Skocz do zawartości

Mleko szwedzkie i nie tylko


michal278

Rekomendowane odpowiedzi

 

mleko 3% nisko pasteryzowane

 

….??

 

 

Nie wiem co mają znaczyć te znaki zapytania Olku.P, ? Jest dokładnie jak piszę, a chodzi o mleko Wiejskie 3,2 % tłuszczu, z Piątnicy.

http://piatnica.com.pl/produkty/mleko-wiejskie-3-2-1-l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Natomiast w Szwecji z równie dobrym rezultatem używam do wyrobu serów, jak też codziennej konsumpcji doskonałe mleko świeże, nisko pasteryzowane z Lidla, o zawartości 3% łuszczu, i nigdy się na nim nie zawiodłem :D .

 

12976277_776713132428250_694001553_n.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuje takie poniewaz pije mleko wylacznie do kawy , czasami pije tez do "szwedzkich "obiadow 

z takiego tez robilam sery, Lidloskiego nie pilam bo raczej tam zadko bywam( przeszkadza mi ten balagan w sklepie ) 

post-58387-0-19438700-1550059598_thumb.png

Sverige sprobuj a poczujesz roznice :tongue:  :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląda na bardzo fajne mleczko, tłuste i nie homogenizowane. U nas w Lund nigdy go nie spotkałem, choć produkty mleczne z f-my "ARLA" uważam za bardzo dobre, więc gdy go tylko gdzieś to mleczko "trafię" Electro, na pewno go spróbuję i jestem przekonany że będzie mi smakować, bo ma wysoką zawartość tłuszczu, tak jak lubię najbardziej, nie znoszę mleka o niskiej zawartości tłuszczu, bo smakuje ohydnie, nie przypominając nawet w swym smaku mleka. Takie rozwodnione mlekopodobne bełty, więc jeżeli już, to wolę się napić wody, nawet "ognistej", taki już jakiś dziwak jestem :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie homogenizowane

A z czego to wnioskujesz??? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sverige szukaj , naprawde dobre . w korku normalnie zbiera sie smietanka , moj TZ lubi takie tluste ..a kurna z szynki tluszcz odkroi :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

w korku normalnie zbiera sie smietanka

Czyli mleko naturalne, nie homogenizowane.

U nas takiego w sklepie się nie kupi. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EAnno, niczego nie wnioskuję :D ,tylko czytam literalnie to, co producent napisał na opakowaniu, a napisane jest, Lantmjölk "ej homgoeniserad" co w tłumaczeniu na polski brzmi Mleko wiejskie "nie homogenizowane" :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A z czego to wnioskujesz??? 

bo jest napisane na opakowaniu mleka

EAnno u nas mleko sklepowe jest naprawde bardzo dobre , nie do porownania z polskim sklepowym, tak samo jest ze smietana , ubita smietana nie potrzebuje zadnych wspomagaczy zeby ja przelozyc tort i pokryc ciezkim marcepanem

Sverige te napewno kupisz u siebie.

Skånemejerier Ekologisk Gammeldags Mjölk 3,7-4,3%

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aniu, ja kupuję świeże mleko w butelkach jest nawet w szklanych. Świeże mleko 2 lub 3,2% a nawet 3,8 dla niemowlaków. Najczęściej kupuję "głubczyckie" Takie mleko zostawiam na zsiadłe - też wychodzi. UHT używam do zupek mlecznych. 

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Electro, w Polsce ta "Piątnica" właśnie z czerwoną nakrętką, jest dokładnie taka sama jakościowo i smakowo jak te mleka które mamy w Szwecji, ale tylko i wyłącznie Piątnica, inne mleka niestety, może i niezłe, ale niestety nie to, a wiem co piszę bo jestem "koneserem" mleka i piję go dużo, głównie w formie surowej tylko zimne z lodówki :D . Oczywiście mleka zsiadłe to inna bajka. W Ciechocinku, jak też i na Mazurach mam takie zaprzyjaźnione gospodarstwa "eco", gdzie kupuję mleko jeszcze ciepłe po udoju, i tam dopiero jest śmietany, oj jest co zbierać, o smaku nie wspomnę :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To z piatnicy kupujemy jak jestesmy w PL , ja wogole nie pije cieplego mleka wyjatki do kawy .samego nie wypije ..a takiego od krowy nawet nie powacham , pewne fobie z dziecinstawa tak zostaly i przemoc nie potrafie , Zimne pije chetnie , teraz zadziej ale jak chodzilam do szkoly ( masakra ile lat temu to bylo ) to mleko obowiazkowo do blodpudding :facepalm:  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Electro, to mleko od rolnika kupuję ciepłe, wstawiam do lodówki, śmietanę zbieram i używam ją do potraw,  albo zajadam ją maczając w niej pyszny domowy chlebuś, uwielbiam, a ta śmietana jest taka że nawet po 1 miesiącu w lodówce nie podchodzi wodą, robi się taka jak masło, że można nią chleb smarować. do zup czy sosów nigdy się nie warzy, a samo mleko też piję tylko mocno schłodzone. Ciepłego mleka nie pijam :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.