Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Polędwica ze słoniną @jackaw21


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 208 postów
  • MiejscowośćHajnówka

Napisano 09 lut 2019 - 13:25

Załączony plik  1.JPG   60,49 KB   13 Ilość pobrańZałączony plik  2.JPG   59,57 KB   13 Ilość pobrańZałączony plik  50550777_2337906239778674_2621663245957595136_o.jpg   81,34 KB   13 Ilość pobrań

 

SUROWIEC 
-schab b/k
-słonina cienka bez skóry
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE 
-peklosól do schabu 15 g/kg
-sól nie jodowana do słoniny 16 g/kg
-pieprz biały 1 g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg (jest to gotowa mieszanka przypraw w skład której wchodzi: gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, papryka ostra i słodka, jałowiec).
-czosnek granulowany 2 g/kg
-cebula suszona płatek tylko na wierzch do puszki lub słoika ilość według uznania 
- puszki i zamykarka do puszek, słoiki, szybkowar albo autoklaw 
 
WYKONANIE 
Wyrób powstał spontanicznie ponieważ zostało mi troszkę słoniny i schabu z wcześniejszych innych wyrobów, więc wymyśliłem coś takiego. Połączenie nie za ciekawe przynajmniej tak mi się wydaje ale byłem ciekawy efektu końcowego ponieważ już nie raz zaskakiwałem sam siebie niekonwencjonalnym połączeniem. Słoninę tniemy w paski na wysokość i obwód puszki natomiast schab najlepiej jakby był w jednym kawałku. A gdyby wychodziły nam jakieś puste miejsca w puszkach/słoikach to uzupełniamy kawałkami słoniny lub schabu. Gdy mamy już pocięty surowiec przystępujemy do solenia ,peklowania i przyprawiania . Ja robiłem w następujący sposób mianowicie schab tylko peklowałem zalecaną dawką peklosoli ,a słoninę soliłem i przyprawiałem. Tak przygotowany surowiec odstawiłem do lodówki na 48 godzin w temp 4-6 stopni. Po tym czasie układamy słoninę w puszcze/słoiku po obwodzie a w środek wkładamy schab. Na wierzch dajemy odrobinę suszonej cebulki. Następnie zamykamy i sterylizujemy 85 min. Gotowy wyrób fajnie się prezentuje na pieczywie jest smaczny.

Użytkownik EAnna edytował ten post 10 lut 2019 - 09:20


#2 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5274 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 lut 2019 - 13:32

Mi sie podoba ,  tez pewnie smaczne . niestety u mnie to pewnie tylko ja bym zjadla , bo pozostala czesc rodziny jak widzi sloninke to zaraz na bok takie to panstwo :D  



#3 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 208 postów
  • MiejscowośćHajnówka

Napisano 09 lut 2019 - 13:49

niestety u mnie to pewnie tylko ja bym zjadla

U mnie troszkę inaczej może nie przepadają ale nie gardzą czasami troszkę skubną  ;)  



#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10556 postów

Napisano 09 lut 2019 - 14:10

-schab

 

Na pewno? 
 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 09 lut 2019 - 14:14


#5 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 857 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 09 lut 2019 - 14:32

 

-schab

 

Na pewno? 
 

 

Polędwica  ;) Niemniej fajnie i smacznie wygląda.


Użytkownik Woytas edytował ten post 09 lut 2019 - 14:33


#6 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 208 postów
  • MiejscowośćHajnówka

Napisano 09 lut 2019 - 14:51

Na pewno? 

Tak na pewno.  Podając schab wiedziałem że ktoś się zaraz przyczepi to samo było by gdybym napisał polędwica .Znam definicje i wiem o co chodzi w tym wszystkich obie nazwy są prawidłowe nawet sami technolodzy mają co do tego różne zdanie wiec ja wole schab bo więcej ludzi będzie wiedziało o co chodzi niż bym napisał polędwica szczególnie osoby co nie za bardzo siedzą w temacie i nazewnictwie.



#7 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10556 postów

Napisano 09 lut 2019 - 15:11

Znam definicje i wiem o co chodzi w tym wszystkich obie nazwy są prawidłowe

 

Jak by obie były prawidłowe to .....................Wystarczyło napisać schab bez kości to nikt by się pewnie nie odezwał.Tu jest strona technologiczna a nie blog i należy używać nazw technologicznych, chyba, że coś się zmieniło a ja o tym nie wiem.


Użytkownik EAnna edytował ten post 10 lut 2019 - 09:24
ed. mod.


#8 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 208 postów
  • MiejscowośćHajnówka

Napisano 09 lut 2019 - 15:35

Wystarczyło napisać schab bez kości to nikt by się pewnie nie odezwał

Czepiasz się od samego  początku i tyle. Ja będę pisał schab na blogu i tu zresztą to widać i chyba logiczne że bez kości  po co pchać kość do puszki  :facepalm: ..................


Użytkownik EAnna edytował ten post 10 lut 2019 - 09:22
ed. mod.


#9 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1931 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 09 lut 2019 - 16:58

Kiedyś było już wyjaśnione:

schab to część z rozbioru z kością czy bez,

polędwica jest to wyrób np. sopocka, łososiowa

A niektórzy czepiają się a sami nie rozróżniają nazw.



#10 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2051 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 09 lut 2019 - 17:33

Nie ma schabu bez kości, tak jak nie ma baby bez "chuciapki" , jak odejmiesz kość to będzie polędwica, może być z warkoczem albo bez. I nie ważne czy to będzie sopocka czy łososiowa, nie mylić z polędwiczką - to całkiem inny mięsień . A technolodzy no cóż, to zależy kto jaki kurs ukończył ;) .



#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10556 postów

Napisano 09 lut 2019 - 17:38

Sopocka,czy łososiowa to określenie obróbki jakiej został poddany produkt wyjściowy czyli polędwica .Kto jak kto ,ale Ty Papciu powinieneś to wiedzieć

Brawo PePe.Widać kto uważał na lekcjach. :D



#12 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 09 lut 2019 - 18:08

„Umięśnienie schabu składa się w przeważającej części z mięśnia najdłuższego grzbietu zwanego polędwicą, mięsień ten okryty jest od zewnątrz ścięgnistą błoną. Polędwica jest jednym z najdeli­katniejszych i najwartościowszych mięśni półtuszy wieprzowej.
Polędwicę przeznacza się do produkcji wysoko wartościowych wę­dzonek lub konserw. Wzdłuż dolnej granicy mięśnia najdłuższego grzbietu biegnie wąski m. biodrowo-żebrowy; mięsień ten i pozo­stałe drobne mięśnie przeznacza się na wieprzowinę kl. III. Mięsień lędź­wiowy — polędwiczka — przeznacza, się na wieprzowinę kl. I.
Schab jako całość przeznacza się na kotlety lub do pieczenia.”
(źródło: „Podział tusz zwierząt rzeźnych” mgr inż. Józef Grzegorzewicz 1953 r.)
[Dodano: 09 lut 2019 - 18:08]
Poza tym, „słonina ze schabem”.

#13 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 208 postów
  • MiejscowośćHajnówka

Napisano 09 lut 2019 - 18:36

Przyzwyczaiłeś się ,że na blogu ci klaszczą.Tutaj jest inaczej.Tu liczy się technologiczny

Jesteś w błędzie mówiąc że ktoś mi tam klaszcze mi to jest nie potrzebne i wcale tego nie oczekuje .Po drugie nazwałem prawidłowo tak jak technolodzy to robią a że są tacy co nazywają jak ty ale są tacy co nazywają jak ja . Jak powiedziałem wcześniej obie nazwy są prawidłowe ja tego nie wymyśliłem widocznie czytamy inne źródła takich informacji.



#14 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10556 postów

Napisano 09 lut 2019 - 18:42

. Jak powiedziałem wcześniej obie nazwy są prawidłowe

 

Nie są.Mylisz się.Nie wiem z jakich źródeł korzystasz , ale wreszcie zacznij czytać materiały źródłowe i się doucz a nie traktuj strony jak platformę reklamową dla siebie.Mylić się jest rzeczą ludzka ,ale trwanie w błędzie to już jest głupotą.Jak znajdziesz w naszych przepastnych źródłach to co twierdzisz ,że obie nazwy są prawidłowe to ja wszystko odszczekam.Powodzenia. 



#15 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8594 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 09 lut 2019 - 19:29

nazwałem prawidłowo tak jak technolodzy to robią

Nie chcę Cię deprymować, bardzo cenię Twoje przepisy i wyroby, niemniej zaciekawiło mnie powyższe zdanie.

Być może my, tutaj na forum i stronie WD. opieramy się na przestarzałych źródłach i coś się w technologii współcześnie zmieniło, o czym nie wiemy.

W takim razie dobrze by było do tych źródeł sięgnąć i je poznać.

Wydaje mi się, że używanie nazwy "schab bez kości" lub "schab odkostniony" jest rozsądnym kompromisem pomiędzy starym nazewnictwem technologicznym a znanym wszystkim określeniem handlowym.

Niemniej mam pytanie: Jeżeli polędwicę wp/schab b/kości nazywasz schabem, to jakiej nazwy używasz na  cały element z rozbioru, czyli schab z kością?

Tym bardziej, że w schabie - oprócz kości i polędwicy wp. - występują jeszcze inne mięśnie, kl. III.

Nie wiem, skąd czerpiesz wiedzę, jeżeli od rzeźników pracujących na rozbiorze, to zapomnij. Nigdy nie udało mi się kupić żadnego mięśnia z szynki wg jego nazwy. 

Musiałam obrazowo (werbalnie i gestykulacją) tłumaczyć jak wygląda interesujący mnie mięsień i gdzie jest wbudowany w całej nodze wp. :D 

Nie mam zamiaru na Ciebie napadać, tylko chcę doprowadzić do konsensusu w sprawie tego nieszczęsnego schabu   :facepalm:

Poza tym, w Twoim wyrobie to polędwica wp. jest number one, zaś słonina stanowi tylko otoczkę.

Może jednak warto się zastanowić nad zmianą nazwy tego pięknego wyrobu?

Moja propozycja:

  • polędwica wp. w otoczce ze słoniny
  • schab b/kości w otoczce ze słoniny

Co Ty na to? 



#16 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5853 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 09 lut 2019 - 21:49

Słonina ze schabem to tak jak żeberka z boczkiem .



#17 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3315 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 10 lut 2019 - 07:26

Nawet ryby mają polędwice . Spróbuj zamówić polędwicę z dorsza to dostaniesz a jak byś chciał schab z dorsza ? 

 

0004KYA337SFRKK5-C116-F4.jpg



#18 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 208 postów
  • MiejscowośćHajnówka

Napisano 10 lut 2019 - 09:04

Słonina ze schabem to tak jak żeberka z boczkiem .

To na pewno nie to samo ale podoba mi się :thumbsup:  jest do zrobienia 


[Dodano: 10 lut 2019 - 08:53]

 

 

polędwica wp. w otoczce ze słoniny schab b/kości w otoczce ze słoniny Co Ty na to? 

 

Skoro ten schab jest taki nieszczęsny  :) to proszę bardzo jeśli masz taką możliwość to możesz zmienić na polędwica ze słoniną bo schab bez kości  jako nazwa dla gotowego wyrobu jakoś dla mnie dziwnie brzmi. :)

........................


Użytkownik EAnna edytował ten post 10 lut 2019 - 09:28
ed. mod.


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#19 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12384 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 10 lut 2019 - 13:09

a jak byś chciał schab z dorsza ?

 

 

Henio to proste ........ będzie z kręgosłupem . ;) :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych