jacekw21 Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Lutego 2019 Surowiec i rozdrabnianieRozdrabnianie robiłem na maszynce nr.8-karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku)-boczek w miarę chudy 2,5 kg (mielimy sitko fi 10 mm)-podgardle 1,5 kg (mielimy sitki fi 8 mm)-ser żółty wędzony 1 kg (ścieramy na grubych oczkach tarki)-jelita wieprzowe PrzyprawyPodane są w gramach do całości surowca oprócz sera-sól nie jodowana 89 g-sól wędzona nie jodowana 30 g (sól wędziłem sam) kto takiej nie posiada zastępujemy zwykłą -czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 60 g-ziele angielskie mielone 7 g-gałka muszkatołowa 7 g-pieprz czarny mielony 14 g-woda 150 ml WykonanieKupione mięso mielimy. Najpierw karkówkę i boczek. Do karkówki i boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy.Następnie mielimy i dodajemy podgardle i ponownie mieszamyWkładamy do lodówki na 12 godz. w celu wyrównania smaków. Po tym czasie dodajemy stopniowo ser i 50 ml wody i dokładnie mieszamy aby ser był równo rozłożony w całej masie mięsnej.Napełniamy jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm.Taka kiełbaska doskonale nadaje się na grill do parzenia , pieczenia oraz na ognisko. PolecamSMACZNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Lutego 2019 No to mam przepis na lato na grila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Lutego 2019 No to mam przepis na lato na grila. Nie zapomnij piwka lub coś mocniejszego jeszcze lepiej smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Lutego 2019 No to mam przepis na lato na grila.Nie zapomnij piwka lub coś mocniejszego jeszcze lepiej smakuje Wiesz co?Przekonales mnie! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.