Skocz do zawartości

Kiełbasa grillowa z wędzonym serem


jacekw21

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-02307100-1550158487_thumb.jpgpost-72431-0-12472700-1550158495_thumb.jpgpost-72431-0-02511500-1550158511_thumb.jpgpost-72431-0-16823600-1550158521_thumb.jpgpost-72431-0-69455800-1550158526_thumb.jpgpost-72431-0-89798300-1550158532_thumb.jpgpost-72431-0-96686500-1550158537_thumb.jpg

 

Surowiec i rozdrabnianie
Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr.8
-karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku)
-boczek w miarę chudy 2,5 kg (mielimy sitko fi 10 mm)
-podgardle 1,5 kg (mielimy sitki fi 8 mm)
-ser żółty wędzony 1 kg (ścieramy na grubych oczkach tarki)
-jelita wieprzowe
 
Przyprawy
Podane są w gramach do całości surowca oprócz sera
-sól nie jodowana 89 g
-sól wędzona  nie jodowana 30 g (sól wędziłem sam) kto takiej nie posiada zastępujemy zwykłą 
-czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 60 g
-ziele angielskie mielone 7 g
-gałka muszkatołowa 7 g
-pieprz czarny mielony 14 g
-woda 150 ml
 
Wykonanie
Kupione mięso mielimy. Najpierw karkówkę i  boczek. Do karkówki i boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy.Następnie mielimy i dodajemy  podgardle i ponownie mieszamy
Wkładamy do lodówki na 12 godz. w celu wyrównania smaków. Po tym czasie dodajemy stopniowo ser i 50 ml wody i dokładnie mieszamy aby ser był  równo rozłożony w całej masie mięsnej.
Napełniamy  jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm.
Taka kiełbaska doskonale nadaje się na grill do parzenia , pieczenia oraz na ognisko. Polecam
SMACZNEGO.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.