tomasz937 Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Lutego 2019 Witam.Od dłuzszego czasu wędzę tradycyjnie palenisko +rura+wedzarnia.Czytam o tych dymogeneratorach i postanowiłem sprobować.Mam jednak mały problem, bo sam nie mam mozliwości obróbki kwasówki (brak sprzetu ), znajomi też odpadają.Moje pytanie jest nastepujące.MOZE KTOŚ MA NA SPRZEDAŻ DYMOGENERATOR, LUB MA MOZLIWOŚĆ WYKONAĆ TAKI DYMOGENERATOR DLA MNIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albin1989 Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Lutego 2019 Witam, moje pytanie dotyczy wędzarni z dymogeneratorem a dokładniej czy jest jakaś różnica z panelem sterowania elektronicznym a zwykłym pokrętłem od temperatury? Czy wpływa to jakoś na samą obsługę wędzarnia jak i na wędliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Lutego 2019 Panel sterowania (elektronika) robi to co zwykłe pokrętło + człowiek. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albin1989 Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Lutego 2019 Czyli rozumiem że nie warto przepłacać za elektronikę i pokrętło w zupełności daje rade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Lutego 2019 Czyli rozumiem że nie warto przepłacać za elektronikę i pokrętło w zupełności daje rade?Przeczytaj sobie ten temathttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13773-sterowanie-wędzarni-elektrycznych-różne-warianty/#entry534690 Jest tam parę rzeczy wyjaśnionych.Ogólnie to najwygodniej jest mieć sterownik PID, a to czym będziesz zadawał temperaturę jaka ma być (czy to przyciskami, czy pokrętłem) nie ma wielkiego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albin1989 Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Lutego 2019 Dzięki wielkie, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Lutego 2019 pozdrawiam Pamietaj - dymogenerator - daje dym (ja kupiłem gotowca duży dymbox) - a musisz mieć jeszcze podgrzew i termostat do utrzymanie reżimu temperaturowego Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albin1989 Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Lutego 2019 Rozumiem, ja tu mówię właśnie o całej gotowej wędzarni tylko mój problem polagal na tym iż nie miałem zabardzo pojęcia czy wystarczy ręczne pokrętło do ustawiania temp czy też lepiej mieć elektroniczne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz937 Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Lutego 2019 Witam.Od dłuzszego czasu wędzę tradycyjnie palenisko +rura+wedzarnia.Czytam o tych dymogeneratorach i postanowiłem sprobować.Mam jednak mały problem, bo sam nie mam mozliwości obróbki kwasówki (brak sprzetu ), znajomi też odpadają.Moje pytanie jest nastepujące.MOZE KTOŚ MA NA SPRZEDAŻ DYMOGENERATOR, LUB MA MOZLIWOŚĆ WYKONAĆ TAKI DYMOGENERATOR DLA MNIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Lutego 2019 lepiej mieć elektroniczne Zdecydowanie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adiace Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Lutego 2019 Pamietaj - dymogenerator - daje dym (ja kupiłem gotowca duży dymbox) - a musisz mieć jeszcze podgrzew i termostat do utrzymanie reżimu temperaturowego Muski a jak Ci sie spisuje ten dymogenerator coś przerabiałeś czy standardpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Lutego 2019 coś przerabiałeś czy standard do dzisiaj nic nie przerabiałem - ale to może i kwestia zrębek jak były bez drobin (4 zrębex) - było ok - zmieniłem na dostępne w hurtowni w Nadarzynie i kicha zawiesił się po 2 godzinach ( może przypadek zrobie dzisiaj dokładne czyszczenie)- zmusza mnie to do zakończenia własnej konstrukcji ( zrobionej w 80%) Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek96 Opublikowano 22 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Maja 2019 Pytanie do użytkowników dymogeneratora typu dymbox. Mam problem podczas pracy dymogeneratora po miej więcej wypaleniu się połowy zasypanego surowca występuję skraplająca się woda na ściankach i pokrywie zamykającej , od razu zaznaczam że zrębki są mega suche ponieważ były suszone w ciepłej kotłowni przez miesiąc. Jaka jest przyczyna tego zjawiska ? Być może błąd w obsłudze tylko jaki ?Próby były 3 i wszystkie tak samo się kończyły.Będę wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 22 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Maja 2019 Maniek, dymboxa nie mam ale lekko uchyl klatkę od góry albo ją odwrotnie połóż...na próbę tak... Pozdrówki Serde(l)czne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Maja 2019 Jaka jest przyczyna tego zjawiska ? To naturalne, podczas spalania drewna powstaje również para wodna, której część się wykrapla na ściankach dymboxa. Olej to, ja nie zauważyłem, by ta woda miała wpływ na jakość dymu, jako, że powstaje powyżej złoża zrębek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.