Skocz do zawartości

Moja wedzarka


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

suficik z gwintami na deflektor
wyjm te pręty - łatwiej postawić  i łatwiej czyścić

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bez sensu, zrób jak radzi Muski oraz Krzychuzub, bo wiedzą co mówią. Nawet już śp. Andyandy zmienił swą pierwotną koncepcją na deflektor ruchomy, bo pierwotna z deflektorem stałym była nietrafiona. Ja również mam deflektor zdejmowany, ruchomy i jestem z takiego rozwiązania bardzo zadowolony :D .

 

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W naszym klimacie żadne ocieplenie potrzebne absolutnie nie jest choć niektórzy je stosują na zasadzie, "kto bogatemu zabroni", blacha jak najbardziej, ale też nie koniecznie na całej wysokości ścianek, a raczej w dolnej części komory, gdzieś do ok. 1/3 wysokości wystarczy aż nadto. Osobiście lubię drzewo okopcone dymem wędzarniczym, daje kolor i klimat, oraz zawsze pięknie pachnie wędzonką po otwarciu drzwiczek komory :D . Drzwi najlepiej nakładane, bo wpuszczane dostają wilgoci, nawet te zabezpieczane odpowiednim środkiem pęcznieją, i są następnie trudne do otwierania, aż do czasu kiedy ponownie podeschną. Chyba że zostawisz bardzo dużą tolerancję (szparę), co zbyt ładnie nie wygląda :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

blacha jak najbardziej, ale też nie koniecznie na całej wysokości ścianek, a raczej w dolnej części komory, gdzieś do ok. 1/3 wysokości wystarczy aż nadto.

 

Blacha jest raczej potrzebna w wedzarni z paleniskiem bezposrednim,w " kanalowce " jest zbedna.

Edytowane przez Olek.P
pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

blacha jak najbardziej, ale też nie koniecznie na całej wysokości ścianek, a raczej w dolnej części komory, gdzieś do ok. 1/3 wysokości wystarczy aż nadto.

 

Blacha jest raczej potrzebna w wedzarni z paleniskiem bezposrednim,w " kanalowce " jest zbedna.

Olek, przecież kolega nie buduje kanałówki, a wędzarnię pośrednią ze stropem... a tu blacha się przyda :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

blacha jak najbardziej, ale też nie koniecznie na całej wysokości ścianek, a raczej w dolnej części komory, gdzieś do ok. 1/3 wysokości wystarczy aż nadto.

 

Blacha jest raczej potrzebna w wedzarni z paleniskiem bezposrednim,w " kanalowce " jest zbedna.

Olek, przecież kolega nie buduje kanałówki, a wędzarnię pośrednią ze stropem... a tu blacha się przyda :cool:

 

 

Olek jak zwykle, tradycyjnie, "krótko i na temat" :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skończone.zostala aby klinkierowa cegła dookoła paleniska

[Dodano: 24 lut 2019 - 07:12]

Temperatura utrzymuje się równo 50stopni przy zamkniętych drzwiczkach cały dzień (małe szpary przy drzwiczkach)

[Dodano: 24 lut 2019 - 07:13]

I mam pytanko.czy wedzarke muszę wysuszyć jeżeli była z świeżego drewna czy wystarczy wędzić suchym drzewem

post-96319-0-16861600-1550988600_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.