Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa grillowa z wędzonym serem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacekw21

jacekw21

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćHajnówka

Napisano 14 lut 2019 - 16:56

Załączony plik  1.JPG   83,26 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  3.JPG   70,84 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  4.JPG   70,16 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  5.JPG   81,62 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  6.JPG   97,39 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  7.JPG   83,77 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00021.JPG   78,63 KB   4 Ilość pobrań

 

Surowiec i rozdrabnianie
Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr.8
-karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku)
-boczek w miarę chudy 2,5 kg (mielimy sitko fi 10 mm)
-podgardle 1,5 kg (mielimy sitki fi 8 mm)
-ser żółty wędzony 1 kg (ścieramy na grubych oczkach tarki)
-jelita wieprzowe
 
Przyprawy
Podane są w gramach do całości surowca oprócz sera
-sól nie jodowana 89 g
-sól wędzona  nie jodowana 30 g (sól wędziłem sam) kto takiej nie posiada zastępujemy zwykłą 
-czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 60 g
-ziele angielskie mielone 7 g
-gałka muszkatołowa 7 g
-pieprz czarny mielony 14 g
-woda 150 ml
 
Wykonanie
Kupione mięso mielimy. Najpierw karkówkę i  boczek. Do karkówki i boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy.Następnie mielimy i dodajemy  podgardle i ponownie mieszamy
Wkładamy do lodówki na 12 godz. w celu wyrównania smaków. Po tym czasie dodajemy stopniowo ser i 50 ml wody i dokładnie mieszamy aby ser był  równo rozłożony w całej masie mięsnej.
Napełniamy  jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm.
Taka kiełbaska doskonale nadaje się na grill do parzenia , pieczenia oraz na ognisko. Polecam
SMACZNEGO.


#2 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 456 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 15 lut 2019 - 11:03

No to mam przepis na lato na grila. :)

#3 jacekw21

jacekw21

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćHajnówka

Napisano 15 lut 2019 - 11:25

No to mam przepis na lato na grila.

Nie zapomnij piwka lub coś mocniejszego jeszcze lepiej smakuje  :D  



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#4 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 456 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 15 lut 2019 - 13:27

No to mam przepis na lato na grila.

Nie zapomnij piwka lub coś mocniejszego jeszcze lepiej smakuje  :D

Wiesz co?Przekonales mnie! :) :)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych