Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowar


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 plamka

plamka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 05 lut 2019 - 13:17

Kupiłam szynkowar 1,5 (dla 2 osób) załadowałam w woreczku 1,10 mięsa i sprężyna okazała się zbyt długa.Między mięsem a sprężyna nie zostaje 2 cm. luzu - co robić poradźcie.



#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6682 postów

Napisano 05 lut 2019 - 13:26

Między mięsem a sprężyna nie zostaje 2 cm. luzu
jeszcze raz - bo 1,5 to max - czy sprężyna nie dociska - czy też wg Ciebie dociska za mało? 

#3 plamka

plamka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 05 lut 2019 - 16:52

Muski - gdzieś przeczytałam, że sprężyną nie można dociskać zbyt mocno bo soki wyjdą i trzeba zostawić między wsadem a dociskiem 2 cm. luzu a u mnie bardzo mocno dociska ta sprężyna i tak z zapeklowanego mięsa 1,20 od szynki musiałam odjąć 10 dag i od góry szynkowaru zostało mi jakieś 8 cm.



#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6682 postów

Napisano 05 lut 2019 - 17:08

a u mnie bardzo mocno dociska ta sprężyna
  i tak zostaw :thumbsup: 

#5 plamka

plamka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 05 lut 2019 - 17:34

Bardzo dziękuję - tak zostawię. Po prostu wyprowadziłam się z Mazur do Warszawy i moja ukochana wędzarnia została na Mazurach więc w zastępstwie uczę się szynkowaru :) . To będzie mój pierwszy wyrób ze strony Maxella pt. Szynka aromatyczna (przepis dla początkujących). Jeszcze raz dziękuję. :facepalm:



#6 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 05 lut 2019 - 19:46

....jak pierwszy raz, to lepiej zacznij od mielonek - a szynkowar okrągły ..?



#7 plamka

plamka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 06 lut 2019 - 08:52

....jak pierwszy raz, to lepiej zacznij od mielonek - a szynkowar okrągły ..?

Szynkowar okrągły ale wiesz ja tu nie jestem 1 rok i zawsze słuchałam Maxella, Dziadka i jeszcze kilku mistrzów i niech tak zostanie.Dziękuję, że napisałeś - pozdrawiam :)



#8 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 06 lut 2019 - 09:35

Szynkowar okrągły ale wiesz ja tu nie jestem 1 rok i zawsze słuchałam Maxella, Dziadka i jeszcze kilku mistrzów i niech tak zostanie.Dziękuję, że napisałeś - pozdrawiam :)

 

 

 

Dziękuję Ci za "ustawienie"  :laugh:  mnie w szeregu - ale jestem tu też nie od roku - chciałem doradzić ....no ale po co ... 



#9 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 06 lut 2019 - 09:47

trzeba zostawić między wsadem a dociskiem 2 cm. luzu

Ja tam zbytnio doświadczenia w szynkowarach nie mam (użyłem chyba z 3 razy) ale coś nie tak chyba doczytałaś. Bo na mój mały rozumek ta sprężyna właśnie jest po to aby dociskać wsad. Przecież on się kurczy a nie pęcznieje w czasie gotowania, to po co ten luz?!

No ale mi też do Dziadka czy Maxella dłuuuuuuga, być może niedościgniona droga. :tongue:

Szynkowar okrągły ale wiesz ja tu nie jestem 1 rok i zawsze słuchałam Maxella, Dziadka i jeszcze kilku mistrzów i niech tak zostanie.Dziękuję, że napisałeś - pozdrawiam :)

Wiesz, troszeczkę to było niegrzeczne. Jak chciałaś opinii któregoś ze swoich mistrzów to należało napisać do niego na priv a nie zakładasz wątek, oczekujesz pomocy i w podziękowaniu delikatnie obrażasz.

Teraz się będą ludzie zastanawiać czy są dla Ciebie jednym z tych "kilku mistrzów" czy nie zanim coś Ci pomogą.  :facepalm: 



#10 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 06 lut 2019 - 10:39

Mięso podczas obróbki zwiększa swoją objętość.
Sprężyna przy parzeniu ma dociskać farsz bo taka jest jej funkcja.
Po skończeniu parzenia, należy zwolnić docisk, żeby mięso mogło z powrotem wchłonąć soki.

#11 plamka

plamka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 06 lut 2019 - 11:15

Mięso podczas obróbki zwiększa swoją objętość.
Sprężyna przy parzeniu ma dociskać farsz bo taka jest jej funkcja.
Po skończeniu parzenia, należy zwolnić docisk, żeby mięso mogło z powrotem wchłonąć soki.

Dziękuję za podpowiedź. No zobaczymy co mi wyjdzie. 


[Dodano: 06 lut 2019 - 11:01]

 

trzeba zostawić między wsadem a dociskiem 2 cm. luzu

Ja tam zbytnio doświadczenia w szynkowarach nie mam (użyłem chyba z 3 razy) ale coś nie tak chyba doczytałaś. Bo na mój mały rozumek ta sprężyna właśnie jest po to aby dociskać wsad. Przecież on się kurczy a nie pęcznieje w czasie gotowania, to po co ten luz?!

No ale mi też do Dziadka czy Maxella dłuuuuuuga, być może niedościgniona droga. :tongue:

 

 

Szynkowar okrągły ale wiesz ja tu nie jestem 1 rok i zawsze słuchałam Maxella, Dziadka i jeszcze kilku mistrzów i niech tak zostanie.Dziękuję, że napisałeś - pozdrawiam :)

Wiesz, troszeczkę to było niegrzeczne. Jak chciałaś opinii któregoś ze swoich mistrzów to należało napisać do niego na priv a nie zakładasz wątek, oczekujesz pomocy i w podziękowaniu delikatnie obrażasz.

Teraz się będą ludzie zastanawiać czy są dla Ciebie jednym z tych "kilku mistrzów" czy nie zanim coś Ci pomogą.  :facepalm:

Bardzo Cię przepraszam ale nie myślałam, że tak Cię obrażę, jeszcze raz przepraszam.


[Dodano: 06 lut 2019 - 11:15]

Bardzo Cię przepraszam być może uznałam za żart, że pytasz o kształt szynkowaru, dopiero później zorientowałam się, że są nie tylko okrągłe i że prawdopodobnie inaczej reguluje się docisk. Małe nieporozumienie. Jeszcze raz przepraszam, że wzięłam Twoje pytanie za żart - zwłaszcza, że mnie nie do śmiechu.



#12 plamka

plamka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 14 lut 2019 - 09:50

Miro  - wykonałam wszystko dokładnie tj. szynka jest zwarta, ma trochę galaretki, jest dobra w smaku, daje się kroić na cienkie plastry ale mimo, że robiłam wg. przepisu dla początkujących to jest parzyłam w temp. 80 stopni do osiągnięcia wewnątrz batonu 68 stopni (fakt, że temperatura wahała się między 77 a 80 stopni wyszła wg. mnie zbyt twarda. Peklowałam w woreczku w szynkowarze 3 dni = gdzie popełniłam błąd - zbyt niska temperatura?   



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10875 postów

Napisano 14 lut 2019 - 12:05

wyszła wg. mnie zbyt twarda.

 

A z jakiego mięśnia robiłeś tą szynkę.?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych