Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mleko szwedzkie i nie tylko


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 michal278

michal278

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 573 postów
  • MiejscowośćPodlasie, Biebrza

Napisano 13 lut 2019 - 09:43

Ja robiłem ser nawet z UHT, ale to wyzwanie i skrzep jest bardzo delikatny. Jak się nie ma innego mleka to niestety jest zabawa. Tylko wtedy obowiązkowo chlorek wapnia.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

#2 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 lut 2019 - 09:52

 

mleko 3% nisko pasteryzowane

 

….??

 

 

Nie wiem co mają znaczyć te znaki zapytania Olku.P, ? Jest dokładnie jak piszę, a chodzi o mleko Wiejskie 3,2 % tłuszczu, z Piątnicy.

http://piatnica.com....iejskie-3-2-1-l



#3 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 lut 2019 - 10:48

Natomiast w Szwecji z równie dobrym rezultatem używam do wyrobu serów, jak też codziennej konsumpcji doskonałe mleko świeże, nisko pasteryzowane z Lidla, o zawartości 3% łuszczu, i nigdy się na nim nie zawiodłem :D .

 

12976277_776713132428250_694001553_n.jpg



#4 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 lut 2019 - 13:08

Ja kupuje takie poniewaz pije mleko wylacznie do kawy , czasami pije tez do "szwedzkich "obiadow 

z takiego tez robilam sery, Lidloskiego nie pilam bo raczej tam zadko bywam( przeszkadza mi ten balagan w sklepie ) 

Załączony plik  mleko.png   194,7 KB   6 Ilość pobrań

Sverige sprobuj a poczujesz roznice :tongue:  :D



#5 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 lut 2019 - 13:27

Wygląda na bardzo fajne mleczko, tłuste i nie homogenizowane. U nas w Lund nigdy go nie spotkałem, choć produkty mleczne z f-my "ARLA" uważam za bardzo dobre, więc gdy go tylko gdzieś to mleczko "trafię" Electro, na pewno go spróbuję i jestem przekonany że będzie mi smakować, bo ma wysoką zawartość tłuszczu, tak jak lubię najbardziej, nie znoszę mleka o niskiej zawartości tłuszczu, bo smakuje ohydnie, nie przypominając nawet w swym smaku mleka. Takie rozwodnione mlekopodobne bełty, więc jeżeli już, to wolę się napić wody, nawet "ognistej", taki już jakiś dziwak jestem :D .



#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9368 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 lut 2019 - 13:34

nie homogenizowane

A z czego to wnioskujesz??? 



#7 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 lut 2019 - 13:36

Sverige szukaj , naprawde dobre . w korku normalnie zbiera sie smietanka , moj TZ lubi takie tluste ..a kurna z szynki tluszcz odkroi :)



#8 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9368 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 lut 2019 - 13:38

w korku normalnie zbiera sie smietanka

Czyli mleko naturalne, nie homogenizowane.

U nas takiego w sklepie się nie kupi. 



#9 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 lut 2019 - 13:38

EAnno, niczego nie wnioskuję :D ,tylko czytam literalnie to, co producent napisał na opakowaniu, a napisane jest, Lantmjölk "ej homgoeniserad" co w tłumaczeniu na polski brzmi Mleko wiejskie "nie homogenizowane" :D .


Użytkownik sverige2 edytował ten post 13 lut 2019 - 13:41


#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 lut 2019 - 13:40

A z czego to wnioskujesz??? 

bo jest napisane na opakowaniu mleka

EAnno u nas mleko sklepowe jest naprawde bardzo dobre , nie do porownania z polskim sklepowym, tak samo jest ze smietana , ubita smietana nie potrzebuje zadnych wspomagaczy zeby ja przelozyc tort i pokryc ciezkim marcepanem

Sverige te napewno kupisz u siebie.

Skånemejerier Ekologisk Gammeldags Mjölk 3,7-4,3%


Użytkownik electra edytował ten post 13 lut 2019 - 13:50


#11 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2028 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 13 lut 2019 - 13:58

Aniu, ja kupuję świeże mleko w butelkach jest nawet w szklanych. Świeże mleko 2 lub 3,2% a nawet 3,8 dla niemowlaków. Najczęściej kupuję "głubczyckie" Takie mleko zostawiam na zsiadłe - też wychodzi. UHT używam do zupek mlecznych. 



#12 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 lut 2019 - 14:04

Electro, w Polsce ta "Piątnica" właśnie z czerwoną nakrętką, jest dokładnie taka sama jakościowo i smakowo jak te mleka które mamy w Szwecji, ale tylko i wyłącznie Piątnica, inne mleka niestety, może i niezłe, ale niestety nie to, a wiem co piszę bo jestem "koneserem" mleka i piję go dużo, głównie w formie surowej tylko zimne z lodówki :D . Oczywiście mleka zsiadłe to inna bajka. W Ciechocinku, jak też i na Mazurach mam takie zaprzyjaźnione gospodarstwa "eco", gdzie kupuję mleko jeszcze ciepłe po udoju, i tam dopiero jest śmietany, oj jest co zbierać, o smaku nie wspomnę :D .



#13 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 lut 2019 - 14:14

To z piatnicy kupujemy jak jestesmy w PL , ja wogole nie pije cieplego mleka wyjatki do kawy .samego nie wypije ..a takiego od krowy nawet nie powacham , pewne fobie z dziecinstawa tak zostaly i przemoc nie potrafie , Zimne pije chetnie , teraz zadziej ale jak chodzilam do szkoly ( masakra ile lat temu to bylo ) to mleko obowiazkowo do blodpudding :facepalm:  :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#14 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 lut 2019 - 14:25

Electro, to mleko od rolnika kupuję ciepłe, wstawiam do lodówki, śmietanę zbieram i używam ją do potraw,  albo zajadam ją maczając w niej pyszny domowy chlebuś, uwielbiam, a ta śmietana jest taka że nawet po 1 miesiącu w lodówce nie podchodzi wodą, robi się taka jak masło, że można nią chleb smarować. do zup czy sosów nigdy się nie warzy, a samo mleko też piję tylko mocno schłodzone. Ciepłego mleka nie pijam :D .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych