby zacząć produkcje własnych wyrobów dojrzewających.Działaj, ale zanim coś zrobisz to czytaj i  pytaj.To nic nie kosztuje a może pomóc w uniknięciu rozczarowań. :thumbsup:



#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10439 postów

Napisano 05 lut 2019 - 14:30

Jeszcze przydał by się pehametr do pomiaru pH mięsa i będziesz miał komplet.



#4 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 756 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 05 lut 2019 - 14:49

Nawilżacz początkowo był w środku, jednak zajmuje dużo miejsca. Po próbach z plastikowym wężem, gdzie okazało się że mgiełka swobodnie dociera do wentylatora wewnątrz i w miarę szybko uzyskujemy odpowiednią wilgotność, postanowiliśmy umieścić na zewnątrz. Zobaczymy czy takie rozwiązanie się sprawdzi.
sprawdza sie - kilku amatorow wykorzystuje ten pomysl.

Wentylatorek nadmuchowy - do wymiany powietrza -proponuje odwrocic aby wdmuchiwal powietrze do srodka a nadmiar wychodzilby dolem - lepiej jest rozprowadzane powietrze wewnatrz komory (jesli bedzie wyciagal - isnieje (jakas mala) szansa na tworzenie sie kanalu przeplywu z dolu do gory bez dobrego mieszania w srodku. Drugi aspekt to - mniej pachnie "wnetrzem komory" w pomieszczeniu. (takie rozwiazanie z wdmuchiwaniem stosuje u siebie po roznych probach.

Pozostaje Ci do rozwiazania kwestia pozbywania sie nadmiaru wilgoci - bo takie etapy tez beda - wydaje mi sie ze jednym z rozwiazan moze byc czestsza wymiana powietrza wiec jesli masz zamiar kupic jakis wlacznik czasowy do wentylatorka to proponuje aby mial wiecej mozliwosci niz tylko kilka.



#5 Twonk

Twonk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 106 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 05 lut 2019 - 21:55

Arkadiusz, pehmetr fajna rzecz i jest w planach, ale ceny ponad 1000 zł - na razie muszę się obejść. No chyba że macie jakąś propozycję bardziej low cost.

 

StefanS - ok, odwrócę bieg wentylatorka, to nie problem. Do sterowania użyję gniazdko programowane przez net, mam takich kilka w domu, można je ustawiać na różne sposoby i schematy (TP-LINK Smart Plug Wi-fi HS100), to powinno załatwić sprawę.


Użytkownik Twonk edytował ten post 05 lut 2019 - 21:57


#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10439 postów

Napisano 05 lut 2019 - 22:34

Do tego trzeba dokupić inną sondę.Cały koszt to 400zł

https://wedlinydomow...kadiusza/page-3

#52


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 05 lut 2019 - 22:39


#7 Twonk

Twonk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 106 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 06 lut 2019 - 01:15

Super, znalazłem np.  TU ale nie bardzo wiem jaką sondę do tego? 



#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10439 postów

Napisano 06 lut 2019 - 07:37

Jak wrócę do domu to Ci podam jaką sondę.



#9 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10439 postów

Napisano 06 lut 2019 - 19:21

http://www.hydromet....we/erh-,18,2,48

#10 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 157 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 06 lut 2019 - 19:55

A co produkuje temperaturę jakiś termowentylator czy co?



#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10439 postów

Napisano 06 lut 2019 - 20:47

A do czego ma być wyższa temperatura.W dojrzewalni potrzebne jest 10-12ºC.Raczej trzeba chłodzić.Co innego przy fermentacji salami,ale to się raczej robi w drugiej komorze,albo w inny sposób.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 06 lut 2019 - 20:48


#12 Twonk

Twonk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 106 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 06 lut 2019 - 23:51

Arkadiusz - dzięki za namiar.

 

sajmon0609 - ustawiłem dojrzewalnię w pomieszczeniu gdzie zimą temperatura nie spada poniżej 16 stopni a latem dochodzi do max 25. Dojrzewalnia będzie raczej cały czas bardziej lub mniej chłodzić. Do fermentacji mam pralnię gdzie temperatura wynosi ok. 23 do 26 stopni a kiedy trzeba łatwo jest podnieść wilgotność (pomieszczenie jest niewielkie).


Użytkownik Twonk edytował ten post 06 lut 2019 - 23:53


#13 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 756 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 07 lut 2019 - 15:51

Do fermentacji mam pralnię gdzie temperatura wynosi ok. 23 do 26 stopni a kiedy trzeba łatwo jest podnieść wilgotność (pomieszczenie jest niewielkie).
cale pomieszczenie to troche za duzo na ilosc jaka mozesz dojrzewac w "lodowkowej komorze". Temperatura fermentacji tez troche za wysoka - pomysl nad przedzialem temperaturowym  18-22*C i wilgotnosci do 80-95% (w hobbystycznej dzialanosci taki jest najczesciej wykorzystywany - IMO) 

#14 Twonk

Twonk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 106 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 08 lut 2019 - 06:35

No to do fermentacji salami trzeba będzie coś wymyślić albo poczytać bo może ktoś na forum wpadł już na jakiś pomysł. Na razie zapekluję jakieś elementy całomięśniowe, szynkę, karczek i może boczek. 



#15 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2523 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 08 lut 2019 - 08:08

Komora  pełna profeska . Ten tego jakbyś mógł daj schemat  (nawet odręczny) czy  "cóś" innego i jak i linki do wyposażenia  (czego szukać ) . Będzie gotowa instrukcja :)  .  jak przyjdzie wola i ochota  do zrobienia swojej . Wiem że to trochę tak na "lenia" :laugh: ale z drugiej strony poco wyważać otwarte drzwi jak jest gotowy i sprawdzony materiał . :D



#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10439 postów

Napisano 08 lut 2019 - 10:48

No to do fermentacji salami trzeba będzie coś wymyślić albo poczytać bo może ktoś na forum wpadł już na jakiś pomysł.

 

Temperatura fermentacji salami zależy w dużej mierze od tego jakich użyjesz kultur.Każda kultura ma inny zakres temperaturowy co masz podane na opakowaniu.Ja swoje salami fermentuje w 24º C bo tak przewiduje zakres. 24º C moim zdaniem nie będzie, aż tak złe.Możesz spróbować.Dobrze jak byś przed robotą miał pehametr bo trzeba pilnować spadku pH.Ja fermentuję do spadku w granicach 4,9-5,1.Zależy to od tego jak kwaśne chcę mieć salami.



#17 Twonk

Twonk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 106 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 08 lut 2019 - 15:43

Maciekzbrzegu dzięki ale to taka konstrukcja dosyć amatorska. Podobne sterowanie mam od lat w wędzarni (tylko oczywiście bez nawilżania).

 

Regulator wilgotności taki najprostszy: XH-W3005 na 230V

Regulator temperatury Esco ES10 (domyślnie steruje ogrzewaniem, na chłodzenie trzeba mu zmienić odpowiedni parametr).

 

Łatwo je wygooglować.

 

Wentylatorki komputerowe, na zewnątrz fi 70 wewnątrz fi 120 z regulatorem napięcia (obrotów) ale ten regulator mam od kumpla i nie ma na nim żadnego oznaczenia - kupił na Aliekspressie za 2,5 zł sztuka. Oba na 12V. Najprostszy nawilżacz jaki był w sklepie (chodziło o to żeby miał tylko opcję ręcznej regulacji ilości pary i nic więcej).

 

Do sterowania włączaniem i wyłączaniem nawiewu do komory mam coś takiego ale to trochę przerost formy nad treścią. Po prostu miałem to w domu to podłączyłem.

 

I jedna uwaga:JA TAM NA RAZIE DOJRZEWAM POWIETRZE!. Parametry po pewnych korektach (nawilżanie, temperatura, histereza, itp.) trzyma bardzo fajnie ale nie wiem jak to będzie po włożeniu wsadu.

 

Co do schematu cóż, pomyślę ale ja jestem humanista... i elektryk ze mnie jak z koziej dupy trąba.

 

Arkadiusz, mam nadzieję, że zanim się zabiorę za salami to dorobię się Phmetru i oczywiście temperatury jak podane w specyfikacji bakterii.


Użytkownik Twonk edytował ten post 08 lut 2019 - 15:50


#18 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2523 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 08 lut 2019 - 16:01

pomyślę
  Poczekam :) pokładając wiarę w rozwój  Twych technicznych  umiejętności.  

dorobię się Phmetru
jak się nie dorobisz bo nie warto kupować wersji tańszej  , a wydatek na przyzwoity to  minimum parę stówek PLN to rób na ilość cukrów . (przeliczasz zgodnie z kartą kultury ) i spokojnie dasz radę . Penie że lepiej mieć PHametr niż nie mieć,  ale to tak samo jak lepiej być bogatym niż nie bogatym :)-

#19 Twonk

Twonk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 106 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 08 lut 2019 - 16:30

Zastanawiam się jeszcze czy nie warto dołożyć jednego wentylatora do środka. Aktualnie ten mieszający powietrze w środku działa tylko jak włącza się nawilżacz. Dla wyrównania wilgotności może trzeba by wymieszać powietrze w środku częściej. Sam nie wiem.

 

Co do pehamteru to tak na szybko ze cztery stówki. Niestety mam też inne hobby i w tym miesiącu trochę przeholowałem z wydatkami, więc trzeba będzie poczekać. Może rzeczywiście pierwszą niewielką ilość salami zrobię bez.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 756 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 08 lut 2019 - 17:50

Jesli Twoja lodowka jest z typu "no frost" jak pisales to kazde wlaczenie sie chlodzenia to takze mieszanie powietrza wewnatrz. I to musi wystarczyc, inaczej jesli dolozysz jakis wentylatorek wewnatrz to zaczna Ci wychodzic "lyse polany" na wyrobach. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych